Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Indijski yoga učitelj Arya sa Zadranima

Autor: Krešimir Bukvić

21.03.2009. 23:00
Indijski yoga učitelj Arya sa Zadranima

Foto: Vedran SITNICA



U Multimedijalnom centru Gradske knjižnice u organizaciji zadarskog centra “Ayus” i udruge “Umijeće življenja” održano je predavanje o himalajskim vježbama za savršeno zdravlje. Predavanje je Zadranima održao indijski yoga učitelj Arya. Uz asistenciju Lade Rončević, voditeljice centra “Ayus”, Arya je okupljenima približio neke od osnovnih principa yoge, ne samo vježbi, već kompletnog odnosa prema životu, svih dobrobiti vještina koja su stoljećima usavršavali yoga učitelji i praktikanti.
– Zdravlje nije samo zdravlje na tjelesnoj razini, već i na mentalnoj razini, stoga ayurveda (dio cjelokupne filozofije yoga kulture življenja, najstarija medicinska znanost na planetu) čovjeku prilazi proučavajući ga na svim njegovim razinama, kako tjelesnim, tako i duhovnim. Ono što danas suvremena zapadnjačka medicina radi je liječenje bolesti ljekovima, ne zamarajući se njihovim nuspojavama. Bolesnik dobiva trenutačno olakšanje, no posljedice opasne za zdravlje tek slijede. Lijek protiv boli, primjerice, ne gasi bol, on samo prekida vezu između mozga i bolnog žarišta. Rezultat je naizgled dobar, bol ne osjećamo, no ona nije nestala, ona postoji, tijelo je bolesno, no toga nismo svjesni. Ayurveda ide k uzroku bolesti, ljudsko biće promatra na sveobuhvatan način, bez štetnih nuspojava, naglasio je Araya.
Dakako, kako se moglo čuti na predavanju, put k zdravlju nije jednostavan, zdravlje se ne “kupuje” u ljekarni, ono se gradi, stječe zdravim životom koji uključuje zdravu prehranu, svakodnevnu vježbu i pravilno disanje. Upravo ovo potonje bilo je u fokusu Arayinog predavanja. Tjekom skoro dva sata druženja sa Zadranima yoga učitelj je objašnjavao zašto je pravilno disanje važno, koja je njegova povezanost sa zdravljem i kako naučiti pravilno disati. Tehike pravilnog disanja, a to je već dugo svima poznata činjenica, razlog su dugovječnosti indijskih yoga učitelja, njihovoj sposobnosti da žive i na ekstremno niskim i ekstremno visokim temperaturama, takoreći bez odjeće ili stvari bez kojih danas suvremen čovjek ne bi mogao.
– Kada kontroliraš svoj dah, kontroliraš i svoje emocije, ljutnju, strah… sve ono što te definira, istaknuo je Araya.
S obzirom da mu vrijeme nije dopuštalo da puno ulazi u dubinu svega onog o čemu je bilo riječi na predavanju, Araya je pozvao okupljene na radionicu koja je slijedila nakon uvodne prezentacije yoga vježbi i općenito jedne “kulture” življenja, preduvjeta za zdrav i skladan život. S time se složila i Rončević, dodajući da spomenute vježbe danas prakticiraju najvažniji svjetski političari, glumci, sportaši… osobe svih društvenih struktura, a u Indiji, primjerice, i predsjednik i premijer, promovirajući ih, inspirirani vlastitim iskustvom i dobrobitima.
– Potrebno je malo znanja i samodiscipline da se to primijeni u praksi, istaknula je Rončević, pozivajući Zadrane da joj se obrate u centar “Ayus” za sva pitanja koja ih zanimaju. Mail centra je [email protected].