Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrijeme je da iz fosilnog zakoračimo u doba obnovljive energije

Autor: Irena Jurjević

21.03.2013. 23:00
Vrijeme je da iz fosilnog zakoračimo u doba obnovljive energije

Foto: Vedran SITNICA



“Solarni suncokret” instaliran je u sklopu projekta vrijednog 400 tisuća kuna koji financira Hrvatski telekom, a provodi UNDP-e


Postavljanje “solarnog suncokreta” u našem dvorištu za učenike, ali i njihove mentore znači mnogo – usvajanje znanja, vrijednosti i svijesti o obnovljivim izvorima energije. Učenici se tako uče odgovornom ponašanju prema prirodnim resursima što i jest zalog za budućnost, kazao je na jučerašnjem svečanom predstavljanju solarnog suncokreta u dvorištu OŠ Šimuna Kožičića Benje ravnatelj Marko Marin, čime je ta škola postala prva od deset izabranih škola koja je instalirala solarni treker – uređaj koji se tijekom dana okreće za suncem poput suncokreta.
“Solarni suncokret” instaliran je u sklopu projekta vrijednog 400 tisuća kuna koji financira Hrvatski telekom, a provodi UNDP-e (Program ujedinjenih naroda za razvoj). Slični uređaji postavit će se i u školama u Dubrovniku, Hvaru, Kaštel Lukšiću, Krku, Puli, Križevcima, Zagrebu, Ivanić-Gradu i Vukovaru. Uz UNDP-e, edukaciju učenika o obnovljivim izvorima energije u deset škola provodit će Društvo za oblikovanje održivog razvoja, a u aktivnostima promocije sudjelovati će i udruga Eko Kvarner.
Svaki “solarni suncokret” proizvest će određene količine električne energije, pa bi u povoljnim uvjetima i uz korištenje štednih žarulja dnevno mogao osvjetljavati dvadesetak učionica. Svakako je značajan i onaj edukacijski dio pa će tako treker služiti kao oruđe kojim će učenici učiti o prednostima obnovljive energije.
– Kao što ni kameno doba nije prestalo zbog nestanka kamenja već dolaskom više tehnologije, tako je došlo i vrijeme da iz fosilnog doba zakoračimo u doba obnovljive energije. Ono počinje s ljudima, edukacijom i informiranjem. Upravo ovaj projekt pokazuje kako stvaranje svijesti počinje od malih nogu i nudi priliku za stvaranje zelene ekonomije, novih poslova i čišćeg okoliša, kazao je Robert Pašičko, stručnjak za razvoj projekata u UNDP-u.