Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Isplati se zalaganje za integraciju djece s Down sindromom!

22.03.2019. 13:44
Isplati se  zalaganje za  integraciju djece s  Down  sindromom!


Povodom Svjetskog dana Down sindroma Udruga za Down  sindrom Zadarske županije organizirala je jučer prigodni program za sve zainteresirane građane kako bi ih senzibilizirala za osobe s  ovim poremećajem, a osobito kako bi im pokazala da djeca s Down sindromom mogu uspješno biti uključena u brojna društvena događanja i  aktivnosti.
U VIP dvorani Sportskog centra Višnjik tako se okupilo mnoštvo  građana, članova raznih udruga i sportskih klubova, ali i predstavnika  gradske i županijske vlasti koji su se tijekom poslijepodneva družili s članovima zadarske Udruge za Down sindrom.
– Prezadovoljni smo odazivom i podrškom građana, a druženje u  Višnjiku pokazalo je da se naše dugogodišnje zalaganje za integraciju  djece s Down sindromom isplatilo i da sve više građana podržava našu  djecu i njihovo sudjelovanje u redovnom odgojno-obrazovnom sustavu,  ali i u raznim drugim aktivnostima, kaže Suzana Periša,  predsjednica  Udruge za Down sindrom Zadarske županije, te naglašava da je druženje  prošlo u odličnoj atmosferi, s puno smijeha i veselja djece s Down sindromom koja su gostima pokazala što sve znaju i mogu.
– Djeca su bila uključena u cijeli program, sudjelovala su u plesnim  točkama, a Jurica Milin pročitao je pjesmu koju je sam napisao, doznajemo još od Suzane Periša koja ističe da je druženje, uz zabavu, bila i prilika da građani doznaju više o Down sindromu, ali i o problemima s kojima se i dalje suočavaju osobe s ovim kromosomskim poremećajem.
Na druženje s članovima ove udruge došli su i predstavnici Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem, a u ime Zadarske  županije bio je pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade  Bernard Maruna.
U bogatom i zanimljivo osmišljenom programu sudjelovali su Udruga  mladih Ahimsa, pjesnici Nikolina Mojić i Ivica Ušljebrka, Taekwondo  klub Donat, Plesna udruga Gesta, Marina Ružić iz Zadarskog plesnog  ansambla, klapa Zadarski tići, trenerica Silva Žabo iz Frogo sportskog  centra za djecu s teškoćama u razvoju, te košarkaši KK-a Diadora, dok je  program vodila Ana Marušić.
Druženjem na Višnjiku Udruga za Down sindrom na najbolji je način  obilježila ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma i još jednom pokazala  da djeca s ovim sindromom mogu biti aktivni i korisni članovi zajednice.