Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prevencijom protiv raka dojke

Autor:

21.03.2009. 23:00
Prevencijom protiv raka dojke

Foto: Zvonko KUCELIN



Saznanje da bolujete od karcinoma je šokantno. No, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, karcinom dojke je gotovo uvijek izlječiv. Upravo zbog toga pozivamo sve žene da se odazovu na mamografiju kad im dođe poziv, rekla je Nives Kozulić iz Udruge Europa Donna i članica Poglavarstva Grada Zadra


Zadarska Udruga Europa Donna obilježila je u subotu na zadarskom Narodnom trgu međunarodni dan borbe protiv raka dojke “Dan narcisa”, koji se tradicionalno obilježava prvog dana proljeća.
Zadranke su hrabro tijekom cijelog jutra odolijevale jakim naletima bure i temperaturi od jedva osam stupnjeva Celzijevih i sa svoga su štanda dijelile narcise te promotivne letke s informacijama o prevenciji raka dojke. Osim toga, na Trgu su sakupljani dobrovljni prilozi za kupnju uređaja za dijagnostiku raka dojke – VACORA, uređaja za vakuumsku biopsiju.
– Zadovoljne smo što je puno građana kao i osoba iz javnog i političkog života prepoznalo ovu akciju koja se održava već sedmu godinu zaredom, rekla je Nives Kozulić iz Udruge Europa Donna i članica Poglavarstva Grada Zadra za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Dodala je da se putem ovakvih akcija želi promicati svjesnost o zdravlju dojke te senzibilizirati javnost za problem raka dojke, koji je vodeći uzrok smrtnosti žena od svih zloćudnih bolesti. Osim toga žele istaknuti potrebu što ranijeg otkrivanja raka dojke i uputiti žene da osim redovitog odlaska na mamografiju same kod kuće steknu naviku samopregleda.
 – Saznanje da bolujete od karcinoma je šokantno. No, ako se bolest otkrije u ranoj fazi, karcinom dojke je gotovo uvijek izlječiv. Upravo zbog toga pozivamo sve žene da se odazovu na mamografiju kad im dođe poziv, rekla je Kozulić. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2.300 žena. Kozulić je istaknula kako je na razini cijele države moguće vidjeti pozitivne rezultate nacionalnog programa “Mama”, preko kojeg se žene organizirano pozivaju na mamografiju. Inače, u rizične skupine ulaze žene s genetskom predispozicijom, žene starije od 50 godina, žene koje nisu rađale i koje su rodile nakon 30. godine života. Osim njih u rizičnoj su skupini i one koje su uzimale dugotrajno hormonsko nadomjesno liječenje.