Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pčelarski centar, generator poduzetništva, čeka pčelare i medare

22.03.2021. 13:29


U Poslovnoj zona Grabi u Poličniku prije pola godine je otvoren Centar za razvoj, edukaciju i preradu meda vrijedan 25,9 milijuna kuna, od čega sredstva Europske unije iznose 20 milijuna kuna ili 78 posto, dok je Općina sudjelovala s 22 posto ili 5,8 milijuna kuna.
– Centar, čija građevinska bruto površina iznosi 1.885 metara ili 1.602 metara četvorna izgrađene i sasvim opremljene infrastrukture, ima tri osnovne funkcije: proizvodnu, edukacijsku i poduzetničko-inkubatorsku poslovnu funkciju, ističe Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.


Središte za burzu meda
Namjena poslovne zgrade je da služi kao lokalno i regionalno središte za burzu meda i unaprjeđenje poslovanja unutar farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med.
– Centar mogu koristiti i drugi poslovni subjekti, proizvođači prehrambenih proizvoda kojima je između ostalog potreban ured, stručna edukacija i kemijsko-mikrobiološka analiza. Centar u Poslovnoj zoni Grabi u malom Poličniku je odgovor na velike zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima, poručuje Lončar, istaknuvši važnost ovog infrastrukturnog poduzetničkog projekta koji će biti daljnji generator poduzetništva kao jedna cjelovita infrastruktura optimalna za rast i razvoj tvrtki, obrta i OPG-ova.


Dostupnost usluga poduzetnicima
Potencijalni korisnici Centra za razvoj i edukaciju imaju na raspolaganju razvojnu radionicu, punionicu meda, kemijsko-mikrobiološki laboratorij, multimedijalnu dvoranu, praktikum (učionicu), dvoranu za senzoriku, izložbeni prostor, knjižnicu i kuhinju.
– Centar je namijenjen za poduzetništvo i edukaciju. U prizemlju se nalaze i velika i mala multimedijalna dvorana, čitaonica i kuhinja, a na katu zgrade čak sedam start-up ureda za iznajmljivanje i ured za ravnatelja, navodi mag. oec. Sanja Glavan, privremena ravnateljica Centra za razvoj i edukaciju.
Kako bi se osigurao što bolji početak rada Centra, njegov razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima on je opremljen s najmodernijom laboratorijskom i tehničkom opremom, ICT opremom i namještajem, opremom za proizvodnju i punionicu meda te obradu voska. Između ostalog tu su komore za dekristalizaciju staklenki s medom i meda, posude/bačve za med, sterilizatori, vrcaljke, topionik voska i dr.




Eliksir za organizam
– Ustanova je Zavodu za javno zdravstvo Zadar iznajmila prostor za kemijsko-biološki laboratorij za kakvoću meda i drugih pčelinjih proizvoda, te mikrobiološku djelatnost iz drugih područja, kaže Glavan dodajući kako je osim prostora za Zavod za javno zdravstvo dosad iznajmljeno tri od sedam ureda i kuhinja koja će pripremati hranu za djelatnike u Poslovnoj zoni Grabi i za ostalu dostavu.
– Za multimedijalnu dvoranu je veliki interes tako da je gotovo svakodnevno iznajmljena, ističe Glavan.
Med sadrži sve što je, kaže ona, potrebno za zdravlje i pravi je eliksir za organizam.
– U proteklom vremenu od otvaranja Centra u potpunosti su opremljeni prostori za preradu meda, te voska koji služi za izradu saća. Međutim, zasad u Centru nema ni pčelara ni medara, kaže Glavan dodajući kako bi Općina željela da proizvodnju proizvoda od sirovog meda i sirovog voska preuzmu medari i pčelari.


Pozvani da vode poslove proizvodnje
– U tijeku su intenzivni razgovori s udrugama medara i pčelara da samostalno ili u udruženju malih i srednjih proizvođača vode poslove proizvodnje. Da bismo to ostvarili prema njihovim preporukama u postupku smo nabave još dijela najmodernije opreme i još posuda kako se sirovi med ne bi miješao med raznih proizvođača i raznih skupina: amorfa, suncokret, drača, planika, vrijesak, mandarina, vrba, lavanda, kadulja, glog, bagrem, cvjetni, kesten, livada, lipa i dr., ističe Glavan.
Od pčela ljudi dobivaju ne samo med, propolis, pčelinji kruh, već i druge jedinstvene proizvode, poput voska.
– Centar za razvoj i edukaciju produkt je moderne poduzetničko-poslovne infrastrukture te će vjerujem već skoro služiti svojoj namjeni, kao središte za proizvodnju proizvoda od meda te unaprjeđenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode, zaključuje Glavan.


Transformator znanja s velikim potencijalom
U realizaciji projekta projektne partnere je dodatno vodila i znamenita rečenica velikog fizičara i genijalca Alberta Einsteina koji je rekao da bi, kada izumrle pčele, »čovjeku preostalo samo četiri godine života«.
Centar, transformator znanja, ima ogroman potencijal. Naime, unutar Centra nalazi se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom koji garantira buduću radnu snagu koja će biti spremna odgovoriti na izazove visoko razvijenih tržišta i zahtjevnih kupaca, poručuje Glavan.


Poduzetništvo, moderna tehnologija, inovacije
Svjedoci smo da je Hrvatska i to zbog važnog utjecaja premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećem programskom razdoblju Europske unije. To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim projektima. Prilika je to i da se razviju projekti koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj. Upravo je ovaj Centar za razvoj i edukaciju kvalitetan primjer kako strateškim promišljanjem možemo povezati poljoprivredu, poduzetništvo, modernu tehnologiju i inovacije, naglašava Lončar.