Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi album popularnih obrtnika – progresivniji i na višem glazbenom nivou

21.03.2012. 23:00
Novi album popularnih obrtnika – progresivniji i na višem glazbenom nivou


Novi album je jednostavno žešći i glazbeno nekoliko ljestvica iznad prijašnjih “Sve što imam san ukra” i “Popravni”, a stvar je u tome da su i stari albumi dosta dobri. Ustvari, ovo je jedan od rijetkih albuma na kojima većina pjesama ulazi u uho na prvu


Posljednjih dana u radionici najpopularnijih zadarskih obrtnika, Postolar Trippera, atmosfera je užarena i sve se vrti oko izlaska njihova novog uratka “Čujem ja netko šuti”. Iako je novi album trebao izaći jučer 21. ožujka, termin je pomjeren za nekoliko dana zbog masteringa, no dali su nam ekskluzivnu priliku poslušati grublju verziju onoga na čemu su radili posljednje četiri godine i slobodno mogu reći da im je ovo dosad najzreliji i glazbeno najbolji album. Ostali su vjerni hip-hop/reggae/ska izričaju, no ovoga puta tu je dosta progresivnijih pjesama, ali i solo dionica u kojima se posebno ističu trubač Dinko, gitarist Renči, a svoje vokalne sposobnosti na pjesmi “Trieste” otkrio je i basist Pave. Za novi i zanimljivi zvuk zaslužni su i udarnici, ritmička sekcija Baćko i Macko.
Album sam preslušao s kreativnim dvojcem obrtničkog kolektiva, Davorom i Dabijem, u jednoj od prostorija radija 057, mjesta na kojemu je sve počelo emisijom “Ex Generation”. Prva pjesma koju su mi pustili bio je novi singl “Largo” za koji je snimljen i spot, a ova žestoka pjesma o pušenju tri kutije Larga na dan će bez sumnje kroz par dana poharati radiostanice, iako su oni sami još uvijek skeptični prema tome. Novi album je jednostavno žešći i glazbeno nekoliko ljestvica iznad prijašnjih “Sve što imam san ukra” i “Popravni”, a stvar je u tome da su i stari albumi dosta dobri. Ustvari, ovo je jedan od rijetkih albuma na kojima većina pjesama ulazi u uho na prvu. Pjesme su složene tematski, a odlikuje ih raznolikost pa Postolari pjevaju o svačemu – želji za kruhom bez motike, čekanju na birou, tabletomaniji i želji za promjenom, ostavljenim djevojkama koje izriganih cipela čekaju na bus, pušenju i kupovini u Trstu. Album je sniman dugo vremena na raznim lokacijama od kina “Pobjede” i radija 057, do studija Element u Zagrebu. Za produkciju i mix zaslužni su Shot i Erol, dvojac iz Elementala s kojima Postolari već dugo surađuju. Fotografije je izradio naš fotograf Filip Brala, dok je za vizualni identitet covera zaslužna Splićanka Hanja Grgičević.
Prije nego album dođe do publike, rekli su nam po nekoliko riječi o svakoj od pjesama koje će zasigurno naći put do brojnih ušiju i za vrijeme slušanja natjerati vas da nekontrolirano počnete micati dijelove tijela u nešto što bi mogli nazvati skakutanjem iliti plesom.
Prva stvar koja će se nalaziti na albumu je “Kruva bez motike”. Kako je nastala ova postolarska reggae/ska poskočica?
Davor: Nastala je paralelno s ‘Popravnim’, pa su onda varirali tekstovi, pa smo glazbu bacili u ropotarnicu povijesti i opet izvukli. Tekst je nastao u toj jednoj fazi nerada, kada bi se izležavao i ne radio ništa, odnosno imao ‘kruva bez motike’.
Pjesme su složene tematski, pa nakon “Kruva bez motike” slijedi osvještenje i “Burza rada”.
Dabi: Nakon što smo ostali bez posla, otišli smo na burzu i tamo nam je u redu sinuo tekst. Nastala je među zadnjim stvarima, a tekst je bio aktualan s obzirom na vrijeme izbora. Čini mi se da je ta situacija sve aktualnija.
Treća pjesma na albumu je “Zorane, vrati se kući”, a nastala je zbog komunikacijskog šuma.
Davor: Auuu, ona je nastala sasvim slučajno na probi. Bio je neki jam i počeli smo improvizirati, a meni se činilo da oni pjevaju “Zorane, vrati se kući”. Oni nisu to pjevali, ali sam ja to pjevao i zakačila se ta ideja. Napravili smo versove oko refrena i nastala je pjesma.
Pjesma “Moga konja” nastala je prije 27 godina i dugo vremena je bila čuvana u ladici. Pjesmu je napisao Mislav Skračić, uglazbio Mihovil Valčić, a nastala je po tužnom i istinitom događaju.
Mihovil (autor): Pjesma je snimljena ’86. na Radio Zadru, a kolega i ja smo je željeli dati Postolarima i napravili su je odlično. Govori o jednoj staroj priči i jednom didi koji je partio odmah nakon svog tovara.
