Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gradovi i općine na mukama kako održati sjednice Vijeća

22.03.2020. 19:00


U povodu pošasti koronavirusa Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluke kako bi se maksimalno smanjilo širenje virusa, to svi znaju. Pored izbjegavanja bliskih kontakata i držanja higijene, ako ste vani razmak od druge osobe mora biti najmanje dva metra, u unutarnjim prostorima razmak je najmanje tri metra.
– Odlukama se zabranjuju, između ostalog, i javna okupljanja veća od pet ljudi. Problem je donošenje važnih odluka koje donose vijećnici na sjednicama Gradskog vijeća, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Biogradsko Gradsko vijeće ima 15 vijećnika, a uz gradonačelnika, poslovnu tajnicu, voditelje gradskih odjela i po potrebi ravnatelja gradskih poduzeća te novinara, u Gradskoj vijećnici se na oko dva sata okupi oko 30 osoba.
– U takvim uvjetima nemoguće je normalno održavati sjednice Vijeća, nije pošteno jer je zdravlje najveće bogatstvo, ističe Knez.
U statutu i poslovniku rada biogradskog Vijeća, a i u gotovo svim od 34 lokalne jedinice u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, nema članka po kojem se sjednice gradskih/općinskih vijeća mogu održavati video pozivima, e-mailom ili telefonski, kako to u žurnim i izvanrednim situacijama radi Vlada RH.


Vijeće najvažnija karika
– Pozvao bih Vladu RH, Ministarstvo uprave i Nacionalni stožer civilne zaštite da izdaju hitne upute o načinu izjašnjavanja i rada predstavničkih tijela županija, gradova i općina kako bi i u ovom djelokrugu rada lokalnih samouprava pridonijeli zdravlju svojih sugrađana, pozvao je Knez ističući kako oni već dvije godine i više materijale za sjednicu Vijeća šalju isključivo e-mailom.
Naime, Županijska lučka uprava Zadar je objavila javni natječaj o izradi projekta i nacrta, procjeni troškova u projektu izgradnje ribarske infrastrukture, luke otvorene za javni promet od županijskog značaja, na lokaciji Kument. Javna nabava je trajala do 1. veljače, izabran je izvođač i započeli su projektantski radovi.
Kako do lokacijske dozvole?
– Treba provesti javni uvid i javnu raspravu za UPU Ribarska luka na Kumentu, proslijediti zahtjev sa svom dokumentacijom Ministarstvu graditeljstva za izdavanje lokacijske dozvole, a neophodna je i najvažnija odluka Gradskog vijeća, objašnjava Knez.


Na potezu Vlada RH
Vijećnici su na jednoj od prethodnih sjednica GV-a glasovima vijećničke većine izglasovali PPU gdje je između ostalog predviđena i gradnja novog autobusnog kolodvora i to iznad Jadranske magistrale u gradskoj četvrti Torovi-Kosa, na lokaciji zvanoj Sedma četa.
– Bošana će novi autobusni kolodvor aplicirati na EU fondove, procijenjena vrijednost je oko 20 milijuna kuna. Očekujemo 85 posto europskih sredstava, dok će gradska obveza biti 15 posto, kazao je Knez.
Međutim, prvotno Grad mora Bošani dodijeliti teren za izgradnju autobusnog kolodvora, a to može jedino većinskom odlukom vijećnika na sjednici Gradskog vijeća.
– Po strogim uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite treba nam odluka Vlade RH i Ministarstva uprave da možemo sjednicu održati elektronskih putem. Tko zna kad će završiti pandemija koronavirusa, kuga 21. stoljeća. Mi moramo pripremati projekte kako bi ih na vrijeme aplicirali na EU projekte, da ne zakasnimo, ističe Knez.
 




Filipjanska sjednica s razmakom, tkonska e-mailom
Prije desetak dana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov održana je tako da su vijećnici sjedili na svakoj drugoj sjedalici. A kako je održana nedavna sjednica Općinskog vijeća Općine Tkon pitali smo naćelnika Gorana Mušćeta.
– Najprije smo pojedinačno zvali svih devet vijećnika jesu li suglasni da im radne materijale donesemo ispred kućnih vrata i pristaju li na sjednicu putem e-maila, na što su svi pristali. Sjednica Vijeća imala je 23 točke dnevnog reda i po svakoj točki svaki od 9 vijećnika putem e-maila je mogao postaviti pitanje predsjedniku Vijeća Branku Smoljanu ili meni kao načelniku. Nakon odgovora vijećnici su se putem e-maila istovremeno izjašnjavali jesu li ili nisi za pojedinu točku dnevnog reda i svi su mogli vidjeti rezultate glasovanja. Novo iskustvo, ali uspješno, objašnjava Mušćet.


»Odlukama se zabranjuju, između ostalog, i javna okupljanja veća od pet ljudi. Problem je donošenje važnih odluka koje donose vijećnici na sjednicama Gradskog vijeća«
Ivan KNEZ