Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Euroliga ostaje samo san?

Autor: Roman Morović

21.03.2009. 23:00
Euroliga ostaje samo san?

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar ne samo da je ispao iz bodovne utrke za Euroligu iduće sezone, nego je i ispustio lijepu prednost koju je imao u utrci za euroligašku sezonu 2010./2011.


Završen je tzv. regularni dio sezone u NLB ligi i sada konačno možemo povući crtu i baviti se malo matematikom. Uoči početka sezone Zadar je pred sebe postavio jedan veliki cilj, plasman u Euroligu. Iako je u tom trenutku Cibona bila u bodovnoj prednosti 23-21, Zadrani su vjerovali da je dobrom sezonom, naročito u NLB ligi mogu preskočiti. Ipak, zbog raznoraznih okolnosti to se nije dogodilo, a Zadar ne samo da je ispao iz te bodovne utrke za Euroligu iduće sezone, nego je i ispustio lijepu prednost koju je imao u utrci za euroligašku sezonu 2010./2011.
Što se tiče iduće sezone Zadar može zaigrati u Euroligi samo ukoliko osvoji Eurokup čime bi ostvario direktan plasman u elitni razred europske košarke. Po sistemu bodovanja Zadrani sada zaostaju punih 13 bodova (40-27), a to je razlika koja je nenadoknadiva do kraja sezone. Na početna 23 boda iz prethodne dvije sezone Cibona je do sada nadodala još 17. Sedam za drugo mjesto u NLB ligi i još tri za polufinale toga natjecanja, te sedam za plasman u drugi krug Eurolige. Eventualnom pobjedom u polufinalu protiv Hemofarma “vukovi” mogu osvojiti još dodatnih pet bodova, a osvajanjem NLB lige još velikih 12 bodova.
S druge strane, Zadar je na 21 bod, koliko ih je sakupio u protekle dvije sezone, do sada dodao još samo šest bodova, četiri za 5. mjesto u NLB ligi, te dva za plasman u četvrtfinale Eurokupa. Eventualno polufinale toga natjecanja Zadru bi donijelo još jedan bod, poraz u finalu još tri boda, a osvajanje Eurokupa još pet bodova, ali i već spomenti direktan plasman u Euroligu iduće sezone. U prvenstvu Hrvatske, koje započinje sutra, prvak će osvojiti pet bodova, poraženi finalist tri, a polufinalisti jedan bod. Iako to neće moći promijeniti bodovno stanje za ovu sezonu, imat će vrlo velik utjecaj za sezonu 2010./2011., za koju se boduju prošla, ova i iduća sezona. Tu su Cibona i Zadar trenutačno izjednačeni na 22 boda, s tim da Ciboni treba pridodati i sigurna tri boda za nastup u Euroligi iduće sezone. Upravo će zbog toga biti iznimno važno kako će “vukovi” proći na Final Fouru NLB lige, odnosno Zadar na Final Eightu Eurokupa, te kako će se odvijati prvenstvo Hrvatske.
Je li ovakav sustav bodovanja pravedan? Zašto Cibona dobiva tri boda samim nastupom u Euroligi? Zašto prvak Hrvatske ne ide direktno u Euroligu? To su samo neka od pitanja koja zadarski navijači i ljubitelji košarke često postavljaju, no vrlo teško na njih pronalaze odgovore. Sustav je takav kakav je i kao takvog ga treba prihvatiti. Postoje realne mogućnosti da jednog dana prvak NLB lige ostvari izravan plasman u Euroligu ili da se otvori još jedno mjesto za hrvatskog predstavnika kroz dodatne kvalifikacije. No, dok se to službeno ne potvrdi Zadrani se moraju boriti kako god znaju i umiju da u ovom sustavu, bio on pravedan ili ne, sakupe što više bodova i pokušaju preskočiti Cibonu. Pa makar to bilo i iduće sezone.


