Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Upaljačem provjeravao gdje mu se prolio benzin pa zapalio “fiat mareu”

21.03.2011. 23:00
Upaljačem provjeravao gdje mu se  prolio benzin pa zapalio “fiat mareu”


Muškarac je u automobilu prevozio kanticu s gorivom koju je začepio improviziranim papirnatim čepom pa mu se nešto goriva prolilo po podu vozila. Upalio je upaljač kako bi vidio gdje i koliko pa je izazvao požar. Opečenih šaka pobjegao je prije dolaska vatrogasaca i policije


U nedjelju oko  23.20 sati nedaleko od Veterinarske stanice u predjelu  Put Bokanjca planula je “fiat  marea”, a kako vlasnika u  trenutku požara u blizini nije  bilo, na noge su se digli  stanari okolnih kuća koji su  odmah pozvali policiju i vatrogasce. Iako su na mjesto  događaja vatrogasci došli nakon nekoliko minuta, automobil je u potpunosti izgorio,  a policija je prema registarskim oznakama utvrdila da  je vlasnica vozila jedna Zadranka. No, nakon očevida  koji je uslijedio u ponedjeljak  ujutro pokazalo se kako vozilo ima korisnika, 42-godišnjeg Zadranina, koji je ujedno i krivac za požar. On je  “fiat mareu” nekoliko mjeseci  ranije kupio od Zadranke, no  nije prenio vlasništvo, a u  razgovoru s policijom ispričao je okolnosti izbijanja  požara koji je u svega nekoliko minuta “progutao” vozilo.
– Utvrđeno je da je 42-godišnjak vozio svoj stari i neregistrirani automobil te da je  u automobilu imao kantu s  gorivom. Tijekom vožnje kanta s gorivom se prevrnula, a  benzin se prolio po podu  automobila s obzirom da je  bila začepljena improviziranim čepom. Do požara je  došlo nakon što je muškarac  upaljačem pokušao osvijetliti  unutrašnjost automobila kako bi vidio gdje mu se gorivo  prolilo – rekao je Elis Žodan,  glasnogovornik PU zadarske,  a neslužbeno doznajemo kako je gorivo muškarcu trebalo  poslužiti za motornu pilu sljedećeg dana. Muškarac je kantu s gorivom začepio improviziranim čepom. Kad se  muškarac upaljačem približio  podnoj podlozi automobila  natopljenoj gorivom, vatra je  naglo buknula i opekla ga po  rukama. Muškarac se odmaknuo dalje od automobila, no  kako su plameni jezičci koji  su sezali nekoliko metara u  zrak obuhvatili cijelo vozilo,  on se prestrašio i pobjegao, a  vozilo je ostavio na križanju  Ulice Vlade Janjića Cape i  Ulice Jurja Križanića.
Iz policije kažu kako protiv  nespretnog Zadranina neće  biti prijave, a materijalna šteta koju je sam sebi nanio  procijenjena je oko devet tisuća kuna – koliko je sam  policiji rekao da vozilo vrijedi. Muškarcu je pružena i  liječnička pomoć, no srećom  zadobio je tek lakše ozljede,  odnosno površinske opekotine na šakama.
Iste noći u uvali Krejol na  otoku Premudi pod još uvijek  neutvrđenim okolnostima u  plamenu je nestala brodica  marke “elan-kim” u vlasništvu  53-godišnjeg Slovenca. Brodica je tijekom cijele godine  bila na vezu, a održavao ju je  jedan mještanin, dok je vlasnik povremeno dolazio,  uglavnom u ljetnim mjesecima. Požar brodice duge oko  osam metara koja nosi ime  “Blaž” prvi je primijetio  mještanin Branko Žunić koji  je u noći s nedjelje na ponedjeljak prespavao u “magacinu” nedaleko od mjesne  lučice.
– Bilo je oko pet sati ujutro  kada sam se probudio. Vani je  još bio mrak. Otvorio sam  vrata da vidim hoću li uopće  moći vani jer je cijelu noć  puhala orkanska bura. Odmah čim sam odškrinuo vrata  ugledao sam plamen 50-60  metara dalje od uvale. Šokirao sam se jer nisam znao što  je u pitanju, a kada sam malo  bolje pogledao vidio sam da  je brod. Uhvatila me još veća  panika jer nisam znao ni čiji  je niti je li netko na njemu pa  sam došao do vezova. Svi  brodovi mještana koji su dan  ranije izlazili na more bili su  tu – prisjećao se Branko koji  je potom sreo jednog svog  sumještanina u šetnji sa  psom. On mu je rekao da je  plamen primijetio deseta minuta ranije i da mu se čini  kako je to brod “Blaž” pa su  pozvali svog sumještanina koji se o njemu brinuo i  održavao ga. Međutim, za  bilo kakvu intervenciju bilo je  prekasno. Brod je ubrzo izgorio i potonuo na dno.
Iz policije su nam potvrdili  kako su zaprimili dojavu o  potonuću brodice u vlasništvu  slovenskog državljanina kod  Premude, no kako nemaju  podrobnijih informacija jer ni  policija, a ni Lučka kapetanija, zbog jake bure nisu bili  u mogućnosti napraviti  očevid niti pokrenuti akciju  izvlačenja broda. Više detalja  o uzroku požara i potonuću  broda, rekli su u PU zadarskoj, znat će se ovisno o  vremenskim uvjetima koji uvjetuju obavljanje očevida.