Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar je (opet) najbolji

Autor: Viktor Bogut

21.03.2009. 23:00
Zadar je (opet) najbolji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadrani su po peti put uzastopno obranili titulu najbolje hrvatske momčadi. Ovaj put možda i nešto teže nego proteklih sezona, no konačan trijmf ipak nije dolazio u pitanje. U jednom trenutku sezone izgledalo je “škakljivo”. Kandit Premijer je pobijedio Zadra u Splitu (tadašnjem domaćem terenu) i odmaknuo se na četiri boda (dvije pobjede) viška.
– Može se reći da nam je to bio najteži dio sezone. Upali smo u malu krizu. Nismo igrali dobro i poraženi smo u Splitu – kazao je kapetan Zadra Mario Baljak. No, Zadrani su ipak uspjeli sve izdržati i na kraju, ispostavilo se, bez problema osvojiti titulu.
– Imamo zaista dobru atmosferu u momčadi. I znali smo da ćemo se izvući. Znali smo da smo dovoljno jaki da se vratimo i obranimo titulu. Davali smo podršku jedan drugome i na kraju smo uspjeli osvojiti titulu.
Zadar je tijekom cijele sezone zaista izgledao kao složna klapa. To se vidjelo u svakoj utakmici. Momčad je igrala sa srcem, uprava je sve to pratila i eto jednadžbe uspjeha.
– Želio bih zahvaliti svim svojim suigračima koji su tijekom sezone zaista davali sve od sebe. Isto tako treba napomenuti da nas je uprava kluba zaista odlično pratila i kada je tako, onda nije teško igrati dobro. Imali smo i podršku navijača, koji su pokazali da razumiju kuglanje i koji su nas vjerno pratili – dodao je Baljak.
Trener Zadra Šime Mijolović ističe da je zadovoljan osvajanjem titule, ali da se ipak moglo napraviti i više u sezoni, barem u natjecanju Svjetskog Kupa.
– Doživjeli smo svojevrsni kiks u četvrtfinalu Svjetskog Kupa, no sezona je bila dobra. Ono što je za nas najvažnije osvojili smo titulu prvaka. Izborili nastup na Svjetskom Kupu i Europskoj ligi, a klub ima budućnost. Uskoro ćemo pokrenuti i školu kuglanja, što nam je veliki cilj – istaknuo je trener Zadra.
Možda je ključna osoba u klubu direktor Ivan Lulić, koji je priznao da su očekivali ipak nešto više od netom završene sezone.
– Možemo reći da je poraz u četvrtfinalu Europske lige od njemačke Victorije Bamberg svojevrsni kiks, iako se radi o vrhunskoj momčadi. Ipak nismo smjeli izgubiti kod kuće. No, u toj utakmici mi smo sami sebe pobijedili i naposljetku izbacili iz daljnjeg natjecanja, jer smo u gostima odigrali jako dobro – kazao je Lulić, najvivši iduću sezonu.
– Želimo zadržati postojeći igrački kadar. Sigurno je da će se napraviti neke korekcije, ali nama je cilj ponovo imati jaku momčad koja će igrati važnu ulogu u svim natjecanjima u kojima ćemo nastupiti. Osim toga i dalje imamo želju ovdje napraviti osmostaznu kuglanu. Grad je stao iza nas i očekujem da će se to ubrzo riješiti.
Hoće li ostati nositelji igre?
– Teško je to reći. Mi smo u pregovorima s njima. Vjerujem da postoji obostrani interes.


