Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Odluka o izvlaštenju zemljišta na Relji je konačna, nema natrag

21.03.2012. 23:00
Vrančić: Odluka o izvlaštenju zemljišta na Relji je konačna, nema natrag


Javni interes se napada od strane privatnog, nasrće se na javno dobro, a sve uz podršku medija. Frustrira me to, opća klima je takva da su političari krivi za sve, a oni koji nasrću na javni interes su u pravu, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Vrančić na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra


Problemi koje Grad Zadar ima zbog imovinsko-pravnih odnosa, postaju jedna predrasuda i špranca u ponašanju koja gradsku vlast uvijek stavlja na negativnu stranu. Grad Zadar je uvijek onaj protiv kojega se treba boriti. Ja sve to doživljavam sasvim suprotno, osjećam se kao da štitim javni interes. Javni interes se napada od strane privatnog, nasrće se na javno dobro, a sve uz podršku medija. Frustrira me to, opća klima je takva da su političari krivi za sve, a oni koji nasrću na javni interes su u pravu, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Vrančić na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, dodajući da je on štiteći javni interes u više navrata bio izložen prijetnjama i ponižavanju, što je teško, ali strpljivo podnosio.
Na ovakav istup, gradonačelnika Vrančića potaknulo je pitanje, zapravo opaska HNS-ovog vijećnika Ive Gregova, da bi Grad Zadar trebao povesti računa o svom vlasništvu, odnosno zemljišno-knjižnom stanju. Opaska je išla na račun friških problema koje Grad Zadar ima u Diklu, s Nikšom Milinkovićem preko čije zemljišne parcele prolazi prilazni put prema tzv. Galićevim zgradama kao i Živkom Šarićem, vlasnikom nekadašnjeg restorana Putnik na Relji koji tvrdi da je parcela unutar gradilišta Poliklinike njegovo vlasništvo.
Na Relji – nema natrag
– Što se tiče situacije na Relji, odluka o izvlaštenju zemljišta je konačna, nema natrag. Dotični gospodin želi ostvariti enormnu cijenu zemljišta metodom ucjene. Ja želim zaštititi javni interes, no ne na štetu privatnika. U Diklu je druga priča, cijela situacija je nastala prije nekih 10-ak godina. Čovjek je naknadno ušao u kupnju zemljišta, na silu želi promijeniti postojeću situaciju, ne vodeći računa da je cesta u funkciji javnog dobra, kaže Vrančić, dodajući da očekuje minimum razumijevanja i podrške da zaštiti javni interes, bez obzira na političke boje.
Omerka Šarić Frantin, SDP-ova vijećnica podsjetila je Vrančića na obveze, odnosno dugovanja Grada Zadra, koja iznose 88 milijuna kuna. Zasmetao joj je dug prema Caritasu Zadarske nadbiskupije, odnosno pučkoj kuhinji.
– Imamo dugovanja, dugujemo i instituacijama poput Caritasa, odnosno pučke kuhinje. No, surađujemo s njima, znamo kako funkcioniraju i u bilo kojem trenutku nam se mogu obratiti za pomoć. Sada im dajemo najviše što možemo, naša dugovanja ne ugrožavaju njihov rad, kaže Vrančić.
Pitanja vezana za prometnu problematiku postavili su: Nedjeljko Pavlović, Rade Šimičević, Željko Ivančević i Željko Predovan. Pavlović bi kod TIZ-ovih zgrada volio vidjeti rotor, koji bi pojednostavio uključivanje u promet iz smjera Branimira i novog parkirališta. Na urušavanje uvale Jazine, zbog čega vezovi za brodice postaju otoci bez spoja s kopnom, upozorio je Šimičević. Ivančević je pitao gdje je zapeo projekt za uređenje parkirališnih mjesta u Ulici Josipa bana Jelačića. Kad će biti dovršen Put Bokanjca i Ulica Benka Benkovića – zanimalo je Željka Predovana.
Nema novca za parking u Jelačićevoj
Odgovarajući na spomenuta pitanja, Vrančić je naveo da za raskižje kod TIZ-ovih zgrada postoji kompleksan plan, za koji se još ne zna kad će biti realiziran. Rješenje postoji i za uvalu Jazine, a njegova realizacija moguća je i u ovoj godini. Plan za parkiralište u Ulici Josipa bana Jelačića, zbog financijske situacije, neće tako skoro biti realiziran pa Vrančić kao možebitno rješenje vidi pretvaranje Jelačićeve i Radićeve ulice u jednosmjerne prometnice. Što se tiče Puta Bokanjca i Ulice Benka Benkovića, Vrančić je rekao da su prošli kalvariju s izvođačima. Sada je ta situacija riješena i sve skupa trebalo bi biti gotovo prije sezone.
Duško Vuković iz HSU-a upozorio je na odlaganje ostataka rudače sa šibenskog područja na privatno zemljište u Biljanama Donjim, smatrajući da je ta prašina opasna i otrovna te ugrožava ekološku proizvodnju, uzgoj voća i povrća u obližnjim selima.
Iako spomenuto područje nije u nadležnosti Grada Zadra, Vrančić je obećao da će se raspitati detaljnije o cijeloj toj situaciji. Navodno, kaže Vrančić, ta rudača nije štetna za zdravlje.


