Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NAPAD NA BRUXELLES Potvrđen samoubilački napad u zračnoj luci

21.03.2016. 23:00
NAPAD NA BRUXELLES Potvrđen samoubilački napad u zračnoj luci


Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi


Belgijski javni tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je u utorak da je u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem izveden samoubilački napad, a belgijski premijer Charles Michel je izjavio da je riječ o “kukavičkom napadu”. 
Jedna od dvije eksplozije u zračnoj luci odjeknula je u terminalu za polijetanje, a posrijedi je “najvjerojatnije samoubilački napad”, rekao je Van Leeuw.
Dodao je da je prerano da bi se mogao navesti konačan broj žrava.
“Dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Naša zemlja pogođena je slijepim, nasilnim i kukavičkim napadima”, izjavio je Michel na izvanrednoj konferenciji za novinare.
Premijer Michel pozvao je sunarodnjake na da ostanu, ujedinjeni i solidarni.
Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi.
Belgijske vlasti rade na osiguranju “ostalih mjesta” koja bi mogla biti napadnuta, rekao je Michel. 
Proglašena je najviša razina uzbune, a kontrola na grancima je pojačana i u njima sudjeluje i vojska.
“U ovom tragičnom trenutku za našu zemlju, više nego ikada pozivam sve da ostanu mirni, ali i da budu solidarni. Suočeni smo s teškom situacijom i kako bi s njom izašli na kraj moramo biti jedinstveni”, rekao je Michel.
Višestruke eksplozije s brojnim žrtvama u utorak u Bruxellesu zaustavile su cjelokupan javni promet u europskoj prijestolnici, a krizni je stožer pozvao stanovnike neka ne izlaze, dok europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju letove za to odredište.
“Ne izlazite, ostanite na svojim mjestima”, pozvao je belgijski krizni stožer stanovištvo Bruxellesa.
Europska komisija pozvala je svoje osoblje da ne izlazi iz kuća ili ureda.
Srce Europske unije zamrlo je, stao je cjelokupan javni prijevoz, tramvajski, željeznički, autobusni, podzemne željeznice, zatvoreni su tuneli, a u prekidu su i pokretne mreže.
Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom, javljaju agencije. 
Europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju sve letove za taj grad te jačaju mjere sigurnsoti.