Što reći o pjesmi “Loše društvo i labilan karakter”?
Dabi: Tema je jedan loš dan, pjesma koju napišeš kad te uhvati blues. Ona traje, spora je i duga. Dinko ima nekoliko odličnih dionica.
Davor: Ovo je Dinkov moment karijere i po meni je on razvalio na ovom albumu. Isplivao je na albumu s idejama i nametnuo se s njima i slušajući materijal, predivno je.
Dabi: Ma ovo je Dinkov album.
Nakon spoja lošeg društva i labilnog karaktera, slijedi “Tabletoman”.
Davor: Kad god je upaljen TV vidiš “upitajte svog liječnika ili ljekarnika”, između svake reklame. Na ljeto je nešto manje jer se prodaju preparati za sunčanje i kondomi, ali kad dođe jesen, cijela obitelj uživa u tabletama i svi su veseli. Masovna hipnoza.
Dabi: Prije je bilo idemo na odmor i svi su veseli, a sad je popijemo tablete i veseli smo.
Davor: Ali opet moraš pitat liječnika ili ljekarnika. Pjesma govori o čovjeku koji proguta jednu tabletu kad se digne za razbuđivanje, jednu za ručak i jednu nakon ručka, jednu za večer i jednu plavu za opipljivu situaciju. Pjesma je ogledalo priče – trebamo piti tablete i sve će biti u redu.
Poslije priče o apotekarskom biznisu dolazi “Problem, reakcija, rješenje”.
Dabi: To je pjesma čija je inspiracija bila u David Icke forama, teorijama zavjere i preslik na našu situaciju u državi. Mi smo malo slovo u tim teorijama.
Davor: U biti koliko je globalno toliko je i lokalno, pjesma ide u tom pravcu.
Pjesmu “Ska, ska, ska!” ljubitelji Postolara mogli su već čuti na nekim koncertima, međutim, u nešto drukčijem obliku.
Dabi: Tu je bilo tekstova i tekstova i na kraju smo napravili smo neku priču. Ništa pametno.
Davor: baš ništa pametno, to je priča o čovjeku koji je otišao jer misli da je trava zelenija drugdje i nailazi na probleme koji ga vraćaju doma.
Dabi: Ali sluša ska i boli ga….
U pjesmi “Trieste” posebno se iskazao basist Pave koji je i zapjevao uz gitaru, a kao bubanj poslužila je kanta za smeće.
Dabi: Potrošio je novac na lake žene i brze konje, a nakon toga ide se u Trst obući.
Davor: Pjesma je nastala na probi i jednostavno nije moglo zazvučati dobro, sve smo probavali.
Dabi: Odbacili smo je i krenuli snimati album, Pave je sjeo ovdje na radiju i odsvirao je i rekli smo – to je to. Doboš je bio kanta za smeće.
Pjesmu “Gajeta” snimili su s Librom, a nastala je po istinitoj priči.
Davor: Nastala je na Ošljaku, jer bila je baš istinita priča koju sam zašarao nekim dodanim izmišljotinama. Refren je u društvu Libra, koji su nenadano uletili u priču. Nismo željeli da bude klapska, nego intersantnija.
Koncertno aktivnim slušateljima bit će poznata i pjesma “Kolodvor”, o pijanim noćima i ostavljenoj djevojci s izriganim cipelama.
Dabi: Nju smo prvu uvrstili u playlistu i pjesma je o pijanoj budali kojeg je odjebala djevojka, jer je nonstop dolazio pijan doma.
Davor: Uglavnom, više je vremena provodio s društvom i rigao joj je po cipelama, a ona je ostala sama na kolodvoru, jer je on bio na šanku s društvom.
Najnoviji singl koji će izaći kada i album bit će “Largo”, netipično žestoka pjesma Postolara.
Dabi: Prokomentirali smo kad smo je dobili da zvuči kao Panthera. Ona je isto o nekakvoj ovisnosti, ovaj put nikotinskoj i ženama koje ne vade cigaru. Tipa Hloverka…
Davor: A još je u drugom stanju…
Dabi: Hloverka? Ha, ha, ha, daj zamisli Hloverku u drugom stanju. E to je slika te pjesme. Sve će bit jasnije kad izađe spot.
Slijedi ljetni hit pjesma “Uno, due, tre”.
Dabi: To je za trenutak tipa sad, kad dođu topliji dani i kaputići postanu prekratki, majice pretanke, a šanse da se sudariš su sve veće.
Davor: Tekst je baziran na novim house uracima i toj tematici.
Dabi: Nešto tipa David Guetta, ono miksam s ugašenim cd playerom.
Posljednja pjesma je “Redar Željko” nastala u suradnji s Zebraxima.
Dabi: Nju je napisao Ante Cash, odnosno Ante Ashby. Htio je da napravimo stvar i došao je s kosturom na koji smo se zalijepili. Stvar je prejaka, o redarima koji ti ne daju ući jer si u trenirci ili imaš krive cipele ili imaš ispod 21 godinu.
Davor: To je pjesma o redaru koji se okomi na tebe kad želiš negdje ući s ekipom.
Do izlaska albuma ostalo je još nekoliko dana, a iako još uvijek nema datuma i potvrde, velika je vjerojatnost da će “Čujem ja netko šuti” imati promociju u Zadru. Do tad možemo slušati stare albume i posljednji singl “Burzu rada”.