Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Križni put mladih Zadarske nadbiskupije

Autor: Marija Ćurko

21.03.2009. 23:00
Križni put mladih Zadarske nadbiskupije

Foto: Vedran SITNICA



U subotu 21. ožujka održan je Križni put mladih Zadarske nadbiskupije na relaciji Zadar – Nin. To je prvi zajednički molitveni susret u pripremi Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 2010. godine u Zadru.
Mladi su se okupili u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru gdje je uvodnu molitvu predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa i uputio prigodnu riječ. Mladi su nakon razmatranja prve postaje Križnog puta, praćeni brojnim svećenicima, krenuli prema Ninu, a sudjelovale su obitelji, djeca i starije osobe te su svi zajedno sudjelovali u molitvi, žrtvi, predanju i razmišljanjima o otajstvu Kristove muke i njezinih poruka za svakodnevni kršćanski život. Na Belafuži se okupilo oko 500 mladih, a njima su se kasnije pridružili mladi iz župa Petrčane, Zatona i drugih župa, pa se unatoč iznimnoj hladnoći toga dana u Ninu okupilo gotovo tisuća mladih.
Tijekom ovog molitvenog hoda, molitvu Križnog puta su predvodili don Zdenko Dundović i o. Jozo Milanović, a mladi su naizmjence čitali razmatranja uz pojedine postaje. Mons. Prenđa predvodio je i završnu molitvu Križnog puta u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma, a mladima se kratko obratio i župnik don Šime Kevrić. Mlade je pratio i generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać.
– Ovaj Križni put uključuje bitne postaje Godine mladih u Zadarskoj nadbiskupiji. Vi predstavljate svoje vršnjake, sve mlade iz 13 dekanata te 117 župa. Ova Nadbiskupija nosi ne samo kršćanska obilježja, već i život vjere i Crkve od sredine 4. stoljeća, a Križni put nas vodi prema Ninu, središtu naše crkvenosti. Tamo je živio hrvatski biskup i okupljao oko sebe svećenike i Božji narod. Tamo je rasla naša crkvenost, ali i naša domovina i hrvatska državnost koja je niknula upravo u Ninu. Koliko li simbolike, ali i stvarnosti u ovom Križnom putu, na hodočašću od srca Nadbiskupije do Nina, središta našeg građanskog i državnog života kroz duga stoljeća, stoji u riječima mons. Prenđe koje je uputio mladima u crkvi Uznesenja BDM.