Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Druga teniska mladost

Autor: Zlatko Horvat

21.03.2010. 23:00
Druga teniska mladost


Tajna uspjeha? Tjedan dana paklenog rada poslije poraza od Novaka Đokovića u Dubaiju, zajedno sa svojim kondicijskim trenerom Daliborom Širolom, koji su bili dodatak temelju uoči sezone
“Nitko ne pobjeđuje Ivana šest puta zaredom”. Poruka poslana Ivanu Ljubičiću više u šali poslije trijumfa nad Novakom Đokovićem u trećem kolu Masters 1000 turnira u Indian Wellsu.
– Osim Rogera Federera – glasio je odgovor.
Švicarac je slavio u posljednjih devet dvoboja s Ljubičićem (ukupno 12-3). Međutim, ima i gorih, Nikolaj Davidenko je izgubio prvih12 susreta sa Švicarcem, Robin Soderling je na 0-12, ali doći će vrijeme i za rješavanje Ivanovih računa s Federerom.
Rafael Nadal je, poput Đokovića, imao šansu dobiti hrvatskog tenisača šesti put u nizu. Španjolac je bio korak do dobitka u polufinalu. Imao je set, 2:2 i 0:40 na Ivanovu servisu, te još jednu prednost. No, kada to nije iskoristio, Ljubičić je osjetio prigodu i napravio veliki preokret, dobivši “tie break” trećega seta sa sedam poena u nizu.
– Odigrao sam veliki, veliki meč. Možda i najbolji u karijeri. A “tie break” trećega seta bio je apsolutno perfektan – kaže Ivan Ljubičić. – Znao sam da moram biti agresivan, ali nisam očekivao da ću sve pogoditi.
Zabio je Ivan 17 asova, ali nije svaki put potezao do granice.
– Znao sam da malo slabiji servis na njegov bekend može donijeti puno problema i to je upravo ono što se dogodilo.
No, set i pol nije izgledalo dobro. Sve je sugeriralo da će Nadal do trećega finala u Indian Wellsu.
– Nisam imao ritma na reternu zbog vjetra, kojeg uopće nije bilo sat vremena ranije kada sam se zagrijavao. Međutim, osjećao sam da mogu napraviti preokret ako pronađem taj ritam. Upravo se to dogodilo. Spašenih 0:40 u petom gemu drugoga seta bili su ključ, poslije toga sam bio opušteniji, počeo sam igrati agresivnije. Mislim da je i Nadal igrao sjajno. Bilo je trenutaka kada sam se pitao je li moguće da je i to pogodio. Od poluvoleja do “winnera” s osnovne crte.
Ljubičić je u fazi karijere kada više nikome ništa ne mora dokazivati. Opušteniji je, mirniji, manja je nervoza. Ne samo na terenu, već i izvan njega. Zato je poslije 26 mjeseci opet u krugu 20 najboljih tenisača svijeta.
– Uživao sam u svakom trenutku. Kao i dan ranije u rođendanu. Bio je to jedan lagan dan, uz obitelj, pokraj bazena. Nije baš uobičajeno imati slobodan dan negdje pri kraju turnira.
Tajna uspjeha? Tjedan dana paklenog rada poslije poraza od Novaka Đokovića u Dubaiju, zajedno sa svojim kondicijskim trenerom Daliborom Širolom, koji su bili dodatak temelju uoči sezone.
– Nisam otišao direktno u SAD, već sam se vratio u Rijeku. Sedam dana radio sam sa Širolom, ponekad i do sedam sati dnevno. Zato se sada fizički osjećam tako dobro. Surađujemo od rujna. Širola mi je dao novi život, novu motivaciju za rad. Na različiti način. Nikad ne radimo iste stvari i zato nikad nije dosadno. Radimo više, ali s manjim težinama. A kada vidiš rezultat na terenu, imaš još više motiva za sav taj trud bez kojega ne ide jer ako se u ovim godinama samo malo opustiš, teško se vratiti. A potom slijede sitni problemi, rame, leđa, gležnjevi, koljena… Zato danas pola vremena treba odvojiti za prevenciju od ozljeda.
Ljubičić će, bez obzira na ishod, ostati upisan kao prvi hrvatski finalist Indian Wellsa nakon pobjeda nad drugim i trećim igračem svijeta.
– Imali smo velikih tenisača, ali biti prvi poslije pobjeda nad Rafom, čini me stvarno sretnim. Moram biti iskren, nisam očekivao finale, iako ovdje uvijek dobro igram. Naslov? Vrijedio bi za mene cijeli svijet…