Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Od Branimira do Branimira” 7. travnja

22.03.2019. 10:42
“Od Branimira do  Branimira” 7.  travnja


Kao i svih dosadašnjih godina, u tijeku su pripreme za  održavanje Županijskih dana koji se odvijaju tijekom cijelog travnja. Tradicionalno, već 11 godina, sa Svjetskim danom zdravlja održava se i najmasovnija lokalna biciklijada u Hrvatskoj „Od Branimira do Branimira“.
Jedanaesta biciklijada „Od Branimira do Branimira“ Zadar-Nin-Zadar,  održat će se 7. travnja 2019. godine u trajanju od 11,00 do 14,00 sati. Biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s  Branimirovom obalom u Ninu i natrag okupit će još jednom profesionalce i amatere, ali i turiste koji se u to vrijeme zateknu u Zadru.
Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske  županije i u cilju poticanja zdravog načina života. Ovom aktivnošću potiče se na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački  način života sve učestaliji, posebno kod mladih koji sve više vremena  provode ispred računala. Budući da iz godine u godinu broj sudionika  biciklijade raste, očekuje se preko 1000 sudionika. Prije 11 godina kad je  krenula ova aktivnost bilo je 100-njak biciklista.


Prijave do 5. travnja
Ove godine prijave su počele u ponedjeljak 18. ožujka i trajat će do 5.  travnja, a svi zainteresirani  moći će se prijaviti online na web stranicama  Zadarske županije (www.zadarska-zupanija.hr) Calimero sporta  (www.calimero-sport.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) i  Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr). Kao i obično tijekom biciklijade  osiguran je nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta.
Calimero sport je i sponzor glavne nagrade – bicikla, u izvlačenju lutrije te besplatnih sitnih servisa bicikla na cilju. Ipak, svi sudionici moraju  doći na biciklijadu s ispravnim biciklom i po mogućnosti servisiranom  prije same biciklijade.  I ove godine priključila se i OTP banka koja će svojim reklamnim proizvodima darivati sretne dobitnike u izvlačenju lutrije. Samom prijavom svi sudjeluju u nagradnoj igri u izvlačenju brojeva.  Također, svi sudionici na startu će dobiti majicu biciklijade glavnog  sponzora EVN Croatia plina.
U Ninu bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim  predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.
Ono po čemu se ova biciklijada razlikuje od svih ostalih je tradicija dolaska obitelji s djecom, te prepoznatljivost i po nazivu i po sponzorima.  Tu je i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom koja svojim aktivnostima doprinosi promociji sprječavanja nasilja u  zajednici odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti.


Zeleni sportski događaj
U realizaciji biciklijade doprinijet će Sportski akademski savez  Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, te brojni sportski  klubovi koji će se kao i svih dosadašnjih godina odazvati ovoj sportskoj  manifestaciji.
Ove godine biciklijada „Od Branimira do Branimira“ dio je Projekta  Zero Waste Blue kojeg u Zadarskoj županiji provodi Zadra Nova te će se  tijekom biciklijade koristiti metode bez štetnog utjecaja na okoliš.
Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta  Zero Waste, a cilj projekta je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja. Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero Waste-a  prilikom organizacije raznih manifestacija. Jedan od ciljeva projekta je  produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u  Italiji i Hrvatskoj. (zl)




Start, povratak, nagrade
Start biciklijade je u 11,00 sati na Obali kneza Branimira, a nastavlja rutom – Stjepana Radića–J. J. Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada- DC 306 kroz Kožino i Zaton, do spomenika knezu Branimiru
Povratak: Iz Nina, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino–Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz  Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.
U sklopu biciklijade održat će se i utrka u cestovnom biciklizmu čiji će sudionici voziti na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin. Ta utrka starta iz Nina u  12,30 sati, a predviđeno trajanje je oko sat vremena. U 14,00 svi zajedno iz Nina kreću prema Zadru.
Izvlačenje glavne i ostalih nagrada je u 13,45 sati.
Organizatori su Zadarska županija (Tim za zdravlje) i Grad Nin, a suorganizatori PU Zadarska, Zavod za javno zdravstvo, Biciklistički klub Zadar, TZ Grada Nina i Sportski akademski  savez Sveučilišta u Zadru.