Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Desetorica hrvatskih vitezova nisu zaboravljeni

22.03.2019. 18:00
Desetorica  hrvatskih  vitezova nisu  zaboravljeni


Na dostojanstven način jučer je obilježena 26. obljetnica  pogibije hrvatskih branitelja Marijana Grdovića i Milana Brace Mrdalja iz  Sukošana, Marina Jeraka, Šime Smolića i Darka Torbarine iz Debeljaka,  Mladena Veleslavića, Zorana Bašića i Rade Bilavera iz Škabrnje te Slavka  Eraka i Ivana Klarina iz Zadra, pripadnika tadašnje 93. zrakoplovne baze  i 7. domobranske pukovnije.
Ti su hrabri hrvatski vitezovi svoje mlade živote položili na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji u obrani  dostignutih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica.
Susret sjećanja i zahvale za desetoricu hrvatskih vitezova u tišini i molitvi pred nepreglednim mnoštvom vjernika, brojnim izaslanstvima, rodbinom, učenicima sukošanske osnovne škole i mještanima održan je na  Mjesnom groblju Sukošan, posljednjem počivalištu šestero poginulih  hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka.


Sv. misu predvodio o. Ivo Topalović
U crkvi Svih svetih održana je misa zadušnica koju je predvodio o. Ivo  Topalović, vojni dekan i kapelan Vojne kapelanije Svetog Gabrijela Arkanđela, u zajedništvu sa sukošanskim župnikom don Domagojem Kelavom i don Jurjem Župančićem, svećenikom u miru.
– Svake godine na ovaj dan u našim srcima i mislima bude se osjećaji  poštovanja i divljenja prema poginulim braniteljima. Svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao i  da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti,  može krivo vrednovati tuđu žrtvu, može o njoj krivo govoriti, ali Bog ne  zaboravlja, naglasio je o. Ivo Topalović.
Uz visoke vojne, crkvene i civilne počasti u znak zahvalnosti za vječno  sjećanje kod Središnjeg križa na Mjesnom groblju Sukošan održana je  komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.
Uz počasnu vojnu skupinu u stavu Pozor i kratki mirozov trubača  počast je odalo visoko izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojeg  je predvodio brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a.


Pravda je dostižna
Sjećanje na hrvatske vitezove s vjerom da je pravda dostižna počast su  odali 7. domobranska pukovnija na čelu s ratnim zapovjednicima, Zadarska županija (izaslanstvo je predvodio zamjenik župana Šime Mršić),  PU zadarska, Općina Sukošan (načelnik Ante Martinac), Općina Škabrnja (načelnik Nediljko Bubnjar, ratni zapovjednik Marko Miljanić).  Počast su odale i izaslanstva zadarskih i županijskih udruga proisteklih iz  Domovinskog rata.
Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice hrvatskih vitezova položila i svijeću zapalili pripadnici 93. zb, njihovi ratni suborci, rodbina, učenici OŠ Sukošan te mještani Sukošana i Debeljaka.
– Deset svetih imena od 127 hrvatskih vitezova u VRO Maslenica, svoje  živote položili za nas, za samostalnost i slobodu Hrvatsku, naglasio je  Ivica Matešić Jeremija, brigadir i pisac, u svom prigodnom obraćanju nazočnom mnoštvu.
Susret sjećanja i odavanja počasti poginulim braniteljima koordinirali  su pukovnik Marinko Karačić i stožerni narednik Ivica Dundović. Potom  je u vojarni Zemunik održano svečano obilježavanje 27. godišnjice osnutka 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.