Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Paškalin će upravljati megapostajom, načelnici postaja idu na teren

21.03.2017. 23:00
Paškalin će upravljati megapostajom, načelnici postaja idu na teren


Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je u Varaždinu potvrdio da će se ići u reorganizaciju policije radi bolje funkcionalnosti cijeloga sustava te i najavio je javnu raspravu o tome.
– Ova godina je godina reorganizacije, rekao je ministar Orepić odgovarajući na pitanje novinara o najavljenim mogućim ukidanjima pojedinih policijskih uprava i racionalizaciji cijelog sustava. Prvenstveni cilj je funkcionalna reorganizacija policije i to će se ostvariti, rekao je Hini.
Rekao je da je cilj iz postojećeg ljudskog i tehničkog potencijala dobiti 1.500 ljudi više u osnovnoj djelatnosti policije. Cilj je ukinuti čitav niz prekomjernih i nepotrebnih razina vođenja zapovijedanja u policiji, niz zapovjednih mjesta te u konačnici dobiti puno funkcionalniju i puno prilagodljiviju policiju, rekao je Orepić.
Objasnio je kako će u gradu u kojem, primjerice, postoji policijska uprava s dvije policijske postaje, ubuduće načelnik policijske uprave biti načelnik policijske postaje koji će raditi konkretan policijski posao, a sve ustrojbene strukture ispod toga će nestati.
– Moramo imati policiju koja će biti odgovorna ljudima koji je plaćaju, narodu. To će se definitivno dogoditi kroz ovu godinu. Cilj je da s prvim danom iduće godine svaki djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova dobije novo rješenje sukladno toj reorganizaciji, zaključio je Orepić.
U slučaju PU zadarske to znači da bi se ukinule I. policijska postaja kojom rukovodi načelnik Saša Smajić, II. u kojoj poslove načelnika obavlja Marijo Tokić, te Postaja prometne policije, kojom rukovodi načelnik Danijel Gospić. Budućom megapostajom upravljao bi izravno načelnik, po sadašnjem stanju Neven Paškalin, koji bi bio nadređen i onim policijskim postajama koje će zadržati svoj status – Biograd, Benkovac, Gračac, Obrovac, Pag i Donji Srb. Središnja postaja tako bi pokrivala sve otoke, prostor od Paškog mosta, Vira, do sv. Petra, odnosno Masleničkog mosta.