 BODOVI ZA EUROLIGU




(sezona 2009./2010.)
2006./2007. Cibona 18 – Zadar 5
NLB liga: Cibona 10 (polufinale) – Zadar 2 (7. mjesto)
Euroliga: Cibona 3 (prvi krug)
Prvenstvo Hrvatske: Cibona 5 (prvak) – Zadar 3 (finale)
2007./2008. Cibona 5 – Zadar 16
NLB liga: Cibona 1 (8. mjesto) – Zadar 10 (polufinale)
Euroliga: Cibona 3 (prvi krug)
Uleb kup: Zadar 1 (osmina finala)
Prvenstvo Hrvatske: Cibona 1 (polufinale) – Zadar 5 (prvak)
2008./2009. Cibona 17 – Zadar 6
NLB liga: Cibona 10 (polufinale) – Zadar 4 (5. mjesto)
Euroliga: Cibona 7 (top 16)
Eurokup: Zadar 2 (Final Eight)
UKUPNO: CIBONA 40 – ZADAR 27
* Cibona može osvojiti još pet ili dvanaest bodova, ovisno o plasmanu na Final Fouru NLB lige.
* Zadar može osvojiti još jedan, tri ili pet bodova, ovisno o plasmanu na Final Eightu Eurokupa. Prvak Eurokupa ide direktno u Euroligu.
* Prvak Hrvatske osvaja pet bodova, poraženi finalist tri, a polufinalisti jedan bod.


 SUCI ZA TORINO


Poznata su imena 12 sudaca koji će dijeliti pravdu na završnom turniru Eurokupa u Torinu. To su Talijani Roberto Chiari i Guerrino Cerebuch, Grci Spiros Gkontas i Panagiotis Anastopoulos, Španjolci Jose Martin i Antonio Conde, zatim Litavac Romualdas Brazauskas, Francuz David Chambon, Letonac Olegs Latisevs, Srbin Saša Maričić, Čeh Robert Vyklicky i Poljak Grzegorz Ziemblicki. Brazauskas i Gkontas već imaju iskustva sa završnih turnira budući da su sudili na Final Fouru Eurolige prošle sezone u Madridu, a Gkontas je sudio i prvu utakmicu finala Uleb kupa 2003. godine. Chambon i Martin su također već sudili na završnicama velikih natjecanja, dok će svima ostalima ovo biti prvo takvo iskustvo.


 GORDIĆ SA SIRENOM DONIO CIBONI DVA BODA


Koliko se brzo okreće stanje u bodovnoj utrci za Euroligu možda najbolje svjedoči primjer iz posljednjeg kola NLB lige. Hemofarm je još u četvrtak pobijedio Split, a Cibona je, bez ozlijeđenog Alana Andersona poražena na gostovanju u Domžalama. Kada su ta dva rezultata već bila poznata u Podgorici je na utakmici Budućnost – Crvena Zvezda bila u tijeku druga četvrtina. Zvezda je znala da pobjedom može izbiti na drugo mjesto (jedna pobjeda više od Hemofarma i Cibone), a u tom bi slučaju Hemofarm zbog boljeg međusobnog omjera bio treći, a Cibona četvrta. Gosti iz Beograda imali su na poluvremenu velikih 41-29, no ta se prednost istopila već u prvih pet minuta treće četvrtine. U dramatičnoj završnici Zvezda je vodila 61-62, da bi Nemanja Gordić tricom sekundu prije kraja utakmice donio Budućnosti pobjedu 64-62. Dakle u tih nekoliko sekundi što je Gordićeva lopta bila u zraku Cibona je bila 4. mjestu i osam euroligaških bodova, a vjerojatno bi na tome i ostala budući da bi u polufinalu igrala protiv Partizana u beogradskoj Areni. Kada je Gordićeva lopta upala u koš za pobjedu Budućnosti Cibona je skočila na drugo mjesto i ugrabila dva boda više, te dobila puno veću mogućnost da osvoji još koji budući da će se u polufinalu susresti s Hemofarmom.