Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sjećanje na hrvatske vitezove s vjerom da je pravda dostižna

21.03.2016. 23:00
Sjećanje na hrvatske vitezove s vjerom da je pravda dostižna


Hrvatski vitezovi Mladen Veleslavić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj iz Sukošana, Marin Jerak, Šime Smolić i Darko Torbarina iz Debeljaka, Zoran Bašić i Rade Bilaver iz Škabrnje te Slavko Erak i Ivan Klarina iz Zadra, pripadnici tadašnje 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije
Svetom misom zadušnicom u sukošanskoj crkvi Svih Svetih te polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Sukošanu i u Škabrnji jučer je obilježena 23. obljetnica pogibije desetorice hrvatskih branitelja u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj i oslobodilačkoj akciji Maslenica u Škabrnji.
Hrvatski vitezovi Mladen Veleslavić, Marijan Grdović, Milan Braco Mrdalj iz Sukošana, Marin Jerak, Šime Smolić i Darko Torbarina iz Debeljaka, Zoran Bašić i Rade Bilaver iz Škabrnje te Slavko Erak i Ivan Klarina iz Zadra, pripadnici tadašnje 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije, svoje mlade živote položili na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji.
Za Hrvatsku poginulo 16 bojovnika
– Danas se prisjećamo onih vremena kada se ginulo za Hrvatsku. Nama vojnicima u miru koža se naježi kada se sjetimo poginulih branitelja. Oni su dali sve za domovinu i zahvaljujući njima i drugima mi danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, rekao je zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO brigadir Karol Lučan te nastavio:
– Uz žal i tugu za poginule branitelje ispunjeni smo ponosom što smo što smo bili sudionici Domovinskog rata, poručio je brigadir Lučan.
Prema službenoj evidenciji svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske u Sukošanu i Debeljaku je dalo 16 bojovnika, u Sukošanu deset a u Debeljaku šest. Poginulo je i troje civila.
– Mnogi žrtve stravičnog masakra i ubistva u Škabrnji 18. studenog 1991. poistovjećuju i sa šestero hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka, nije im ništa zamjeriti. Međutim, hrvatski junaci iz Debeljaka i Sukošana poginuli su godinu i pol potom, 21. ožujka 1993., na prvoj crti obrane Škabrnje, govori Ive Torbarina iz Debeljaka, brat poginulog branitelja Darko Torbarina, te nastavlja:
– Iako se zna da su ih ubili pripadnici paravojne postrojbe, tzv. Kninđe kapetana Dragana, za zločin nitko dosad nije odgovarao. Nitko nas ni nije pozvao ni na svjedočenje, tuži se Torbarina.
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, optužen je zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civila, suđenje čeka u istražnom zatvoru na Bilicama. U optužnici se ne spominje zločin u Škabrnji iz ožujka 1993. godine.
– Vjerujem da je pravda dostižna i nakon 23 godine. Postoje dokazi da je tog dana, 21. ožujka 1993., zapovjednik paravojne postrojbe iz Škabrnje zvao kapetana Dragana te ga izvijestio: ” Imamo šestero zarobljenih, šta ćemo s njima”., govori Davor Smolić Ročak, te nastavlja:
– Odgovorio mu je: “Za njih nema leba”. Vjerujući da se nisu dobro razumljivi zapovjednik postrojbe iz Škabrnje je ponovio: “Imamo šestero zarobljenih, šta ćemo s njima”. Kapetan Dragam mu je odgovorio:” Ponavljam, za njih nema leba”, prepričava Smolić Ročak.
Kiša nije smetala
Svečano euharistijsko slavlje za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan o. Ive Topalovića u nazočnosti don Domagoja Kelave, župnika Sukošana i Debeljaka.
Kiša nije smetala, susret sjećanja i odavanje počasti u tišini i molitvi nastavljeno je na Mjesnom groblju Sukošan, posljednjem počivalištu šestero poginulih hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka.
Uz visoke vojne, crkvene i civilne počasti u znak zahvalnosti za vječno sjećanje kod Središnjeg križa održana je komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Koordinirali su pukovnik Marinko Karačić i nadnarednik Ivica Dundović.
– Žrtve hrvatskih branitelja utkane su u temelje Republika Hrvatske i naša je dužnost da tu žrtvu cijenimo i poštujemo. Uspomena i sjećanje na hrvatske vitezove upisana su zlatnim slovima, poručio je načelnik Sukošana Ante Martinac.
Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice hrvatskih vitezova položilo po šestero ratnih suboraca i pripadnika 93. zb, rodbina te mještani Sukošana i Debeljaka. Iako je započeo proljetni odmor žrtvama su se došli poklonili i sedmaši i osmaši OŠ Sukošan s ravnateljem Branimirom Peričićem.
Odavanje počasti nastavljeno je na mjesnom groblju u Škabrnji ispred Središnjeg križa i spomenika palim žrtvama Domovinskog rata u Škabrnji te na grobovima hrvatskih vitezova. Prethodno je počast odana i na Gradskom groblju u Zadru.