Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sanader zove Todorića, Pavića i Horvatinčića

21.03.2012. 23:00
Sanader zove Todorića, Pavića i Horvatinčića


Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nije htio otkriti o kojim točno okolnostima traži svjedočenje Todorića, Pavića i Horvatinčića. Moglo se samo doznati da ih žele saslušati o financiranju HDZ-a


Za nepunih mjesec dana, 16. travnja, započet će suđenje za aferu Fimi-media, u kojoj je po prvi put u Hrvatskoj optužena jedna politička stranka. Tako je jučer odlučilo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić.
Zasad, na suđenju će biti ispitani samo svjedoci oko kojih su se tužitelji i obrana složili. Riječ je o 92 svjedoka optužbe i šezdesetak svjedoka obrane. Između ostalih na suđenju u aferi Fimi-media, bit će ispitano i gotovo cijelo predsjedništvo HDZ-a, uključujući i bivšu premijerku Jadranku Kosor.
Crni stranački fond
Mnogi od njih su, podsjetimo, već ispitani i tijekom istrage, a neki su se, poput Darka Milinovića, morali i očitovati tvrdnjama optuženih da su im isplaćivali novac na ruke, dok je Jadranka Kosor USKOK-u pojašnjavala zašto je u HDZ-ovu blagajnu primila preostale milijune iz crnog stranačkog fonda kojeg je Barišić dugo godina skrivao u svom uredu u Carini, te zašto ih je mjesecima čuvala. Članovi predsjedništva HDZ-a će, pored toga, morati objasniti i kako je stranka i predsjedništvo funkcioniralo, te je li najviše stranačko tijelo bilo upoznato s crnim stranačkim fondom.
Preostale dokazne prijedloge, koji uključuju čitanje oko 250 svjedočkih iskaza iz istrage, te ispitivanje brojnih estradnih zvijezda i poduzetnika, sud nije odbio, već će o njima odlučiti naknadno, ako ispitivanje prvih 150 svjedoka ne razjasni jesu li optužbe USKOK-a utemeljene izvan svake dvojbe.
– Tijekom istrage, obrane nisu imale prilike sudjelovati u ispitivanju tih svjedoka i zato tražimo neposrednu, kontradiktornu, raspravu. Bez naše suglasnosti ti iskazi se ne mogu čitati, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon pripremnog ročišta u aferi Fimi-media.
A među svjedocima na čekanju ima prilično zanimljivih osoba. Sanaderova obrana, primjerice, predložila je ispitivanje poduzetnika Tomislava Horvatinčića, Ivice Todorića i Ninoslava Pavića na okolnosti financiranja stranke, te estradnih zvijezda Marka Perkovića Thompsona, Miše Kovača i Nine Badrić, koje bi trebale posvjedočiti jesu li primile novac od Mladena Barišića.
– Barišić kaže da im je dao novac, a oni bi trebali reći onda je li im ga dao ili ne, kazao je Prodanović o potonja tri predložena svjedoka s estrade.
Opsežna optužnica
No, ni na ponovljene novinarske upite nije htio otkriti o kojim točno okolnostima traži svjedočenje Pavića, Todorića i Horvatinčića. Moglo se samo doznati da ih žele saslušati o financiranju HDZ-a.
Zasad je sud, u vezi tvrdnji Mladena Barišića da je Marku Perkoviću Thompsonu dao pola milijuna eura da ne pjeva u izbornoj kampanji za druge stranke, pozvao tek njegovog navodnog posrednika fra Slavena Milanovića Litru.
Prvog dana suđenja optuženicima će biti pročitana jedna od najopsežnijih optužnica dosad napisana u domaćem pravosuđu. U optužnici od preko 550 strana, najveći dio se odnosi na popis od 13,5 tisuća dokaza koje je USKOK prikupio u istrazi, a tek manji dio na činjenični opis kaznenih djela i obrazloženje. Nakon čitanja optužnice okrivljenici će se izjasniti osjećaju li se krivima i eventualno iznijeti obrane, a potom će optužbe i obrana iznijeti uvodne riječi. Koliko će suđenje trajati, ovisit će o tome koliko će slobodna biti velika raspravna dvorana Županijskog suda u Zagrebu, trenutno zauzeta suđenjem u slučaju Podravka i procesom protiv Ive Sanadera u predmetima Hypo i Ina-MOL.
U predmetu Fimi-media, pored Ive Sanadera i HDZ-a optuženi su još bivši stranački dužnosnici Ratko Maček, Mladen Barišić i Branka Pavošević, te vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak. Pomagači Nevenke Jurak, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić već su se nagodili s USKOK-om, a Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak priznali su krivnju. Tereti ih se da su iz državnih tvrtki i institucija izvukli više od 70 milijuna kuna nepotrebenim, precijenjenim i fiktivnim marketinškim uslugama, od čega je 36 milijuna završilo u crnom fondu HDZ-a, a 15 milijuna kod Ive Sanadera.