Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uspomena na branitelje zapisana zlatnim slovima

21.03.2011. 23:00
Uspomena na branitelje zapisana zlatnim slovima


Obilježavanja obljetnica su itekako važna za postrojbu i sve one koji su poznavali poginule, ali i za mlade generacije, kako bi uspomena na hrvatske branitelje ostala zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest, rekao je pukovnik Marinko Karačić, koordinator organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice 93. zrakoplovne baze


Jučer je u Sukošanu, Škabrnji i Zadru obilježena 18. obljetnica pogibije  hrvatskih branitelja Marina  Jeraka, Šime Smolića i Darka  Torbarine iz Debeljaka, Mladena Veleslavića, Marijana  Grdovića, Milana Brace Mrdalja iz Sukošana, Zorana  Bašića i Rade Bilavera iz Škabrnje te Slavka Eraka i Ivana  Klarina iz Zadra, pripadnika  tadašnje 93. zrakoplovne baze.  Ti su hrabri hrvatski bojovnici  svoje mlade živote položili na  oltar domovine od 18. do 23.  ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji, tijekom  obrane oslobođenog zadarskog zaleđa nakon završetka  vojno-redarstvene akcije Maslenica.
U crkvi Svih Svetih na mjesnom groblju u Sukošanu  održana je misa zadušnica koju je predvodio župnik don  Tomislav Sikirić. Odavanje  počasti za poginule bojovnike  iz Sukošana i Debeljaka nastavilo se na sukošanskom groblju.
Uz visoke vojne i civilne  počasti u znak zahvalnosti i za  vječno sjećanje kod središnjeg  križa održana je komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Obilježavanju obljetnice prisustvovali su Općina Sukošan  (izaslanstvo je predvodio  načelnik Ante Martinac),  Općina Škabrnja (načelnik  Luka Škara), Ured državne  uprave Zadarske županije  (pročelnik Damir Valčić),  MUP (načelnik PU Zadarske  Darko Car), Zadarska županija (župan Stipe Zrilić), Grad  Zadar (pročelnik Joso Nekić),  ratni zapovjednici 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske  pukovnije, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog  rata Zadarske županije, HVIDR-a Sukošan (Ivo Vezilj),  HVIDR-a Zadar (Klaudio Vidaić), Torcida Sukošan (Luka  Martinac)…
Izaslanstvo Zrakoplovne  baze Zemunik je predvodio  zapovjednik 93. zrakoplovne  baze i vojarne Zemunik brigadir Miroslav Kovač.
– Obilježavanja obljetnica su  itekako važna za postrojbu i  sve one koji su poznavali poginule, ali i za mlade generacije, kako bi uspomena na  hrvatske branitelje ostala zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest, rekao je pukovnik  Marinko Karačić, koordinator  organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice 93. zrakoplovne baze.
Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice  hrvatskih vitezova položila i  svijeću zapalila brojna izaslanstva, njihovi ratni suborci i  rodbina te mještani Sukošana i  Debeljaka.
Na obilježavanju 18. obljetnice među nepreglednim  mnoštvom nazočili su i učenici  viših razreda Osnovne škole  Sukošan.
Odavanje počasti, komemoracija, molitva, prisjećanje na  lik i djelo desetorice poginulih  hrvatskih vitezova, polaganje  vijenaca i paljenje svijeća  održano je potom na mjesnom  groblju u Škabrnji ispred središnjeg križa i spomenika palim žrtvama Domovinskog rata u Škabrnji te na grobovima  škabrnjskih heroja Zorana  Bašića i Rade Bilavera. Počast,  komemoracija, molitva, polaganje cvijeća i paljenje svijeća  održano je i na Gradskom groblju u Zadru na posljednjim  počivalištima bojovnika Slavka Eraka i Ivana Klarina.