Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Martini Vidaić uručen Goran za mlade pjesnike

21.03.2011. 23:00
Martini Vidaić uručen  Goran za mlade pjesnike


“Goranov vijenac” dodijeljen je pjesniku Delimiru Rešickom iz Osijeka


Već prema  tradiciji pjesnička priredba  “Goranovo proljeće” otvorena  je jučer, na prvi dan proljeća,  u Lukovdolu u nazočnosti  brojnih pjesnika te učenika  osnovnih i srednjih škola. Tom  je prigodom “Goranov vijenac” dodijeljen pjesniku Delimiru Rešickom iz Osijeka, a  nagrada “Goran za mlade  pjesnike” Martini Vidaić iz  Zadra. Rešicki zbog bolesti  nije nazočio proslavi pa će mu  nagrada biti uručena u Osijeku, izvijestio je predsjednik  “Goranova proljeća” Ivica Prtenjača.
“Goranov vijenac” dodjeljuje se od 1971. godine, a njegovi su dobitnici vodeći hrvatski pjesnici. U obrazloženju nagrade uz ostalo se  ističe da je pjesništvo Delimira Rešickog (1960.) nagrađivano u domovini i inozemstvu, pjesme su mu uvrštene u sve utjecajnije antologije  i preglede hrvatskog pjesništva te su prevođene na njemački, engleski, francuski, talijanski i druge jezike.
Martinina “Tkiva”
Nagradu “Goran za mlade  pjesnike”, koja se dodjeljuje  od 1977., dobila je mlada zadarska pjesnikinja Martina  Vidaić (1986.) za zbirku pjesama “Tkiva”. Evo kako glasi  autobiografija Martine Vidaić: – Rođena sam 19. veljače  1986. u Zadru, gdje sam  pohađala osnovnu i srednju  školu i studirala kroatistiku.  Osim nekoliko pjesama u internim zajedničkim zbirkama,  do sada nisam objavljivala.  Zbirka “Tkiva” nastala je iz  vrlo banalne ideje promatranja čovjeka kao mesa. Tek je  postupno došlo do raslojavanja “tkiva” i u stvarnosnom,  biološkom značenju, i “tkiva”  kao teksta. Zanimalo me “tkivo” koje stoji nasuprot “tijelu”,  često obezvrijeđeno u tom odnosu, a ponekad životno presudnije.
Premda su intimne situacije  utkane u svaku pjesmu i o  svakoj bih mogla pričati barem onoliko koliko je situacija  trajala, mislim da ovu poeziju  najbolje opisuje jedna od pjesama iz zbirke, “Plaža pored  bolnice”, zapravo to “tkivo koje se pobunilo”. Svoju poeziju,  a i poeziju općenito, doživljavam kao izlaganje vlastitog  tkiva koje je kirurški odstranjeno jer me ugrožavalo, dakle nešto potpuno neprimjereno i čak sramotno, ali meni  neobjašnjivo potrebno,  riječi  su mlade nagrađene pjesnikinje.
Nagrade najboljim  učenicima
Pjesnička priredba u Lukovdolu počela je minutom  šutnje za nedavno preminulu  dugogodišnju tajnicu “Goranova proljeća” Miru Sušec,  kojoj je i posvećeno ovogodišnje “Proljeće”. U manifestaciji su sudjelovali i predstavnici Župančičeve “Frulice”  iz Slovenije koji su, također  kazivali svoje stihove.
Dodijeljene su i nagrade  najboljim učenicima osnovnih  i srednjih škola. Prosudbeni  sud, nakon temeljite obrade  pristiglog mnoštva vrijednih  radova učenika osnovnih i srednjih škola diljem Republike  Hrvatske, za najbolje je radove u konkurenciji osnovnih  škola odabrao one Martine  Čavlović (Kalinovac), Mislava  Habulina (Varaždin) i Mihaele Gašpića (Draganići), dok su  u konkurenciji srednjih škola  najbolji bili Ana Perić (Zagreb), Enea Pintarić (Daruvar) i Katija Vrban (Rijeka).