Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

CRNA KNJIGA Nije točno da imamo gubitak od 67 posto vode

22.03.2019. 10:35
CRNA KNJIGA Nije točno da  imamo  gubitak od 67  posto vode


Nakon tjedan dana čekanja na odgovor rukovodstva zadarskog Vodovoda o podacima Udruge poreznih obveznika Lipa, koja ih  svrstava među najveće gubitaše vode u Hrvatskoj, dobili smo odgovor  direktora Tomislava Mateka. 
Podsjetimo, objavljujući listu najvećih potrošača novca poreznih obveznika, tzv. "Crnu knjigu trošenja javnog novca za 2018. godinu", u  Udruzi su naveli kako zadarski Vodovod ima gubitak vode iz vodovodnog sustava od nevjerojatnih 67 posto te da čak i Zagreb ima manji gubitak vode iz vodovodnog sustava, 47 posto, iako je riječ o metropoli od  milijun stanovnika.
U Udruzi su objavili još jedan za Zadar neslavan podatak, a taj je da iz  naše županije dolazi i općina s najvećim utroškom vode u Hrvatskoj, a  riječ je o Gračacu čiji gubitak vode, prema podacima Udruge, iznosi 91  posto vode.


Točan podatak nije moguće utvrditi
Prije objave ovih podataka obratili smo se Upravi Vodovoda s pitanjem koliko je ovaj gubitak iznosio u kunama, je li smanjen ili povećan u  odnosu na protekle godine te jesu li najveći gubici i dalje grad Zadar te  općine Bibinje i Sukošan. Zanimalo nas je i što je s najavljenim Sustavom  za upravljanje gubicima vode naručenim prošle godine. No, nakon tri  dana čekanja, odgovorili su nam tek da su zaprimili naš upit te će ga "u  skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama dostaviti  u zakonskom roku".
Nakon sedam dana čekanja, evo konačno i odgovora direktora Tomislava Mateka. Za razliku od Udruge poreznih obveznika, Matek kaže kako  objavljeni podaci ne odgovaraju istini.
– Prvenstveno je potrebno navesti kako podatak od 67 posto gubitaka  vode u vodoopskrbnom sustavu uopće nije točan i to iz razloga što takav  podatak uopće nije moguće utvrditi. Naime, točan podatak o gubicima u  vodoopskrbnoj mreži dobio bi se kada bi se od količine ukupno zahvaćene vode oduzela količina prodane voda, količina vode koja je otpisana u postupku po prigovorima na račun, količina vode koja se koristi za  ispiranje cjevovoda, količina vode koju koriste vatrogasci, te količina vode koja je bespravno stečena putem neizbježnih krađa, pojašnjava Matek.


Gubitak je smanjen
Što se tiče financijske strane gubitaka iz vodovodnog sustava, direktor  Vodovoda napominje kako ih nije moguće izračunati.
– Obzirom da nemamo točne podatke o količini vode koja je ukradena,  te količini vode koju koriste vatrogasci, taj podatak nije moguće točno  izračunati. Slijedom navedenog, nije moguće znati niti koliko taj podatak iznosi u kunama. Gubitak je smanjen u odnosu na proteklu godinu,  ističe Matek ovaj hvalevrijedan podatak, navodeći i mjesta s područja  njihove nadležnosti koja im odnose najviše vode:
– I dalje su najveći gubici zabilježeni na području Zadra, Bibinja i Sukošana. Vezano za upit o Sustavu za upravljanje gubicima vode, sklopljen je okvirni sporazum i prvi ugovor s izvođačem, te je u tijeku provedba projekta, poručuje direktor Vodovoda.  
 Inače, riječ je Sustavu za upravljanje gubicima vode procijenjenom na  17 milijuna kuna kojega je ova gradska tvrka naručila krajem prošle godine upravo s ciljem smanjenja gubitaka vode, pogotovo na području samog grada koje gubitke bilježi i zbog činjenice da je riječ o gradskom području u kojemu se curenja viode teže primijete nego u prigradskim  mjestima, te u dvije spomenute općine.
Sustav za upravljanje gubicima vode trebao je pomoći u kontroli gubitaka vode omogućujući nadzor nad protokom i tlakom. Na natječaju je  izabrana zagrebačka Centrogradnja, koja je dala ponudu od 24,8 milijuna kuna, što je čak bilo više od procijenjene ponude, no  ponuda druge  tvrtke, Braco Kop, bila je još veća te se Vodovod na kraju odlučio za Centrogradnju.