Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani uživali u delicijama frankofonskih zemalja

21.03.2012. 23:00
Zadrani uživali u delicijama frankofonskih zemalja


Dani frankofonije obilježavaju se diljem svijeta. No, samo u Hrvatskoj ta manifestacija traje cijeli mjesec. Ove godine u hrvatskim je gradovima priređeno više od 100 različitih događanja. Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje u Zadru i uživati u delicijama karakterističnima za frankofonske zemlje koje su nam pripremili učenici i nastavnici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, kazao je na tečnom hrvatskom jeziku sinoć u Gradskoj knjižnici Zadar otvarajući manifestaciju “Slatka frankofonija” Frederic Germain, ataše za obrazovnu kulturu Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj.
U organizaciji ove zanimljive manifestacije u sklopu koje su posjetitelji mogli kušati slastice svojstvene Francuskoj, Švicarskoj, Kanadi, Maroku i Belgiji osim učenika i nastavnika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sudjelovala je i Hrvatsko-francuska udruga Zadar na čelu s predsjednikom Nenadom Zekanovićem. Od jela na meniju su bili pariški brioši, kraljevski kolač od jabuke i cimeta, svisci s komadićima čokolade, gazelini rogovi, šećerna pita, čokoladni kolač i madlenice od badema, a posjetitelji su mogli dobiti i recepte – dvojezične, naravno.
– Glavni sam krivac što se ovih dana u Zadru na sve strane govori o frankofoniji. Organizirali smo oko dvadeset događanja koja će se održati do konca ovog mjeseca. Bit će tu izložbi, predavanja, tečaj francuskog jezika, projekcije filmova i slično. Iako se u svim tim događajima može guštati, složit ćete se kako nema većeg gušta do ovog s moje lijeve strane (lijevo od govornika bili su stolovi s pripremljenim slasticama, op. a.). Zahvaljujem Gradskoj knjižnici Zadar, učenicima i nastavnicima Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, kao i francuskom kulturnom atašeu u našoj zemlji što je svojim prisustvom uveličao ovaj događaj, kazao je Zekanović.