ŽELJKO MIKIN DARKU KASAPU: U Vašim godinama ja sam živio u roditeljskom stanu i vozio peglicu




– Dogradonačelniče Kasap, tko vam daje za pravo da se mimo Gradske vijećnice obračunavate sa mnom preko zadarskih tiskovina? Zahvaljujući vašim istupima, kojim rušite dignitet dogradonačelnika, Grada Zadra i stranke kojoj pripadate, doživio sam javni linč. Moja tvrtka bavi se robama i uslugama, čiji su kupci gradovi i općine, a sve sam poslove dobio natječajem. Ako je taština u pitanju, pretjerali ste. Vraćate mi jer sam pitao zašto koristite automobil Vodovoda, što je moje pravo. Mogu samo reći da sam ja u vašim godinama živio u roditeljskom stanu i vozio peglicu, a vi ste uspjeli kupiti dva etažna stana i Mercedes, upitao je Željko Mikin, SDP-ov vijećnik na jučerašnjem aktualnom satu zadarskog dogradonačenika Darka Kasapa.
Kasap je rekao da ne zna što bi odgovorio na Mikinovo pitanje te ostavio javnosti da procijeni tko je u pravu, a tko u krivu.


O PARKIRANJU I PAUCIMA: Ne troše svu svoju inteligenciju ne bi li izigrali zakon


Odgovarajući na pitanje, HNS-ove vijećnice Vesne Sabolić, o razlozima zbog kojih je u Zadru angažiran pauk iz Makarske, gradonačelnik Vrančić se osvrnuo na vozače koji izbjegavaju na sve moguće načine plaćati parkiranje.
– Obala i lučice sklopile su ugovor s pauk službom iz Makarske kako bi ta služba u Zadru bolje funkcionirala. Istovremeno, poboljšala se i suradnja policije i Obala i lučica. Unatoč tome, jedan dio naših sugrađana, uvijek iznova pronalazi načine da izigra zakon, oglušujući se na naša nastojanja da uvedemo red na ulicama i parkiralištima. Među tim ljudima ima i onih koji vode važne ustanove na Poluotoku, a niti jednom nisu platili kartu za parkiranje. Oni svako jutro dolaze na Poluotok i traže zabite kutke gdje će parkirati. Parkiraju pred ulazima u zgrade, na zelenim površinama… samo da ne bi platili kartu. Ražalostim se kad vidim da ti ljudi svoje stvaralaštvo troše za pronalazak mjesta koje nije regulirano, kaže gradonačelnik Vrančić, dodajući da s tim ljudima treba biti oprezan i ne smije im se davati podrška jer oni svu svoju inteligenciju troše ne bi li smislili način za izigravanje zakona.


O SKUPLJANJU PSEĆEG IZMETA: Vrančić optimističan


I jučerašnji aktualni sad, nije mogao proći bez pitanja i opaski na račun nesavjesnih vlasnika kućnih ljubimaca koji ne skupljaju pseći izmet. Irena Dragić imala je konkretan primjer iz šumice u Ulici Ante Starčevića gdje se djeca igraju, a Ivo Gregov je ispričao kako na Vitrenjaku vlasnici pse puštaju da šeću bez uzice zbog čega šetači negoduju. Nerijetko psi bez kontrole skaču na djecu.
Vrančić je odgovorio da će u Ulici Ante Starčevića uskoro biti uređeno dječje igralište i postavljene oznake koje zabranjuju izvođenje kućnih ljubimaca na površine gdje se djeca igraju. Inače, Vrančić je vrlo optimističan po pitanju podizanja svijesti građana o skupljanju psećeg izmeta, smatrajući da će Zadar i po tom pitanju uskoro biti na visokom civilizacijskom nivou. Tome su, kako kaže Vrančić, doprinijeli i mediji koji o tome izvještavaju, apelirajući na vlasnike da vode računa gdje izvode svoje ljubimce i da počiste za njima.


Kafić će oživjeti park?!


U Perivoju kraljice Jelene, kako kaže, SDP-ova vijećnica Irena Dragić, stabla se pretvaraju u beton. Koji je interes grada od betoniranja, pitala je Dragić.
– U Perivoju kraljice Jelene pronađen je kompromis između javnog i privatnog interesa. Naime, park je bio zapušten, zbog čega se s vremenom pretvorio se u okupljalište sumnjivih skupina. Privatnik je pokazao želju za otvaranjem ugostiteljskog objekta u parku, zbog čega se krenulo s adaptacijom i rekonstrukcijom. Otvaranjem ugostiteljskog objekta oživjet će se taj kultni zadarski park, kaže Vrančić, dodajući da se park uređuje pod nadzorom stručnjaka za zaštitu kulturne baštine i Nasada.
Grad Zadar je na sebe preuzeo uređenje kamenih staza, Nasadi će park oplemeniti zelenim, a ugostiteljski objekt će ga oživjeti.
– Uređenjem Parka kraljice Jelene, Zadar će dobiti novu, zanimljivu destinaciju kako za Zadrane, tako i za turiste. Kako bi ugođaj bio potpun, predlažem vijećnicima SDP-a, da sa svoje zgrade uklone naknadno izrađenu diletaciju iznad Kamenih vrata, kojom su zagradili prolaz između Citadele i Perivoja kraljice Jelene. Kad bi se to srušilo, imali bismo otvorenu komunikaciju prema Citadeli, sve do zgrade Sveučilišta, govori Vrančić.