Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar Open među najboljim svjetskim turnirima

22.03.2021. 09:15


Pandemija koronavirusa prekinula je niz tradicija. Jedna od njih je i međunarodni Šahovski turnir Zadar open koji se od 1994. godine održavao svakog prosinca.
– Nažalost, 27. turnir, koji je trebao biti lani, nije bilo moguće organizirati. Šteta, ali šah danas dijeli sudbinu drugih sportova, i društva općenito – kaže Veljko Šagi, predsjednik Županijskog šahovskog saveza, koji i organizira turnir. Koliko je Šagiju teško pao prekid tradicije održavanja turnira, toliko ga je obradovala vijest iz Svjetske šahovske federacije koja je Zadar Open uvrstila među 27 turnira koje je u 2021. godini odlučila financijski podržati. FIDA broji više od 160 država članica i jedna je od najbrojnijih svjetskih sportskih organizacija.
– Riječ je o turnirima iz cijeloga svijeta i jedini smo iz Hrvatske dobili ovu potporu. U financijskom dijelu to znači pokrivanje od minimalno sedam do najviše 20 posto nagradnog fonda zadnjeg turnira koji je, u našem slučaju, iznosio 20 tisuća eura. Koliko god je to značajna pomoć još je važniji podatak da smo se našli u tom odabranom društvu, što će sigurno još više podignuti ugled turnira.


Grad pokrivitelj
Praktično, Zadar Open je ovom odlukom uvršten među 30-ak najboljih svjetskih turnira.
– Za dobiti potporu FIDA-e trebalo je poslati prijavu i ispuniti određene uvjete, što smo mi u Županijskom savezu i učinili. Za pretpostaviti je da su to napravili i organizatori drugih turnira tako da možemo reći da smo dobili veliku potporu Zadar Openu koji nakon ovog može očekivati daljnji rast popularnosti.
Nagradni fond do sada je osiguravao Grad Zadar.
– Gradu smo zahvalni na tome jer je svojim pokroviteljstvom omogućio visoku razinu turnira bez koje sigurno ne bismo ni dobili ovu potporu FIDA-e. Grad će i dalje biti glavni pokrovitelj, s time da sada možemo računati i na pomoć FIDA-e.
Vrijednost turnira je u međunarodnom ugledu i činjenici da se održava već skoro puna tri desetljeća.
– Sve je započelo 1994. godine, dakle dok je još trajao Domovinski rat. Tada se zvao Božićni turnir, a pokrenuli su ga istaknuti šahovski radnici, Ivan Šimunić, Stanislav Maroja i Bruno Fuzul. Grad Zadar se od početka uključio i osigurao novčane nagrade. Turnir se održava između treće i četvrte nedjelje došašća i njegova je popularnost brzo rasla.


Dva u jedan
Zanimljivost turnira je i da se dijeli na dvije skupine, A i B. U A skupini su natjecatelji koji imaju rejting viši od 2200 a u B skupini su oni od 2300 bodova na niže. Igra se švicarskim sustavom devet kola, tempo je 90 minuta za 40 poteza plus dodatak od 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza…
– A turnir je postao značajan u međunarodnim okvirima zbog velikog broja mladih talentiranih šahista koji žele osvojiti normu potrebnu da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting. Na A turniru 2019. od 55 prijavljenih igrača njih čak 50 je bilo s međunarodnim titulama od kojih deset velemajstora i 15 međunarodnih majstora.
Zadar Open se održavao u hotelima na Puntamici, potom u Piniji, a posljednjih godina u Kolovarama.
– Korona je donijela nova pravila pa moramo razmišljati o prostoru gdje će biti dovoljan razmak među stolovima. Premda je do turnira dosta vremena, pripremamo se kao da će se normalno održati. Šah ima velike mogućnosti kad je riječ o igri na daljinu, ali u slučaju Zadar Opena to nije opcija. Ovako veliki turniri ne mogu se igrati »on line« već samo uživo – podvukao je Šagi.
————————————————————————————————————————————————————-




Kadetski prvaci Hrvatske
Kadeti Caspera, kluba čiji je Šagi predsjednik, krajem 2019., osvojili su titulu kadetskih prvaka Hrvatske. Iz te generacije Matej Levačić je prvak Hrvatske u kategoriji do 17 godina, dok je Mario Ljubičić na tom natjecanju osvojio treće mjesto.
– To je najbolja generacija u Hrvatskoj i zato puno očekujemo od juniorskog PH koje će se održati u travnju u Rapcu. Zadar Open je velika prilika i za te mlade šahiste i to je jedan od razloga zašto je važno podržati turnir na kojem mladi igrači imaju velike mogućnosti u stjecanju rejtinga, odnosno šahovskih titula.


Dogovoreni remiji
Sport nije pošteđen dogovora, pa i dvoboja nakon kojih se sumnja na namještaljku. U šahu postoje dogovoreni remiji i to kao česta pojava koja Šagija posebno »žulja«.
– Uh, ti remiji su rak-rana za šah. Zamislite, dođete se s nekim natjecati i onda kažete, evo ruka i svakom po bod, a da prije toga niste ni počeli igrati ili ste odigrali nekoliko poteza za zadovoljenje forme. Na Zadar Openu su zabranjeni dogovoreni remiji. Naravno, igrači se uvijek s namjerom mogu dovesti u pat-poziciju u kojoj je remi jedino rješenje, ali što se nas kao organizatora tiče mi smo mirni jer smo rekli što mislimo o takvim potezima.


Turnirić
Tijekom Zadar Opena održava se i popularni turnirić za djecu.
– Dvostruka je korist od tog turnirića. S jedne strane djeca imaju priliku biti dio Zadar Opena, vidjeti kako izgleda veliki međunarodni turnir, a drugi dio je prilika za testiranje koliko su napredovali u šahovskoj igri. Neće puno proći da ćemo djecu koja su sudjelovala na turniriću gledati najprije na B, a onda i na A turniru Zadar Opena.