Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon preuzimanja Centra voda skuplja kunu po kubiku

Autor: Anita Ćustić

21.03.2010. 23:00
Nakon preuzimanja Centra voda skuplja kunu po kubiku

Foto: Adam VIDAS



Čekaju se rezultati još nekih ispitivanja, a nakon te procedure trebala bi biti izvršena primopredaja, nakon čega će javnost biti obavještena i o poskupljenju cijene vode za oko nešto više od 1 kunu po kubiku. To su za sad pretpostavke, a građani će biti pravovremeno obaviješteni o svemu, kazao je Grgo Peronja
U povodu Svjetskog dana voda zadarska tvrtka Odvodnja danas je omogućila građanima posjet Uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Centar i Borik, kojima su zaposlenici spremno odgovarali na pitanja. Osim toga, Grgo Peronja, direkotor Odvodnje te Irena Pleša, voditeljica Uređaja Centar, održali su prezentaciju za medije na kojoj je objašnjena tehnika rada Uređaja te rezultati analiza pročišćavanja otpadnih voda. Najprije je pokazan film na kojemu je prikazano koliko je Zadar nekada imao direktnih ispusta otpadnih voda u more te koliko je truda i energije uloženo da bi danas Zadar imao najbolji uređaj za pročišćavanje u Hrvatskoj.
Podsjetio je tako kako se Uređaj Centar sastoji od 23 objekta koji se nalaze u sklopu jedne parcele, prezentirao je način na koji uređaj radi i iz kojeg otpadna voda nakon obrade izlazi čista, gotovo kao pitka. Prikazao je najvažnije podatke o Uređaju prikazavši stupnjeve pročišćavanja te pojasnivši tehničke detalje rada uređaja zbog kojih se u zadarski akvatorij više ne ulijeva otpadna voda.
– Nakon takozvanog prethodnog pročišćavanja, slijedi prvi stupanj pročišćavanja koji podrazumijeva gravitacijsko taloženje u primarne taložnice te ugušćivanje, potom drugi stupanj, odnosno konvencionalni postupak s aktivnim muljem nakon čega slijedi strojna dehidracija mulja. Ovim je postupkom voda za 70 do 90 posto čišća u odnosu na otpadnu vodu koja je ušla u Uređaj, zbog čega se današnjim rezultatima ispitivanja otpadnih voda dičimo, kazao je Peronja, naglasivši kako Uređaj Centar svakodnevno obrađuje oko 15 tisuća kubika otpadne vode, dok onaj na Boriku obrađuje oko tisuću kubika.
Prikazao je potom razvoj sustava odvodnje grada Zadra od 1945. godine do danas, istaknuvši kako je najveći zahvat izvršen od 1998. godine od kada je u Zadru izgrađeno ukupno 72.514 metara cjevovoda te dva uređaja za pročišćavanje, dva podmorska ispusta, 12 crpnih postaja i dva kišna prelijeva.
Kako je naglasio, trenutačno se završava prva faza sustava za odvodnju otpadnih voda u Diklu i u Arbanasima, a očekuje se da bi projekt Diklo trebao biti potpuno završen do kraja travnja, dok je završetak svih radova u Arbanasima predviđen za ljeto.
– Odvodnja je trenutačno u fazi preuzimanja Uređaja Centar, a čekaju se rezultati još nekih ispitivanja. Nakon te procedure trebala bi biti izvršena primopredaja, nakon čega će javnost biti obavještena i o poskupljenju cijene vode za oko nešto više od 1 kunu po kubiku. To su za sad pretpostavke, a građani će biti pravovremeno obaviješteni o svemu. Rad uređaja nas godišnje košta oko 8 milijuna kuna, od čega najveći trošak otpada na struju i kemikalije, kazao je Peronja, istaknuvši kako je i druga faza projekta poodmakla u realizaciji te da podrazumijeva izgradnju glavnog gradskog kolektora visoke zone, što je najveći zahvat preostao za izgradnju u Zadru. Kako kaže Peronja, ovaj dio projekta je u pripremi, u travnju slijedi potpisivanje ugovora, a vrijednost ove faze se procjenjuje na 50-ak milijuna kuna.


 PUT DIKLA OD SUTRA OTVOREN


Ulicom Put Dikla, odnosno dionicom od Ekonomsko – birotehničke i trgovačke škole prema Diklu, koja je posljednjih mjeseci bila zatvorena, od sutra će ponovno  biti moguće prometovati. Razlog tome je završetak i druge faze radova na izgradnji sustava odvodnje u Diklu na predjelu od bivšeg ugostiteljskog objekta “Sunshine” do Ulice Romansa. Kako pojašnjava Grgo Peronja, slijedi prelazak na treću i četvrtu fazu radova, zbog čega će od sutra biti za promet zatvoreno prvih 200 metara u Ulici Antuna Gustava Matoša, odnosno dio od semafora kod škole prema sjeveru, sve do Uređaja Borik. Ovakva će prometna situacija na ovom predjelu biti sve do 30. travnja, za kada je predviđen završetak svih radova u Diklu.