Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U crkvi Sv. Marije proslavljen blagdan Preminuća sv. oca Benedikta

21.03.2012. 23:00
U crkvi Sv. Marije proslavljen blagdan Preminuća sv. oca Benedikta


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje u crkvi Sv. Marije u Zadru u povodu blagdana Preminuća svetog oca Benedikta, utemeljitelja benediktinskog reda te zaštitnika Europe. Sveti Benedikt je i veliki otac zapadnog monaštva, kako je na početku svete mise rekao mons. Puljić čestitajući koludricama blagdan njihovog zaštitnika.
– Čuli smo Evanđelje koje nas vodi do najsvečanijeg trenutka Isusove Posljednje večere u kojoj Krist moli Oca svoga, za nas i svijet, a osobito za one koji će na njegovu Riječ povjerovati kako bi mogli u ovome svijetu biti svjedoci njegove ljubavi. Čuli smo iz odlomka iz knjige postanka poziv Abrahamu da krene. Čuli smo također i Pavlovu poslanicu Filipljanima u kojoj nas vodi radosti, naveo je nadbiskup govoreći zatim o životu svetog Benedikta.
– Ovaj veliki svetac bio je vrlo jednostavno i slikovito prikazan od Grgura Velikoga koji je napisao kako je ovaj čovjek učinio velika čudesa. Monah Benedikt je svojim životom i djelom izvršio presudni utjecaj na razvoj europske civilizacije i kulture. Njegovi dobrostojeći roditelji su ga poslali na studij u Rim, ali on se tamo nije dugo zadržao jer mu se nije sviđao način života njegovih školskih kolega. Želio se svidjeti Bogu pa se prije završetka studija odlučio na pustinjački život u Subiacu u potpunoj samoći u spilji koja čini srce benediktinskog redovništva. Vrijeme u Subiacu bilo je za njega vrijeme sazrijevanja. Tu je morao podnijeti i svladati tri glavne napasti kojima je izložen svaki čovjek. Prva napast je želja da sebe stavimo u središte, zatim slijedi napast na koju nas navode naša osjetila i na kraju napast srdžbe i osvete. On je kao Božji izabranik bio uvjeren da će tek pošto svlada sve tri ove napasti moći drugima uputiti autentične riječi koje će im biti od koristi u njihovim potrebama. Kad je 547. godine, 21. ožujka dovršio svoj zemaljski život ostavio je iza sebe veliku benediktinsku obitelj i poznato pravilo “moli i radi” koje do danas donosi obilan plod u svijetu, riječi su mons. Želimira Puljića.
Marija ĆURKO