Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biciklima u borbu za zdravlje

Autor: Petra Mičić

21.03.2009. 23:00
Biciklima u borbu za zdravlje

Foto: Filip BRALA



Zadarska županija i grad Nin u subotu 4. travnja 2009. godine organiziraju biciklijadu pod nazivom “Od Branimira do Branimira”, koja će se voziti na relaciji Zadar-Nin-Zadar, a organizira se u sklopu Dana Zadarske županije.
– Ovom biciklijadom započet će obilježavanje Dana Zadarske županije, a naš cilj je promoviranje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, kaže pomoćnica pročelnika i glasnogovornica Tima za zdravlje prof. Vlatka Vučić-Marasović.
Kako je tjelesna neaktivnost jedan od pet javnozdravstvenih problema u našoj županiji, Zadarska županija kroz svoj Tim za zdravlje i slogan “Do zdravlja zajedno” želi skrenuti pozornost na važnost kretanja i tjelesne aktivnosti.
– Podaci hrvatske zdravstvene ankete za Zadarsku županiju pokazuju nisku tjelesnu aktivnost kod svih dobnih skupina. Naime, 47 posto anketiranih tjelesno je aktivno najmanje 30 minuta tjedno i manje, a samo je 8 posto ispitanika tjelesno aktivno u mjeri dovoljnoj da bi sačuvali svoje zdravlje, ističe Vučić-Marasović.
Ova će se akcija provesti u suradnji s Timom za zdravlje, Zavodom za javno zdravstvo, Biciklističkim klubom Zadar i Društvom za športsku rekreaciju Diklo. Za pomoć na cesti bit će zadužen Bikeshop Calimero, a Policijska uprava zadarska dijelit će reflektirajuće prsluke u sklopu promocije programa “Nacionalna sigurnost na cestama”. U Ninu će biti organiziran zabavni program te će se dijeliti prikladni energetski paketi za bicikliste.
Udruga Relax i Matica Zadrana istovremeno organiziraju i pješačenje do Nina, a pješačka ruta će biti do Žmirića, nakon čega će se pješaci organiziranim prijevozom odvesti do Zatona, gdje se nastavlja pješačenje do Nina.
– Dugoročni cilj Tima za zdravlje je da do 2019. godine povećamo broj osoba koje su tjelesno aktivne u dovoljnoj mjeri da sačuvaju zdravlje, dakle, povećati broj tjelesno aktivnih sa sadašnjih osam na najmanje 30 posto, kaže Vučić-Marasović te poziva sve građane svih dobnih skupina da se pridruže biciklijadi.