Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

17. AKCIJA Na Dan narcisa – kap dobrote za ocean zdravlja

22.03.2019. 14:28
17. AKCIJA Na Dan  narcisa – kap  dobrote za  ocean  zdravlja


Pod sloganom „Kap dobrote – ocean zdravlja“ Udruga za  prevenciju raka dojke Europa Donna Zadar i ove će godine tradicionalnom akcijom obilježiti Dan narcisa. Ovaj se dan, nazvan po cvijetu koji  simbolizira proljeće, a onda i život i nadu, u Hrvatskoj obilježava 23., a u  Zadru 17 put. Dan narcisa obilježava se, naime, svake prve subote u proljeću i njime se već godinama osvješćuje javnost, a posebno žene o  važnosti ranog otkrivanja raka dojke.


Osvijestiti važnost preventivnih pregleda
– Na ovaj dan još jednom želimo upozoriti na potrebu odlazaka na  preventivne preglede – na mamografiju i ultrazvuk dojke, kao i na redovite kućne samopreglede, te potaknuti aktivnu brigu o zdravlju dojke.  Nastojimo kod žena osvijestiti potrebu brige o zdravlju dojke jer rano otkriveni rak je izlječiv, kaže predsjednica Europa Donne Zadar dr. Tatjana  Vukelić-Baturić, te ističe kako će i u ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji zajedno s Europa Donnom sudjelovati Zavod za javno zdravstvo Zadar, zadarska Liga protiv raka, kao i udruge žena otoka Ugljana, Pašmana, Vira, te gradova Biograda, Benkovca i Nina.
– U akciji, koja se održava u subotu, 23. ožujka na Narodnom trgu, u  vremenu od 10 do 12 sati, prikupljaju se dobrovoljni prilozi građana, kojima će naši volonteri darivati cvijet narcisa. Ove godine prikupljena  sredstva namijenjena su za kupnju uređaja za zračenje onkoloških bolesnika i dodatnu opremu Onkološkog odjela u Poliklinici zadarske Opće  bolnice, kaže dr. Vukelić-Baturić i navodi kako sve akcije i aktivnosti  Udruge Europa Donna Zadar, pa tako i ova humanitarna i edukativna  akcija na ovogodišnji 23. hrvatski Dan narcisa, imaju za cilj da sve veći  broj žena shvati važnost preventivnih pregleda, da na njih odlazi redovito jer oni doslovno spašavaju život.
Upravo humanitarne i javnozdravstvene akcije koje uz Europa Donnu  Zadar provode i srodne udruge, prvenstveno zadarska Liga protiv raka,  kao i liječnici i medicinski djelatnici sa zadarskoga Zavoda za javno  zdravstvo i Opće bolnice Zadar, utječu da sve više zadarskih žena shvaća  važnost ranog otkrivanja ove maligne bolesti.


Psihološka potpora
Osim rada na prevenciji, zadarska Europa Donna pomaže ženama  oboljelima od raka dojke i kroz razgovore sa stručnjacima, kao i osobama koje su prošle težak put od liječenja do oporavka.
– Osim samog liječenja oboljelim ženama od velike je važnosti i psihološka podrška zdravstvenog osoblja, ali i obitelji i prijatelja. Zbog toga  Europa Donna Zadar organizira i psihološku pomoć psihijatrice s kojom  zainteresirane žene mogu razgovarati i dobiti savjet i pomoć za svoje  probleme jer je svako maligno oboljenje za pacijenta teško i traumatično  iskustvo koje, osim liječničke pomoću, traži i veliko razumijevanje i potporu okoline, dodaje predsjednica zadarske Udruge Europa Donna.
Ova Udruga inače, osim Dana narcisa, redovito obilježava i Dan  ružičaste vrpce – prve subote u listopadu, drugu veliku akciju kojom se  nastoji podići svijest žena i djevojaka o prevenciji karcinoma dojke kako  bi se smanjio broj smrtnih slučajeva od ove učestale maligne bolesti.
– Pridružite nam se ove subote na Danu narcisa, sudjelujte i dajte svoj  doprinos za bolje liječenje svih oboljelih od raka, jer zdravlje je najdragocjenije bogatstvo, poručuju još iz ove zadarske udruge.
Inače, dobrovoljni prilozi za ovu humanu svrhu mogu se uplatiti na  žiro račun IBAN: HR 3824070001100443902 s naznakom Dan narcisa  2019.