Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski branitelji podijeljeni oko objave registra

Autor: Ivana Burica

21.03.2010. 23:00
Zadarski branitelji podijeljeni oko objave registra

Foto: Zvonko KUCELIN



– Država ne može svoje probleme stalno prebacivati na branitelje. Neka institucije prestanu s prozivanjem branitelja jer mi smo svoj posao odradili kad je najviše trebalo. Neka nam daju prava koje zaslužujemo. Registar nam ne treba. Osim toga, nema ga ni jedna druga država, rezolutan je Ante Martinac


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u nedjelju da se s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da se inicijativa o objavi registra branitelja razmotri u Vladi. Za objavu registra branitelja je i Predrag Matić Fred, umirovljeni brigadir HV-a i jedan od savjetnika predsjednika Ive Josipovića. Branitelji su degradirani zbog pojedinaca koji prljaju sliku o ratu pa ih narod doživljava kao poluidiote i parazite, nedavno je izjavio Predrag Matić. On u jednom svojem javnom istupu istaknuo da je na Pantovčak došao kako bi braniteljima vratio dostojanstvo, a objava registra bit će prvi korak u tom smjeru. Jer, kaže Matić, nije sreo ni jednoga branitelja koji bi bio protiv njegove objave.
No, da to nije u potpunosti točno uvjerili smo se u razpovoru s predstavnicima pet udruga proizišlih iz Domovinskog rata na području Zadra i Zadarske županije. Tako je primjerice Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Zadarske županije, istaknuo da je protiv objave registra branitelja.
– Država ne može svoje probleme stalno prebacivati na branitelje. Neka institucije prestanu s prozivanjem branitelja jer mi smo svoj posao odradili kad je najviše trebalo. Neka nam daju prava koje zaslužujemo. Registar nam ne treba. Osim toga, nema ga ni jedna druga država, rezolutan je Martinac koji dodaje:
– Neka objave lažne branitelje. Za to imaju našu apsolutnu potporu. Da bi se to postiglo ne treba se objaviti cijeli registar, mišljenja je Ante Martinac.
Željko Perić, predsjednik HVIDRA-e Zadarske županije osobno jest za objavu registra, ali, napominje on, mišljenja branitelja su podijeljena.
– Nemam ništa protiv objave, ali je veliko pitanje je li ona, s obzirom na zakonsku regulativu koja štiti osobne podatke, moguća. No, poznajem i branitelje koji su protiv objave registra, kazao je Perić.
Vitomir Burčul, predsjednik HVIDRA-e Donat Zadar smatra pak da bi registar trebalo objaviti što prije i to stoga što je javnost sumnjičava s obzirom na brojku od gotovo pola milijuna registriranih banitelja.
– Imamo prevelik broj branitelja. Zakonske prepreke su takve kakve jesu. Trebalo bi poraditi na njima kako bi se omogućilo da registar branitelja postane javan, rekao je Burčul.
– Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Zadra još nije zauzela služebni stav o ovome. Ja osobno sam za to da se registar objavi, kaže Nino Rašin predsjednik Udruge koji napominje da, budući da još niti jedna država još nije objavila registar svojih branitelja, Hrvatska može biti prva koja će to učiniti i svojim primjerom potaknuti druge. Jer, mišljenja je Rašin, konačno je vrijeme da se rasvijetli tko su pravi, a tko lažni hrvatski branitelji.
Predsjednik HVIDRA-e grada Zadra Ivica Arbanas je isto kao i udruga kojoj je na čelu apsolutno za objavu registra. On podsjeća da je četrnaest članova zadarske HVIDRA-e izborom novog vodstva još 2008. godine izišlo u javnost s dijelom podataka iz registra sa željom da njihov čin bude poticaj drugim udrugama proizišlima iz Domovinskog rata da učine isto. Također, cilje je bio potaknuti vladu i Ministarstvo branitelja na poduzimanje koraka kako bi se izmjenila zakonska regulativa kojom bi objava registra bila omogućena.
– Smatram da su i sve druge, pa čak i krovne braniteljske udruge, ovog stava. No problem je politički, pa mnogi ne smiju ništa reći. Objašnjenja da bi objava registra ugrozila sigurnost branitelja ne drže vodu budući da su podaci o braniteljima koji su dobili odličja dostupni na internetu. Ako je to toliko opasno, zašto onda nije spriječena objava imena i prezimena tih branitelja, pita se Arbanas koji u zaključku napominje da je vrijeme da se konačno vidi tko je je, kada i u kojoj postrojbi branio Hrvatsku.