Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

CODING CONTEST Kodirali proračun leta rakete na Mjesec i izračunavali putanju

22.03.2019. 14:07
CODING CONTEST Kodirali  proračun leta  rakete na  Mjesec i  izračunavali  putanju


U zadarskom COINU jutros je održan Coding Contest. Riječ  je o najvećem europskom natjecanju u kodiranju koje se ove godine  održava po trideseti put. Najbolji rezultat u Zadru ostvario je Valentino  Vukelić iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, drugoplasirani je tim iz Gimnazije Franje Petrića, a trećeplasirani tim također iz Strukovne škole Vice  Vlatkovića.
Tijekom 30. Coding Contesta natjecalo se ukupno 27 učenika iz dviju  zadarskih srednjih škola, Strukovne škole Vice Vlatkovića i Gimnazije  Franje Petrića. Valentino Vukelić se natjecao samostalno i ostvario 44.  mjesto od ukupno 567, globalno. Nakon pobjede, Vukelić je naglasio kako je u natjecanjima u programiranju od 5. razreda osnovne škole. Nakon srednje škole, planira završiti Fakultet elektrotehnike i računalstva te  se specijalizirati u robotici.
Kako nam je rekla voditeljica COINA Slavica Kosović, do sad su se natjecali stariji programeri i IT stručnjaci. Ove godine, natječu se srednjoškolci.
– Organizator natjecanja je austrijska tvrtka Catalyst. Na natjecanju  sudjeluju 34 grada iz Europe i svijeta. Mi smo s ovakvom vrstom natjecanja započeli još prije tri godine i danas smo jedini grad u Hrvatskoj koji  se natječe, rekla je Slavica Kosović.
U svim gradovima natjecanje je počelo u 10.00 sati i trajalo je točno  dva sata. Primjerice, jedan od zadataka koje su imali srednjoškolci bio je  kodiranje proračuna leta rakete na Mjesec i izračunavanje putanje. Pobjednik je onaj natjecatelj koji u dva sata riješi najveći broj zadataka. Pobjednika nagrađuje Catalyst stipendijom, tj. posjetom jednoj od poznatih  svjetskih IT tvrtki.