Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kamenjak: Molitveno sjećanje na stradale u ratovima

Autor: Velimir Brkić

21.03.2008. 23:00
Kamenjak: Molitveno sjećanje na stradale u ratovima


Ovo molitveno slavlje svih ovih godina na Kamenjaku nastoji oživjeti sjećanje na sve žrtve na ovim prostorima, stradale u ratovima
U organizaciji Vojnog ordinarijata, Vojne kapelanije “Sv. Gabrijel Arkanđelo” iz Zemunika jučer je na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, dan pokore i posta, upriličen tradicionalni X. križni put Hrvatske vojske i policije uzduž brda Kamenjak, koje nadvisuje ravnicu ravnokotarskih župa Radašinovci, Banjevci, Dobra Voda i Polača.
Povorka i svijeće Na ovom tradicionalnom Križnom putu nazočilo je oko 700 hodočasnika.Križni put počeo je u banjevačkom zaseoku Bakovići u župi Sv. Nikole Tavelića, a završna postaja bila je na brdu Kamenjak, pored kapele Svih svetih, koju su 1995. godine podigli župljani župe Polača u spomen na mučeništvo svojih sumještana ubijenih i pobacanih u jamu Kamenjarku za vrijeme Drugog svjetskog rata i burnog poraća.I ove godine su za sudjelovanje u pobožnosti Križnog puta na Kamenjaku pristigli brojni pripadnici Hrvatske vojske, dočasnici, časnici i državni službenici iz ZIO HRZ i PZO “Rudolf Perešin”, 93. ZB Zemunik, Benkovca, Knina, Šibenika i Sinja te policajci PU zadarske predvođeni načelnikom Antunom Dražinom. Bili su tu i župljani iz Polače, Radašinovaca, Banjevaca, Vrane, Pristega, Zadra, Benkovca… U podnožju brda u banjevačkom zaseoku Bakovići oblikovali su povorku kojom su se, uz zapaljene baklje, svijeće, križ i meditativne tekstove na svakoj postaji, pomicali prema molitvenom cilju na vrhu brda s kojeg se može uživati u prekrasnom pogledu na cijelu ravnicu i obližnji otočni akvatorij.Vjerničko mnoštvo, vojska, policija, političari, domaćice, težaci, djeca u naručju roditelja, mladi i starci sa štakama dostojanstveno su sudjelovali u molitvi i gotovo dvosatnom hodu do vrha brda Kamenjak. Svijeće su nosili mladi, članovi udruga, vojnici i policajci, dok su se križonoše mijenjale.
Gospin plač Predmolitelj ove vojničke pokorničke pobožnosti bio je fra Ivan Nimac, biskupski vikar za pastoral u Vojnom ordinarijatu, uz sudjelovanje vojnog kapelana kapelanije u Zemuniku o. Iva Topalovića te župnika don Marinka Jelečevića iz Polače, don Šimuna Šindije iz Radašinovaca, fra Petra Pletikose iz Banjevaca, don Mladena Kačana iz Smiljevca, don Šime Perića s Bilog briga… Tijekom meditacije Križnog puta pjevao se Gospin plač i drugi korizmeni napjevi. Pjevanje su predvodili članovi zbora Vojne kapelanije sv. Gabrijela u Zemuniku, s časnim sestrama i vjernicima iz okolnih župa.Ovo molitveno slavlje svih ovih godina na Kamenjaku nastoji oživjeti sjećanje na sve žrtve na ovim prostorima, stradale u ratovima. Završnu homiliju, kao i propovijed održao je fra Ivan Nimac. Parafrazirajući križni put na brdo Kamenjak s Bleiburgom, Jazovkom i Ovčarom okupljenima se obratio riječima zahvale i poruke u kojima je pozvao okupljene čuvati uspomenu na ovo sveto mučeničko mjesto, njegovati pobožnost kojom možemo pobijediti mržnju, svjedočeći kako je preko Isusa Krista čovjek najbliži uskrsnuću i svojoj životnoj pobjedi. Isus nam je pokazao put kojim ga slijediti.– U smrti Isusovoj na križu otvoren je pristup Bogu. “Lomeći” svoj život za Boga, Crkvu i domovinu, moći ćemo na Uskrs i poslije Uskrsa prepoznati Isusa Krista u “lomljenju kruha”, zaključio je fra Nimac.Na kraju pobožnosti, nakon molitve odrješenja za mrtve nad jamom Kamenjarkom u crkvici Svih svetih Božo Došen, ravnatelj biogradske Srednje škole, govorio je o tužnoj povijesti ovog kraja tijekom proteklog stoljeća, naročito za i neposredno poslije 2. svjetskog rata. Potom su hodočasnici zapalili svijeće u kapelici Svih svetih pored 57 metara duboke jame u koju su pobacani ubijeni tijekom 2. svjetskog rata.