 GRGUROVIĆ: KLUB MOŽE VIŠE


Dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurović nedavno je postao predsjednik KK Zadar, a u subotu je s igračima i kolegama iz Uprave proslavio prvu svoju titulu. Iako je prvenstvo osvojeno, Grgurović vjeruje da se u klubu može napraviti još pomaka.
– Prije svega želimo izgraditi osmostaznu kuglanu. To bi trebao biti veliki poticaj za kuglanje u Zadru. Što se tiče momčadi, uvjeren sam da ćemo i iduće sezone ponovo biti jaki te po šesti put uzastopce obraniti titulu prvaka. Zadar je već bio i svjetski i europski prvak i vjerujem da se to može ponoviti.
Hoće li momčad ostati na okupu?
– Teško je to sada reći. Vodimo pregovore s igračima i očekujem da ćemo ih uspješno privesti kraju – zaključio je Grgurović.




 PINTARIČ: MOŽDA PONOVNO OSTANEM


Zadar, uz svoje igrače, ima i nekoliko kvalitetnih igrača “sa strane”. Slovenski reprezentativac Primož Pintarič je duša momčadi. Osim što je izvrstan igrač, to je čovjek koji, kada ne igra, ne prestaje navijati i pomagati svojim suigračima.
– U Zadru se zaista odlično osjećam. Da nije ovakva atmosfera u momčadi, u klubu, sigurno se ne bih ovoliko godina zadržavao u Zadru. Kada pređem Sv. Rok, osjećam se zaista dobro. Ima nešto u ovom gradu – kazao je Pintarič koji je prokomentirao sezonu.
– Zaista je bila naporna sezona. Nastupali smo na tri fronta. To je bilo i Svjetsko prvenstvo i normalno je da se ne može tijekom cijele sezone igrati u dobroj formi. Imali smo uspona i padova, ali na kraju smo postali prvaci, što je i najvažnije.
Ostajete li u Zadru iduće sezone?
– To još ne znam. U pregovorima smo i nije nemoguće da i iduće sezone ostanem u Zadru.


 ZADAR – ZANATLIJA 7:1 (3647-3523)


Ukalović – Koldžić 2,5-1,5 (636-605), Mesić – Leko-Mlivić 1-3 (510-570), Vidak – Čalić 4-0 (635-592), Marinović+Pintarič – Draženović 4-0 (318+302-565), Baljak – Matić 4-0 (608-583), Fučkar – Glavaš 3,5-0,5 (638-608)
Posljednja utakmica sezone ipak je bila formalnost. Zadrani nisu imali problema s gostima iz Slavonskog Broda, koji su unatoč porazu ipak uspjeli ostati u ligi. Sam dvoboj je poprilično kasnio pošto zbog vremenskih uvjeta nije bilo jednostavno stići iz Slavonije. Očito je sam put iscrpio igrače Zanatlije, koji nisu uspjeli dati dovoljno dobar otpor Zadranima, iako im je “visio” ostanak u ligi. Za Zadar su priliku dobili i mladi Krešimir Mesić i nešto stariji Hrvoje Marinović te Marko Vidak koji je u posljednje vrijeme sve češće dobivao priliku u prvoj postavi. Konačni rezultat je bio 7:1, a jedini poraz je doživio baš mladi Mesić.


 PRVA KUGLAČKA LIGA


Rezultati posljednjeg (22.) kola: Zadar – Zanatlija 7-1 (3647-3523) Konikom Osijek – Kandit Premijer 7-1 (3685-3594), Adrianeon – Klek 6-2 (3557-3501), Medveščak – Bjelovar 3-5 (13,5-10,5) (3378-3395), Grmoščica – Poštar 2-6 (3568-3570), Novska – Zaprešić 5-3 (3609-3517)
Konačni poredak: Zadar 36, Konikom-Osijek i Novska 29, Poštar 27, Zaprešić 25, Kandit-Premijer 24, Adrianeon 22, Grmoščica i Bjelovar 17, Zanatlija 16, Medveščak 15, Klek 7.
ZADAR – prvak i plasman u Svjetski Kup
KONIKOM OSIJEK – viceprvak i plasman u Europski Kup
NOVSKA – 3. mjesto i plasman u NBC Pokal.
Iz lige ispadaju KK Medveščak 1958. i KK Klek.