Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tino Festini vraćen u vrh stranke

22.03.2019. 10:29
Tino Festini  vraćen u vrh  stranke


Na zadarsku političku scenu vratilo se ime za koje dugo godina nismo čuli, točnije od 2008. godine kada je podnio ostavku na  dužnost predsjednika zadarske organizacije HSS-a, a ovih je dana imenovan za zamjenika predsjednika  GO-a.
Tino Festini bio je jedan od čelnika stranke u vrijeme kada je ona bilježila mnogo veći rejting od današnjeg  te je i njegova ostavka tada  snažno odjeknula. Naime, Festini više nije htio trpjeti odnos Središnjice  prema Gradskom odboru te se radije povukao ne želeći više pristajati na  kompromise koji su od njega tada traženi.
Bilo je to vrijeme kada je HSS vodio Josip Friščić s kojim zadarsko rukovodstvo očito nije moglo naći zajednički jezik te se Festini pod jakim  pritiskom na kraju povukao. Gradski odbor preuzeo je tadašnji potpredsjednik Marijan Maroja, a koji ga je ponovno preuzeo na izbornoj  skupštini prije dvije godine.


Podnio ostavku 2008. godine
Iz gradske podružnice tada su javnosti poručili kako je Festini vrlo uspješno vodio stranku te je stranka i članstvo pod njegovim vodstvom  znatno raslo i napredovalo: "Bio je vrlo aktivan, inicirao brojne akcije, a  stranka je pod njegovim vodstvom, nakon duljeg niza godina konačno  dobila i nove stranačke prostorije", naveli su zadarski HSS-ovci u   priopćenju.
Iako je dio javnosti mislio kako je Festini napustio stranku, on pak  kaže kako je svih ovih godina nakon ostavke bio aktivan, ali u onom dijelu u kojemu ga javnost nije mogla zapaziti. Iznimno je počašćen imenovanjem za zamjenika predsjednika Gradskog odbora te najavljuje kako će ovu odluku predsjednika GO-a, Marijana Maroje, nastojati opravdati.
Naime, prema novom statutu HSS-a, predsjednik stranke može sam  imenovati svojega zamjenika te za to ne treba podršku Gradskog odbora,  o čemu nam Maroja kaže:


Osnivaju Sveučilišnu organizaciju
– Zamjenikom sam ga imenovao jer ga smatram vrijednim i ima moje  puno povjerenje, osim toga vrhunski je stručnjak i radnik. Sada možemo  još bolje pripremiti našu stranku za nadolazeće izbore i raditi s njima.   Drago mi je da Tino nikad nije otišao iz HSS-a jer mu je kod nas i mjesto,  ističe Maroja.
A Festini napominje kako je i njemu danas drago što nije napustio  stranku, unatoč situaciji u kojoj se te 2008. našao.
– Stanje je postalo neizdrživo i nije bilo druge nego dati ostavku. Drago  mi je zbog ovakvog obrata situacije jer je Marijan tih godina bio  moj  zamjenik, a ja sam danas njegov, što znači da doista dobro funkcioniramo. Sada se bacam na posao, treba raditi i nastaviti s jačanjem stranke,  budući da nas čekaju izbori. Trenutačno radim na osnivanju Sveučilišne  organizacije HSS-a kako bi se i studenti koji su članovi naše stranke aktivno mogli uključiti u njen rad, poručuje Festini dodajući kako  će s njima moći surađivati i oni koji nisu u njihovoj stranci.




Roko Tadin napustio SDP i prešao  HSS-u
Sveučilišnu organizaciju HSS-a u Zadru u statusu povjerenika vodit će bivši član  SDP-ova Foruma mladih, Roko Tadin, koji je nedavno napustio SDP. Iako u političkim krugovima još nije poznat, zacijelo će svoje ambicije zasad pokušati ostvariti  preko HSS-ove Sveučilišne organizacije, s obzirom da je riječ o najstarijoj političkoj  organizaciji mladih u Hrvatskoj.