Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Japanci šalju tenkove u “čišćenje” oko nuklearke

21.03.2011. 23:00
Japanci šalju tenkove u “čišćenje” oko nuklearke


Baš kad se japanski premijer Naoto Kan jučer  pohvalio kako stvari oko nuklearke Fukušima 1 “sporo, ali  ipak napreduju”, stigla je vijest  kako se najprije iz trećega, a  onda i iz drugoga reaktora vije  sivi dim. Zbog toga su povučeni svi hrabri vatrogasci i  radnici koji zalijevaju pregrijane reaktore i spremnike za  istrošeno nuklearno gorivo  vodom, pokušavajući spriječiti  nuklearnu katastrofu. Vatrogasci pritom koriste posebne  štrcaljke kojima je zalijevanje  moguće s visine od 50 metara,  a kako bi olakšali kretanje vatrogasaca, okolicu nuklearke  planiraju “očistiti” tenkovima.
Drugi reaktor u nedjelju je  uključen na električnu mrežu,  no još nije jasno hoće li to  uspjeti pokrenuti sustav za  hlađenje, čije je zaustavljanje  nakon potresa i tsunamija i  dovelo Japan na rub nuklearne katastrofe. Treći reaktor je  u najkritičnijem stanju, teško  oštećen nakon prošlotjedne  eksplozije. Inženjeri ne znaju  razloge za dim iz reaktora,  odnosno iz bazena s istrošenim gorivom, no pretpostavlja se da je riječ o novoj  radioaktivnoj materiji. Zbog  nekontroliranog povećanja  pritiska u trećem reaktoru, već  u nedjelju razmišljali su o otpuštanju pritiska i puštanju  određene količine radioaktivnog plina u okoliš, što se  možda jučer i dogodilo.
Japanski inženjeri još uvijek  pokušavaju povratiti kontrolu  nad nuklearkom, a sanacija  Fukušime 1 – po riječima  stručnjaka – potrajat će godinama, a pitanje je hoće li  vađenje šipki iz oštećenih  reaktora, zbog visoke radijacije, uopće biti moguće.
Povećana radijacija izmjerena je u vodi oko elektrane,  zbog čega su na ugroženo područje stigle cisterne s pitkom  vodom. Japanska vlada jučer  je konačno zabranila prodaju  nekih namirnica iz četiri prefekture u kojima je zabilježena  povećana radijacija. Dok  predstavnik japanske vlade  Jukio Edano tvrdi da stupanj  radijacije ipak nije opasan po  zdravlje ljudi, iz Svjetske  zdravstvene organizacije poručuju kako je kontaminacija  namirnica veća nego što su  pretpostavljali. Radijacija je  dosad otkrivena u špinatu,  mlijeku, vodi i grahu. 
 


TEPCO ignorirao pregled ključne opreme


TEPCO, kompanija koja upravlja nuklearkom Fukušima 1, oglušila se o  nalog Japanske agencije za nuklearnu sigurnost propustivši pregled  važnih dijelova opreme u nuklearki, među ostalim i opreme povezane sa  sustavom za hlađenje. Zadnje takvo upozorenje, kako javlja američka  agencija Associated Press, stigla je u TEPCO 2. ožujka, devet dana prije  potresa, no TEPCO je dobio tromjesečni rok za odgovor. Potres i tsunami,  međutim, bili su brži. TEPCO je već odgovoran za najveću nuklearnu  nesreću u Japanu, kada je nakon potresa 2007. u prefekturi Nigata došlo  do curenja kontaminirane vode iz Kašivazaki-Kariva, najveće nuklearne  elektrane na svijetu, koja je kasnije zatvorena. I tada je TEPCO propustio  pregled opreme u nuklearki.