Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za nogostup s odvodnjom 17 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

21.03.2009. 23:00
Za nogostup s odvodnjom 17 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Polazeći od općeg i trajnog interesa svih političkih i gospodarskih subjekata za daljnjim razvitkom prometne infrastrukture, kao kapitalne pretpostavke bržeg ukupnog razvitka općine, nastavak ulaganja u izgradnju mreže cesta i nogostupa nameće se kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim općinskim ulaganjima, zaključuje Ramić


U Selinama su se intenzivirali radovi na drugoj fazi izgradnje nogostupa s odvodnjom u dužini od 3,5 plus 3,5 kilometara, odnosno s obje strane Jadranske magistrale (D8) u ovom naselju u Općini Starigrad. Vrijednost radova iznosi 8,9 milijuna kuna, a s već završenim nogostupom u Starigradu sveukupno 17 milijuna kuna s PDV-om koje su osigurale Hrvatske ceste. Radove izvodi Poduzeće za ceste Split, a rok izgradnje je do početka glavne turističke sezone.
Jedan od većih problema u Hrvatskoj nedostatan je broj nogostupa u naseljima kroz koja prolaze državne i ceste ostalih kategorija. Taj problem posebno je dolazio do izražaja u općini Starigrad u kojoj su zbog posebnog geografskog smještaja, s jedne strane Jadranske magistrale nalazi se Velebit, a s druge Jadransko more, sva njena naselja (Starigrad, Seline Tribanj) usko smještena uz državnu cestu, zbog čega su se kretanja pješaka odvijala kolnikom koji posebno tijekom turističke sezone vrvi automobilima te su na taj način bili ugroženi životi pješaka i vozača.
Projekt izgradnje nogostupa s obje strane državne ceste od starigradske Tikvene Dražice do selinskih Pod Bucića u sveukupnoj dužini od 13 kilometara (6,5+6,5 km) pokrenut je na inicijativu općinskog čelništva. Naime, do sada su zbog neodgovarajućih pješačkih koridora uz vrlo prometnu i nadasve opasnu državnu cestu bile česte prometne nezgode i stradanja pješaka, nažalost, i sa smrtnim posljedicama.
– Da bi poboljšala sigurnost pješaka i vozača na svom prostoru, Općina je početkom studenog 2007. godine pokrenula izgradnju nogostupa i sustava odvodnje atmosferskih voda Jadranske magistrale kroz svoja dva najveća mjesta Starigrad i Seline u kojima je frekvencija pješaka i vozila najveća, rekao je starigradski načelnik Krste Ramić dodajući da će izgradnjom nogostupa svi sudionici u prometu imati znatno bolje sigurnosne uvjete.
Osim nogostupa i sustava za oborinske vode bit će izgrađeni i pješački prijelaz te nogostup uz prometnicu preko dvaju mostića, koji prelaze preko potoka Velike i Male Paklenice.
– Sigurnost djece i ostalih pješaka ne ovisi samo o ponašanju ostalih sudionika prometa, vozača motornih vozila i biciklista. Među bitnim preduvjetima sigurnosti su dostatne pješačke staze i obilježeni cestovni prijelazi te prometna signalizacija i rasvjeta uz ceste, posebno u blizini škola, kaže Ramić, ističući dobar primjer mještanke Dragice Čavić, koja je imala oko 40 metara četvornih zemljišta do same prometnice i dragovoljno bez naknade ustupila zemljište za izgradnju nogostupa.
Gotovo preko noći u potpunosti se mijenja krajolik, Seline poprimaju sve ljepši, urbaniji izgled.
– Polazeći od općeg i trajnog interesa svih političkih i gospodarskih subjekata za daljnjim razvitkom prometne infrastrukture, kao kapitalne pretpostavke bržeg ukupnog razvitka općine i osobito pojedinih gospodarskih grana, nastavak ulaganja u izgradnju mreže cesta i nogostupa nameće se kao logičan i nužan prioritet u kapitalnim općinskim ulaganjima, zaključuje Ramić.