Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bivši radnici Transporta Zadar ostali bez kamata

21.03.2016. 23:00
Bivši radnici Transporta Zadar ostali bez kamata


Hochstaffl Immobilien se upleo u priču oko novca u stečajnoj masi Transporta, kada je od kupca ove zadarske tvrtke, Vodoinstalacije, kupio više od tri tisuće metara četvornih zemljišta na predjelu Gaženice
Tvrtki Hochstaffl Immobilien iz Wörgla u Austriji sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač je jučer nepravomoćnom odlukom dodijelila iznos od nešto više od 2,9 milijuna kuna, koliko se trenutačno nalazi u stečajnoj masi ugasle zadarske tvrtke Transport. Potvrdio nam je to pravni zastupnik 32 bivša radnika Transporta Zadar Vedran Uranija iz zadarskog SSSH.
– Bivši radnici Transporta protive se ovakvoj odluci sutkinje Markač, koja je time prihvatila prijedlog stečajnog upravitelja ove tvrtke Frane Negra. Hochstaffl Immobilien se upleo u priču oko novca u stečajnoj masi Transporta, kada je od kupca ove zadarske tvrtke, Vodoinstalacije, kupio više od tri tisuće metara četvornih zemljišta na predjelu Gaženice, na kojemu je kasnije izgrađen jedan poznati trgovački centar. No, u stečaju Transporta Hochstaffl Immobilien nije bio razlučni vjerovnik, što se može vidjeti iz gruntovnice Općinskog suda. Sud, nažalost, nije prihvatio taj dokaz, koji govori o tome da nisu pravilno prijavili svoju tražbinu – istaknuo je Uranija, koji je najavio kako će se, po primitku ove odluke, žaliti Visokom trgovačkom sudu, pri čemu će tražiti da se do završetka postupka zabrani raspolaganje s ovih oko 2,9 milijuna kuna.
– Podsjetio bih kako je 80-ak bivših radnika Transporta u stečaju, koji je zaključen 2009. godine, uspjelo namiriti svoja potraživanja, zaostale plaće i otpremnine, u iznosu od oko šest milijuna kuna. Prosječno im je isplaćeno 100- 150 tisuća kuna, a neki su dobili čak 200 tisuća kuna. No, u 3. isplatnom redu ostalo je potraživanje za kamate u iznosu od oko četiri milijuna kuna, koje su dobrim dijelom mogle biti isplaćene iz ovog novca u stečajnoj masi – pojasnio je pravni zastupnik zadarskog SSSH.
Inače, ovaj imovinskopravni spor Transporta i Hochstaffl Immobiliena, u kojem Austrijanci iz stečajne mase zadarske tvrtke potražuju 34 milijuna kuna, traje možda i desetak godina. Mediji su svojedobno izvještavali kako je Transport izgubio spor s Hochstaffl Immobillienom, no ta tvrtka se, kako se navodilo, bila pokazala vrlo korektnom te se u pregovorima s predstavnicima SSSH složila sa zahtjevima radnika. Bili su ustupili prednost isplati radničkih potraživanja, dok bi Austrijanci dio svojih potraživanja htjeli namiriti iz preostale stečajne mase, a ostatak iz osiguranja.