Desetorica hrvatskih vitezova nisu zaboravljeni

Slika korisnika mkvanja
Dani kada se ginulo za Hrvatsku
Ovi hrabri hrvatski vitezovi svoje mlade živote položili su na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica
Velimir BRKIĆ
Na grobovima šestorice branitelja iz Sukošana i Debeljaka zapaljene su svijeće

Na dostojanstven način jučer je obilježena 26. obljetnica  pogibije hrvatskih branitelja Marijana Grdovića i Milana Brace Mrdalja iz  Sukošana, Marina Jeraka, Šime Smolića i Darka Torbarine iz Debeljaka,  Mladena Veleslavića, Zorana Bašića i Rade Bilavera iz Škabrnje te Slavka  Eraka i Ivana Klarina iz Zadra, pripadnika tadašnje 93. zrakoplovne baze  i 7. domobranske pukovnije.

Ti su hrabri hrvatski vitezovi svoje mlade živote položili na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji u obrani  dostignutih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica.

Susret sjećanja i zahvale za desetoricu hrvatskih vitezova u tišini i molitvi pred nepreglednim mnoštvom vjernika, brojnim izaslanstvima, rodbinom, učenicima sukošanske osnovne škole i mještanima održan je na  Mjesnom groblju Sukošan, posljednjem počivalištu šestero poginulih  hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka.

Sv. misu predvodio o. Ivo Topalović

U crkvi Svih svetih održana je misa zadušnica koju je predvodio o. Ivo  Topalović, vojni dekan i kapelan Vojne kapelanije Svetog Gabrijela Arkanđela, u zajedništvu sa sukošanskim župnikom don Domagojem Kelavom i don Jurjem Župančićem, svećenikom u miru.

- Svake godine na ovaj dan u našim srcima i mislima bude se osjećaji  poštovanja i divljenja prema poginulim braniteljima. Svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao i  da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti,  može krivo vrednovati tuđu žrtvu, može o njoj krivo govoriti, ali Bog ne  zaboravlja, naglasio je o. Ivo Topalović.

Uz visoke vojne, crkvene i civilne počasti u znak zahvalnosti za vječno  sjećanje kod Središnjeg križa na Mjesnom groblju Sukošan održana je  komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Uz počasnu vojnu skupinu u stavu Pozor i kratki mirozov trubača  počast je odalo visoko izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojeg  je predvodio brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a.

Pravda je dostižna

Sjećanje na hrvatske vitezove s vjerom da je pravda dostižna počast su  odali 7. domobranska pukovnija na čelu s ratnim zapovjednicima, Zadarska županija (izaslanstvo je predvodio zamjenik župana Šime Mršić),  PU zadarska, Općina Sukošan (načelnik Ante Martinac), Općina Škabrnja (načelnik Nediljko Bubnjar, ratni zapovjednik Marko Miljanić).  Počast su odale i izaslanstva zadarskih i županijskih udruga proisteklih iz  Domovinskog rata.

Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice hrvatskih vitezova položila i svijeću zapalili pripadnici 93. zb, njihovi ratni suborci, rodbina, učenici OŠ Sukošan te mještani Sukošana i Debeljaka.

- Deset svetih imena od 127 hrvatskih vitezova u VRO Maslenica, svoje  živote položili za nas, za samostalnost i slobodu Hrvatsku, naglasio je  Ivica Matešić Jeremija, brigadir i pisac, u svom prigodnom obraćanju nazočnom mnoštvu.

Susret sjećanja i odavanja počasti poginulim braniteljima koordinirali  su pukovnik Marinko Karačić i stožerni narednik Ivica Dundović. Potom  je u vojarni Zemunik održano svečano obilježavanje 27. godišnjice osnutka 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno