Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stipe Zrilić: Od Stanka Zrilića nikad nikakve koristi u županiji nije bilo

21.03.2012. 23:00
Stipe Zrilić: Od Stanka Zrilića nikad nikakve koristi u županiji nije bilo


Većina u Skupštini, kao ni župan Zrilić, nije dopustila Zriliću da izađe za govornicu. Iako nije dobio riječ, Zrilić je dobacivao iz klupe: “Samo vi prelazite preko kriminala! Ovdje je riječ o milijunima eura koje je župan dobio za proviziju!”


Raspravljajući tijekom jučerašnje sjednice Županijske skupštine o izvješću župana o radu županijske samouprave u prošloj godini, Svetko Šarić (SDP) zatražio je od župana da podnese ostavku ocjenjujući kako je funkcioniranje izvršne vlasti kompromitirano osobnim odnosima župana i njegovih zamjenika.
– Nismo baš upoznati s radom i zaduženjima koja dobivaju zamjenici župana. Ovih dana smo svjedoci optužbe zamjenika župana Stanka Zrilića koji je na vaš račun, župane, dao vrlo ozbiljne insinuacije. Ne smijemo se praviti da o tome ništa ne znamo, kazao je Šarić.
Dožupan je župana optužio za pogodovanje pri dodjeli koncesije Kali Tuni na pomorskom dobru kod otoka Lavdara, tvrdeći kako se naknada plaća tek za pet posto površine, a za 20 godina time bi se Općina Sali, Zadarska županija i država oštetili za 25 milijuna eura.
“Dožupani moraju sjediti na svojim mjestima”
 Šarić se osvrnuo i na činjenicu da je Stanko Zrilić umjesto u dijelu vijećnice predviđene za zamjenike župana i pročelnike sjedio u dijelu predviđenom za vijećnike i to – opozicijske.
– Nije ugodno ovdje sjediti kada nam zamjenik župana nema sjedalicu među sjedalicama koje ste postavili za vaše suradnike. Zamjenici župana nisu oktroirani, oni su izabrani zajedno s vama župane, dakle i vašom voljom, i sve što se može napraviti jest da podnesete ostavku i da se raspišu novi izbori. Oni su dužnosnici koji primaju plaću za svoj rad ili nerad. Ako utvrdimo da je nerad, i ta plaća nije mala. Ne možemo tek tako odlučivati o tome hoće li oni sjediti s nama ili neće. Oni su izabrani i dok je to tako oni moraju sjediti na mjestima na koja su izabrani, a u protivnom imamo druge pravne mehanizme, a jedan od njih su i novi izbori gdje ćete vi onda sigurno predložiti neke druge suradnike koji će zajedno s vama u paketu biti izabrani. Dok je zakon ovakav, a zakon je glup, mi ga moramo poštovati. U protivnom ne funkcionira izvršna vlast ove županije. Zamjenici župana su dužnosnici zajedno sa županom i tome je u Izvješću o radu trebalo biti riječi s obzirom da već duže vrijeme zamjenici župana ne funkcioniraju kao sastavni dio Kolegija župana, kazao je Šarić.
Stipe će tužiti Stanka
– Klevete koje je zamjenik župana Stanko Zrilić iznio na moj račun će se riješiti na sudu. S Đanijem Bunjom i Rajkom Rađenović imam korektne odnose, a što se tiče zamjenika Stanka Zrilića, svi znate kakva je on osoba i u njegovu mandatu, otkad sam ja tu, nikad nikakve koristi u županiji nije bilo pa sam se ja postavio tako da bude što manje štete od njegovog ponašanja. On mene ne priznaje kao župana i ja na njegovoj razini ne mogu i neću komunicirati.
 Za razliku od Rajke Rađenović (SDSS) koja je na dužnost zamjenice župana izabrana na dopunskim izborima, Stanko Zrilić i Đani Bunja su na mjesta zamjenika župana izabrani na redovnim izborima zajedno sa Stipom Zrilićem. Njihove tadašnje stranke HSLS i HSP bile su koalicijski partneri HDZ-u, no u međuvremenu je HSLS istupio iz koalicije, a Stanko Zrilić je prestao biti član HSLS-a jednako kao što je i Đani Bunja napustio HSP.
Kada je na dnevni red jučerašnje maratonske sjednice na red došla točka o dodjeli šest koncesija ma pomorskom dobru u svrhu uzgoja tuna kod otoka Lavdara Vela u Srednjem kanalu u općini Sali, svaka kapaciteta do 500 tona godišnje i površine 56.250 metara četvornih (svaka) Stanko Zrilić od predsjednika Skupštine Željka Lončara zatražio je riječ:
Stanku nisu dali da govori
– Ja vas zaista molim za riječ. Vi ste divan i častan čovjek i vjerujem da imate razumijevanja zašto želim govoriti o ovoj točki dnevnog reda, rekao je Stanko Zrilić. No, Lončar je na njegove zamolbe odgovorio:
– Meni je žao, ali ja se moram držati Poslovnika. Ako vam župan nije dopustio da imate riječ, moraju se očitovati vijećnici.
No, ni većina u Skupštini nije dopustila Zriliću da izađe za govornicu. Jedino je oporba glasovala u njegovu korist. Iako nije dobio riječ, Zrilić je nastavio dobacivati iz klupe: “Samo vi prelazite preko kriminala! Ovdje je riječ o milijunima eura koje je župan dobio za proviziju!”
Župan Zrilić potom je izašao za govornicu te odgovorio kako on nikada nikomu nije pogodovao te da je “sve čisto i razumno onome tko pošteno razmišlja”, ponovivši još jedanput da će Stanka Zrilića tužiti zbog klevete.
– Što se tiče ove koncesije, nadam se da će vjećnici glasovati po savjesti, jer ipak je Kali Tuna nositelj marikulturne djelatnosti u Hrvatskoj, rekao je župan.
SDP-ov vijećnik Svetko Šarić komentirao je kako je žalosno da vijećnici odlučuju o nečijem pravu glasa, odnosno o pravu na riječ:
– Nekim je ljudima bilo dopušteno govoriti za ovom govornicom, ali ne i Stanku Zriliću koji je dožupan.
Stanko Zrilić potom je mirno napustio sjednicu Skupštine, a neraspoložen je bio i za davanje izjava.
Prošla “sporna” koncesija
Ova je točka dnevnog reda usvojena većinom glasova. Petero vijećnika bilo je suzdržano dok su SDP-ovi vijećnici bili protiv, ali vjerojatno više zbog činjenice da se Općina Sali protivila koncesiji nego zbog izjava Stanka Zrilića, budući da je i SDP-ov vijećnik Nikola Turčinov to naglasio u raspravi. Jedini SDP-ovac koji je glasovao za ovu točku bio je Kaljanin Duško Vidov.
Prema riječima predsjednika Odbora za pomorstvo i turizam Božidara Tartara (HDZ), nema nikakve bojazni da Kali Tuna svojom djelatnošću naruši eko sustav na spomenutoj lokaciji, inače njihovoj petoj koncesiji, jer je tako pokazala i studija utjecaja na okoliš.
– Kaljani će na ovoj lokaciji prvi nakon Japanaca pokušati umjetno uzgojiti tunu, rekao je između ostalog Tartaro.
N. ROGOZNICA, V. PLETIKOSIĆ