Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Zadru angažirano 35, u županiji ukupno 88 kontrolora

21.03.2011. 23:00
U Zadru angažirano 35, u županiji ukupno 88 kontrolora


Pročelnica Ureda župana Marina Dujmović Vuković informirala nas je da su jučer izvršene konačne izmjene na listama popisivača. Na području cijele Zadarske županije popis će obavljati 632 popisivača od kojih će u gradu Zadru biti angažirano njih 250


Jučer je u Velikoj  vijećnici Grada Zadra započela  četverodnevna poduka za 35  kontrolora Ispostave Zadar u  provedbi Popisa stanovništva,  kućanstava i stanova 2011.
Inače, za područje cijele Zadarske županije bit će angažirano 88 kontrolora te 632 popisivača od kojih 250 za grad  Zadar.
Kontrolore podučavaju instruktori koje je prethodno angažirao Državni zavod za statistiku (djelatnici DZS-a ili drugih ustanova koji imaju iskustva  rada sa statistikom). Poduka  traje još danas i sutra u vremenu od 8.30 do 16.30 sati, a u  četvrtak će se provesti testiranje, analiza testa, dodatna  objašnjenja gradiva, odabir djelatnih kontrolora te podjela  ovlaštenja i smjernica za rad na  terenu.
 Popisivača i kontrolora  30 posto manje
Obuka za popisivače održat  će od 28. do 31. ožujka. Za  popisivače Popisnog centra Zadar u Strukovnoj školi Vice  Vlatkovića i Tehničkoj školi, a  za ostale popisne centre u  županiji u zgradama gradskih,  odnosno općinskih uprava ili  društvenih domova.
Iako je na popisu iz 2001. na  području Zadarske županije bilo angažirano oko 950 popisivača te između 120 i 130 kontrolora, ovaj put je i popisivača i  kontrolora manje za oko 30  posto.
– Razlog tome je što će za  razliku od dosadašnjih popisa,  koji su trajali 15 dana, popis  2011. trajati 28 dana pa će jedan popisivač obaviti više posla  nego njegovi kolege u ranijim  popisima. Istovremeno će na  raspolaganju imati i dvostruko  više dana nego su ih popisivači  imali prije deset ili dvadeset  godina. Tako je odlučio Državni zavod za statistiku i to stoga  što su dosadašnja iskustva pokazala  da popisivači iz dana u  dan rade sve kvalitetnije pa se  očekuje da će s više dana na  raspolaganju popis u cjelini biti  obavljen kvalitetnije nego dosad, rekla je pročelnica Ureda  župana Marina Dujmović Vuković.
Napomenimo da svi popisivači nisu predviđeni za rad na  terenu te je 10 posto popisivača  i 5 posto kontrolora pozvanih  na obuku predviđeno za rad u  popisnim centrima. Tamo će se,  naime, vršiti popis građana koji  nisu zatečeni kod kuće i koji će  u popisne centre dolaziti na  poziv. 
Vuković Dujmović informirala nas je i da su jučer izvršene  konačne izmjene na listi izabranih popisivača.
 Odustalo 30-ak  popisivača
Kako je poznato, popisivači  su odabrani temeljem rezultata  optičkog čitača pa je tako,  primjerice, u Zadru od 1.041  kandidata koji su se podvrgli  testiranju rukopisa, šansu za  rad na Popisu dobilo 250 osoba  s najboljim postocima čitljivosti  rukopisa.
U međuvremenu je od posla  popisivača odustalo tridesetak  osoba.
Neki su odustali jer su u  međuvremenu pronašli drugi  posao, drugi, pak, koji su se  istovremeno prijavili za kontrolore i popisivače, radije su  izabrali posao kontrolora, a  treći su odustali zbog nekih  drugih osobnih razloga.
Podsjetimo da se na razini  Zadarske županije za obavljanje poslova popisivača i kontrolora prijavilo ukupno 2.800  osoba o čega se pola kandidata  prijavilo za posao u Ispostavi  Zadar.
Kod odabira popisivača i  kontrolora prednost su imali  nezaposleni hrvatski branitelji i  nezaposlena djeca poginulih,  zatočenih i nestalih branitelja,  zatim dugotrajno nezaposlene  osobe (12 mjeseci ili duže), a   potom ostale nezaposlene osobe.
Svaki popisivač imat će najmanje dva popisna kruga s po  80 do 100 kućanstava. Bit će  plaćen po broju obrazaca koje  će popuniti u tim kućanstvima.  Naime, za svakog člana kućanstva popunjava se jedna popisnica koja će biti plaćena 6  kuna. Također i za kućanstvo se  popunjava jedan obrazac  (Upitnik za kućanstvo i stan)  koji će biti plaćen 3 kune. Dakle, već tijekom popisa, svatko  će moći izračunati svoju zaradu.
Troškovi popisa stanovništva  i kućanstava u Hrvatskoj procijenjeni su na ukupno 175 milijuna kuna.
 


Ovlaštenje i kovčežić s oznakom




U provedbi Popisa 2011. planirano je sudjelovanje oko 15.000  popisivača, 2.000 kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora.
Također, predviđeno je sudjelovanje 400 osoba koje će raditi poslove  obrade podataka nakon samog popisivanja.
Sudjelovat će i članovi županijskih popisnih povjerenstava i povjerenstava ispostava te voditelji popisnih centara. Točan broj sudionika  ovisit će o prilikama i potrebama na terenu.
Izravno na terenu Popis 2011. provodit će oko 15.000 popisivača koji  su prošli obuku i položili test. Svaki od njih nosit će ovlaštenje kojim  dokazuje svoj status popisivača.
Također, svaki će popisivač nositi kovčežić s oznakom Popisa pa će  i po tome biti prepoznatljivi građanima.