GLAS PROIZVOĐAČA: Gaženica je nova prilika za plasman naših proizvoda

Slika korisnika valentinam
O projektu Zadra kao matične luke za kruzere
Mi ne politiziramo nego radimo, proizvodimo i želimo napredak, kažu naši sugovornici. Ideju da grad Zadar postane matična luka za neke od najvećih svjetskih brodskih kompanija, zdušno podržavaju mnogi zadarski prozvođači sira, vina, maslinovog ulja, soli, meda i brojnih drugih poljoprivrednih proizvoda
PIXSELL
Martina Pernar-Škunca, Paška sirana

Prema svemu sudeći, koncesionar međunarodnog putničkog terminala u novoj luci Gaženica bit će tvrtka ZIPO, koja je u vlasništvu Global Ports Holdinga, jednog od najvećih kruzerskih operatera  na svijetu. Tursko-nizozemska tvrtka obećala je od Zadra napraviti matičnu luku (home port), a to bi  trebalo  otvoriti velike mogućnosti lokalnim tvrtkama, ali i malim proizvođačima za snažniji plasman njihovih  proizvoda preko kruzera.

Svjetsko tržište na svom pragu

Budući da neki oporbeni političari ovih dana ubiru pokoji politički  poen plašenjem javnosti od ovog velikog strateškog projekta, koristeći  luku Gaženica kao temu i povod stranačkih aktivnosti, obratili smo se  ovaj put za komentar ne političarima, nego lokalnim proizvođačima upitavši ih  kako oni gledaju na sve  i što očekuju od      budućeg home porta.

U Zadarskoj županiji nedvojbeno postoje kvalitetni proizvođači  kojima home port predstavlja novi izazov za poslovni iskorak jer će moći opskrbljivati kruzere svojim proizvodima, a poznato je da tamošnji gosti  itekako cijene autohtone proizvode kojih mi na našem području imamo  u dovoljnim količinama - od sira i vina, preko maslinovog ulja, soli, meda do brojnih drugih poljoprivrednih proizvoda.

Pitali smo ih, dakle, očekuju li iskorak po pitanju prodaje svojih proizvoda kada Zadar postane matična luka kruzerima.

- Područje Ravnih kotara nakon Domovinskog rata ušlo je u jednu galopirajuću razvojnu misiju. U toj razvojnoj misiji bitnu ulogu odigravaju  novi nasadi vinograda, maslina, smokava i nove vinske i uljarske destinacije kao i vrijedni povijesni kulturni spomenici. Isti proizvođači nadišli  su tržište Zadarske županije, a i šire te traže nove oblike ulaska na svjetsko tržište,  ali na svome pragu - složni su Radoslav Bobanović i Željko  Uzelac iz poljoprivredne zadruge Maslina i vino te Željko Baradić, utemeljitelji vinskih i drugih manifestacija Ravnih kotara.

  Sretno ti bilo luko!

- Već dugo godina, kažu oni,  očekujemo pokretanje luke Gaženica koja  je nesretnim ili nespretnim aktivnostima i kočena. Sada, kada se pružila  prilika da ju pokrenemo,  vjerujemo u sve ispravno za budućnost ovog  kraja, podržavamo taj projekt!  Kako god to izgledalo nekima sada, razumio to netko ili ne, mi vidimo povećani potencijal odvažnih gostiju koji  će ući na ove prostore. Sigurno je kako veliku nadu polažemo u goste s  kruzera i drugih plovila, kao i naših gostiju s drugih pozicija te da će isti  "od usta do usta, od ljepote do ljepote", uvijek donositi, dovoziti nove  brodove i goste. Tako ćemo sigurno, očekujemo lakše i pod povoljnijim  uvjetima, oči u oči, prodati naše proizvode turistima i onima koji će se  vraćati nakon što vide sve to, kazuju naši sugovornici.

-  Očekujemo kako ćemo novim, dogovorenim mjerama preko luke  Gaženica imati mogućnost dopuniti i logističke potrebe samih brodova  za svim našim proizvodima Ravnih kotara, Bukovice, priobalja, otoka i  šire. Ova županija u skoroj budućnosti očekuje, između drugih proizvoda, povećanje vina na više od tri milijuna butelja vrhunskih vina, skoro  milijun litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i proizvoda od  stočarstva, te bolje popune i hotelskih smještajnih kapaciteta. Aktivnost  luke Gaženica, njezinog menadžmenta, vidimo u sinergijskom djelovanju pa je kao takvu, mi koji volimo Hrvatsku i želimo joj dobro, podržavamo. Razumijemo različitost razmišljanja, ali u svakoj misiji, da bi  ona uspjela, valja dati ili pokušati ukazati na ovakve argumente. Sretno ti  bilo luko Gaženica – poručuju stoga Radoslav Bobanović, Željko Uzelac i  Željko Baradić.

Voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar-Škunca kaže kako  im je izuzetno drago da će grad Zadar postati matična luka za neke od  najvećih svjetskih brodskih kompanija.

- Za nas to predstavlja mogućnost da otvorimo novi, vrlo interesantan  prodajni kanal jer smo sigurni da će postojati potražnja za lokalne proizvode. Vjerujemo da je odlična prilika za svakog proizvođača da se njegovi proizvodi nađu u ponudi brodova koji primaju i do nekoliko tisuća  putnika po turi. Čestitamo gradu Zadru i Zadarskoj županiji na ovom vrlo značajnom projektu, govori voditeljica marketinga Paške sirane.

- Vijest da će grad Zadar postati matična luka za neke od najvećih  svjetskih brodskih kompanija predstavlja za nas sirare s otoka Paga jako  značajan događaj. Smatramo taj projekt višestruko korisnim za cijelu  županiju i šire, uvjeren je Fabijan Oštarić, predsjednik Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga. Vrlo smo zainteresirani da naši svjetski  poznati i priznati sirevi budu uključeni u gastro ponudu kruzera što će  na ovakav način biti puno jednostavnije ostvariti, te ne sumnjamo da će  do toga i doći. Vjerujem također da će i brojni putnici prije ukrcaja ili nakon završetka putovanja iskoristiti priliku za posjet našim siranama i time dodatno doprinijeti razvoju našeg kraja, poručuje Fabijan Oštarić.

Poticaj jačanju agroturizma

- Grad Zadar i Gaženica kao matična luka za velike svjetske kruzer tvrtke, nama vinarima nadinskog, ali i cijelog ravnokotarskog  kraja otvara   veliku mogućnost plasmana naših vrhunskih vina. Vjerujemo da će ta  odluka posredno dodatno potaknuti razvoj vinarstva i vinogradarstva na  našem području. Naravno da smo jako zadovoljni, jer nam se osim prodaje vina kruzer kompanijama otvara i mogućnost jačanja agroturizma,  za što smo uvjereni da će putnici s tih brodova biti jako zainteresirani.  Time bismo i dugoročno osigurali ostanak naših mladih u zaleđu Zadra.  Preostaje nam jedino čestitati gradu Zadru, Zadarskoj županiji i svim ostalim uključenima u taj projekt  na konačnom završetku istog, te smo sigurni u njegov uspjeh, rekao nam je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara "Nadin 2007".

Direktor Solane Nin Damir Oštrić smatra kako je Luka Gaženica  jako  važna za odvijanje  djelatnosti solane jer otvara vrata tržištima cijele Europe i svijeta. Iznimna je prilika Solani Nin da prezentira svoju kvalitetu i  proizvode globalnim kupcima i zakorači na nova izvozna tržišta. Osim  toga, od kada egzistira dolaze nam posjetitelji iz cijeloga svijeta, kaže  direktor Damir Oštrić.

  Osim šansi koje se otvaraju za jači plasman konkretnih proizvoda koje  su nabrojali naši sugovornici, slažu se i oko toga da će ovaj projekt  Gaženice donijeti očekivane brojne koristi za šire zadarsko područje - od  razvijanja projekta matične luke (home porta) poput bolje napunjenosti  hotelskih kapaciteta, uvođenja novih direktnih i charter zračnih linija  prema destinaciji, servisnih usluga za brodove, opskrbe brodova nafto i  tako dalje.

Koliko hrane i pića potroši jedan  kruzer za sedam dana?

Kako su u javnosti manje poznati potencijali isporuke prehrambenih proizvoda za  putnike i posadu, a taj je podatak relevantan za prikaz potencijala tržišta, zatražili  smo od Lučke uprave Zadar  podatke o prosječnoj potrošnji nekih vrsta hrane i pića  koje jedan kruzer potroši za sedam dana putovanja (1950 putnika i 999 članova posade).

Evo koliko: 10,993 kg goveđeg mesa, 2,290 kg janjećeg mesa, 3,273 kg svinjetine, 2,100 kg teletine, 760 kg kobasica, 4,632 kg piletine, 1,432 kg puretine,  6,283 kg ribe, 160 kg rakova, 950 kg jastoga, 11,674 kg svježeg povrća, 6,870 kg  krumpira, 9,073 kg svježeg voća, 12,300 lit. mlijeka, 1,870 lit. vrhnja, 2,300 lit.  sladoleda, 9,235 jaja, 2,610 kg šećera, 1,700 kg riže, 790 kg žitarica, 200 kg pudinga, 1,115 kg kave, 878 kg kolača, 2,450 vrećica čaja, 54 kg raznih začina,  3,400 boca vina, 200 boca šampanjca, 290 boca votke, 350 boca viskija, 150 boca ruma, 600 boca raznih likera, 10,100 boca/konzervi piva…

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno