Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kasap: To je ideja koju još uvijek razrađujemo

Autor: Vanja Mirčeta

21.03.2010. 23:00
Kasap: To je ideja koju još uvijek razrađujemo

Foto: Vedran SITNICA



Jedina prepreka ovoj besplatnoj usluzi bila je žalba tvrtke Optima telekom na rezultate natječaja te je trebalo pričekati njezino rješavanje. Nakon pune tri godine od najavljivanja toga projekta, Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru kaže kako o postojanju te usluge u Gradskoj upravi nitko ne zna ništa
Još su u srpnju 2007. godine Zadrani i njihovi gosti trebali dobiti mogućnost besplatne usluge bežičnog interneta na području Narodnog trga, no sudeći prema svim dostupnim podacima ta usluga do danas nije profunkcionirala. Prije pune tri godine u zadarskim medijima Kristijan Magaš, tadašnji član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom najavljivao je projekt modernog bežičnog sustava koji je tada trebala dobiti Gradska uprava. Okončanjem natječaja za operatera fiksne telefonije i internet-priključka Gradske uprave Zadra u ljeto 2007. godine ponuda zagrebačke tvrtke Metronet pokazala se tada najpovoljnijom. Između ostalog Gradska uprava je trebala dobiti i moderni bežični sustav tvrtke Metronet. Pompozno se najavljivalo kako se radi o sustavu koji bi pokrivao više bežičnih uređaja nego ih u Gradskoj upravi koriste te se višak trebao podijeliti sa Zadranima i turistima. Govorilo se tada da je u tu svrhu iznad gradonačelnikova ureda postavljena i dodatna antena koja je trebala pojačati signal te njegov domet. Kvalitetan signal trebao je obuhvatiti područje Narodnog trga, a za korištenje usluge trebalo je biti dovoljno imati uređaj koji podržava primanje bežičnog signala, a kakvih je danas mnogo. Jedina prepreka ovoj besplatnoj usluzi bila je žalba tvrtke Optima telekom na rezultate natječaja te je trebalo sačekati njezino rješavanje. Nakon pune tri godine od najavljivanja toga projekta, Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru kaže kako o postojanju te usluge u Gradskoj upravi nitko ne zna ništa. No s druge strane, zadarski dogradonačelnik Darko Kasap ističe kako s planovima prijašnje garniture gradske vlasti nije upoznat te ih u skladu s time ne može niti komentirati. Ipak, ostvarenje navedenog projekta u nešto širim okvirima najavljuje do početka ove turističke sezone, odnosno u slučaju neplaniranih problema najkasnije u roku godine dana.
– Razmišljamo da na području Poluotoka, odnosno turističkog dijela grada, uredimo jednu zonu na kojoj bi usluga besplatnog bežičnog interneta bila dostupna u određenom vremenskom razdoblju. Potrebno je samo razraditi način kako doći do nekakvog passworda, odnosno univerzalne lozinke kojom bi ta usluga bila omogućena svima. Želim reći da moramo riješiti taj problem, jer želimo da turisti, koji će posjetiti naš grad, kada dođu u ured Turističke zajednice dobiju nekakav vaučer uz koji bi dobili lozinku te tako besplatno surfali internetom koliko žele. To je ideja koju još uvijek razrađujemo, no ne znam hoćemo li to uspjeti odraditi do ljeta. U svakom slučaju volio bih kada bi do tada uspjeli pokriti barem jedno malo područje Poluotoka, kazao je Kasap dodajući kako se o ovom projektu govorilo u posljednjoj političkoj kampanji ističući kako će osobno nastojati da se taj projekt konačno i realizira.
– Ideja o projektu postoji, prepoznajemo problem nedostatka takve usluge i svjestan sam da ga moramo riješiti. Radimo na njemu, no nije ga lako riješiti, jer se mora pronaći i adekvatna poslovna varijanta i s određenim operaterima, treba ishodovati određene dozvole za postavljanje odašiljača na zgradi Grada Zadra. Pretpostavljam da bi jedna antena bila dovoljna, no radi veličine područja vjerojatno bi projekt zahtijevao i postavljanje nekoliko manjih. U svakom slučaju, radi se na tome, sve s ciljem kako bi se na najkvalitetniji način omogućila usluga bežičnog interneta u turističkom dijelu grada. Bio bih sretan kada bi se sve posložilo do početka sezone, ali ako se ne stigne, nastojat ćemo to srediti barem do sljedećeg ljeta, naglasio je Kasap.
Prema svemu sudeći, Zadrani i njihovi gosti će uskoro uz jutarnju kavu na Poluotoku moći na svojim uređajima besplatno pratiti i najnovije vijesti s internetskih stranica. Iako u drugom pokušaju, potez Gradske uprave i dogradonačelnika Kasapa ako se uspije realizirati, za svaku je pohvalu.