Počasni doktorat Sveučilišta u Zadru prof. dr.sc. Tefku Saračeviću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
rektorat_sveuciliste
Zvonko KUCELIN

Sveučilište u  Zadru slavi svoj deveti  rođendan, a svečano obilježavanje 9. obljetnice  Sveučilišta u Zadru i Dana  Sveučilišta održat će se u  petak, 25. ožujka.

Program započinje javnim  predstavljanjem programa   Međunarodni sveučilišni  centar u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom i  istraživačkog programa  Desničini susreti, 24.  u 19  sati, u Svečanoj dvorani.

Glavni događaj, svečana  sjednica u povodu Dana  Sveučilišta, održat će se 25.  ožujka 2011. u Svečanoj  dvorani, s početkom u 11  sati. Uz prigodne pozdrave  uzvanika i Rektora, na  svečanoj sjednici će biti dodijeljen počasni doktorat  prof. dr.sc. Tefku Saračeviću, professoru emeritusu Sveučilišta Rutgers,  USA,  za izuzetan doprinos u  znanstveno-nastavnom radu  u polju informacijskih znanosti. Pokretač inicijative za  dodjelu ovog počasnog doktorata  je Odjel za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru uz  podršku Odjela za sociologiju i Odjela za turizam i  komunikacijske znanosti  Sveučilišta u Zadru.

Na svečanoj sjednici će  biti dodijeljene godišnje  Rektorove nagrade najboljim studentima i djelatnicima, a u glazbenom programu bit će predstavljene  dvije skladbe iz projekta  Glazbena baština Zadra u  19. st.: skladba za klavir Nikole Strmića, Polka Slava i  skladba za  klavir, sopran i  bariton Giovannia Salghetti-Driolija, Il nostro amor.  Projekt se provodi u okviru  Odjela za izobrazbu učitelja  i odgojitelja Sveučilišta u  Zadru u suradnji s Edom  Mičićem, docentom sa  Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Grazu.

Tefko Saračević je rođen  24. studenog 1930. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju Školu i upisao studij elektrotehnike.  Jugoslaviju je napustio  1957. godine krenuvši prvo  u Austriju da bi po dobivanju ulazne vize preselio u  Sjedinjene Američke  Države u kojima je proveo  cijeli svoj radni vijek i gdje i  danas živi. Američko  državljanstvo dobio je 1964.  godine, a hrvatsko nakon  osamostaljenja. Već više od  četrdeset godina Tefko Saračević djeluje u području  informacijskih znanosti.

Svojim je savjetima usmjeravao aktivnosti na oblikovanju novih tzv. bolonjskih programa na Odsjeku  za informacijske znanosti  pri Sveučilištu J. J. Strossmaver u Osijeku, a na  Sveučilištu u Zadru pridonio je oblikovanju  združenog diplomskog programa "Pisana baština u digitalnom okruženju i doktorskog studija Društvo znanja i prijenos informacija,  osobito predmeta Teorija  informacijskih znanosti i Teorija informacijskog pretraživanja.

Osobito valja naglasiti  neumoran rad profesora Saračevića sa studentima na  organizaciji međunarodnih  konferencija Conceptions  on Library and Information  Science - CoLlS3 (Dubrovnik. 1999.) i Libraries in the  Digital Age - L1DA (Zagreb. Osijek. Dubrovnik i  Zadar) koje se održavaju  svake godine od 2000.. a na  kojima je sudjelovalo oko 60  inozemnih i 200 hrvatskih  studenata iz polja informacijskih znanosti. Sveučilište  u Zadru suorganizator je  konferencije LIDA od 2005.  godine, a od 2009. njezin je  stalni domaćin. Sa studentima doktorskog studija postavio je seriju doktorskih  foruma na kojima se javno  obrazlažu doktorske disertacije u raznim fazama nastajanja pred povjerenstvima  u kojima su ugledni  međunarodni znanstvenici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno