Klapa Kaleta nije plaćana za događaje u kojima je sudjelovala TZ grada Zadra

Slika korisnika valentinam
Zahtjev za ispravak informacije i ispriku
Istina je da pjevanje u klapi nema nikakve veze s ugostiteljskom i turističkom djelatnosti i istina je da gospodin Ante Rados nije u nikakvom sukobu interesa, niti spaja ugodno s korisnim, stoji u priopćenju Ante Radosa po punomoćniku odvjetniku Ivi Brkiću
Ante Rados, direktor TZ grada Zadra

Ante Rados, direktor Turističke zajednice grada Zadra, po punomoćniku mr. sc. Ivi Brkiću, odvjetniku u Zadru, temeljem odredbe čl. 40. i 41.  Zakona o medijima podnosi sljedeći:

U Vašim dnevnim novinama „Zadarski list“od dana 19.03.2018. na  naslovnici i na trećoj stranici objavljen je članak pod naslovom  „Sukob  interesa, spojio ugodno s korisnim“ „Direktor TZ grada krši Zakon i Statut turističke zajednice“, „Prkosi Zakonu“.

U članku je iznesen niz neistinitih činjenica isključivo u svrhu grubog i  neosnovanog napada na gospodina Antu Radosa, a djelomično i na klapu Kaleta.

Iz sadržaja Vašeg članka, jasno je vidljivo da autorici članka i Vašoj tiskovini nije stalo do istine. Tako je čista izmišljotina da je gospodin Ante  Rados u sukobu interesa i da krši Zakon i Statut turističke zajednice.

Naime, autorici Vašeg članka i Vama je bilo poznato i čak u tekstu  Vašeg članka stoji da Turistička zajednica grada Zadra, Grad niti Županija nemaju nikakve veze s  odlaskom klape u Japan.

Sami u tekstu navodite da je organizator događaja u Japanu japansko  društvo NPO JCEA, prema tome svjesni ste da nema udjela TZ grada Zadra niti bilo koje institucije grada ili županije u ovom događaju, ni organizacijski ni finanacijski.

Navodite i da klapa Kaleta nema dnevnice niti honorare, već samo osiguran smještaj i prijevoz što znači da dobar dio boravka u Japanu  plaćaju sami.

Unatoč tome, javnost izvještavate o „sukobu interesa“ , o kršenju zakona i o spajanju „ugodnog s korisnim“ iako ste i Vi i svatko objektivan  svjesni da ovaj događaj u kojem sudjeluje klapa Kaleta ni po čemu nije  sporan niti bilo tko od njezinih članova, a ponajmanje Ante Rados od toga ima bilo kakve materijalne koristi. Koristi ima samo promidžba Republike Hrvatske u Japanu i japansko – hrvatski odnosi, a Vi onome što je u  cijelosti pozitivno dajete tako duboko negativnu konotaciju.

U svom malicioznom članku senzacionalistički se pozivate na kršenje  Zakona o turističkim zajednicama i Statutu u kojem u članku 42. piše da  direktoru ureda nije dopušteno obavljanje ugostiteljske i turističke djelatnosti te pokušavate zavarati javnost da je pjevanje u dalmatinskoj klapi ugostiteljska i turistička djelatnost !?!?

Ta tvrdnja je ispod svakog nivoa, zdravorazumskog zaključivanja, jer  tvrditi i javnost obavještavati da je pjevanje u klapi turistička djelatnost  ili ugostiteljska može samo onaj kojem je istina i zdrav razum ništa ne  znači, a senzacionalizam i novinarsko žutilo su iznad istine i morala!!!

Istina je da TZ grada Zadra niti Grad ni Županija s ovim pozivom klapi  Kaleta nemaju nikakve veze. Istina je da nitko od članova klape, pa niti  Ante Rados nema honorar niti bilo kakvu plaću, već koristi svoj godišnji  odmor za ovaj događaj, a dobrim dijelom i vlastita sredstva na sve ono  što nije pokriveno financiranjem troškova puta i smještaja.

Istina je da pjevanje u klapi nema nikakve veze s ugostiteljskom i turističkom djelatnosti i istina je da gospodin Ante Rados nije u nikakvom sukobu interesa, niti spaja ugodno s korisnim, već po tko zna koji put u  životu poprilično nesebično i često nauštrb sebe i svoje obitelji promiče  dalmatinsku i hrvatsku baštinu – klapsko pjevanje – koje je pod zaštitom  UNESCO-a.

Ovaj put je to bio Japan, prije toga je bila Južna Amerika, Južna Afrika,  Njemačka, Češka, Skandinavija, Italija itd.

Da bi osnažili svoje neistine, Vi ste u nekoliko navrata naveli da Ante  Rados „običava“ voditi svoju klapu na sajmove i događanja u organizaciji TZ grada Zadra, što također predstavlja običnu laž, koju Vaša novinarka vješto uklapa u konstrukciju neistina kojoj je cilj napad na čast, ugled  i dostojanstvo gospodina Radosa.

Naime, TZ grada Zadra je u protekle dvije godine u promidžbu zadarskog turizma angažirala veliki broj klapa u preko 100 nastupa. Nikada nije angažirana klapa Kaleta za nijedan plaćeni nastup. Ali baš nijedan i nikada. I to je jedina istina!

Prema tome, sve Vaše insinuacije i navodi su temeljito pogrešni i izneseni samo s jednim nelegitimnim ciljem – napadom na čast, ugled i dostojanstvo Ante Radosa.

Istina je da je klapa Kaleta, ali bez Ante Radosa kao pjevača i voditelja,  nastupila na dobrovoljnoj bazi i bez honorara prije dvije godine  na proslavi Dana državnosti Repubike Hrvatske (a ne na turističkom sajmu), ali  iz te istine ne proizlaze Vaši zaključci, upravo suprotno.

I konačno, klapa Kaleta po rezultatima na eminentnim klapskim natjecanjima spada u ponajbolje klape Zadarske županije i ima kapacitet da  predstavi klapsku pjesmu i baštinu pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj  i bilo gdje u svijetu.

Iznošenje neistina putem medija, senzacionalističkih žutila,  predstavlja temelj za kaznenu odgovornost autorice članka, a građanskopravnu  odgovornost Vas  kao nakladnika.

Zato temeljem odredba čl. 40. i 41. Zakona o medijima zahtjevam:

- da se ovaj zahtjev za ispravak informacije sa sadržanim demantijem  naznači na naslovnici Vaše tiskovine te da se bez ikakve izmjene teksta  objavi na 3. stranici na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o  ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka.

- moralno bi bilo ispričati se i to nalaže Zakon o medijima, pa se traži i  isprika nakladnika.

Ante Rados pp

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)