Povezivanje gospodarstva i akademske zajednice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Održive karijere za održivi turizam« na Sveučilištu u Zadru
Autor: 
Sve su sudionice istaknule kako im je organizacija raznih aktivnosti, prezentacija, putovanja, bila odlična odskočna daska, a kao veliki projekt koji im je pomogao i u daljnjim poslovima istaknule su organizaciju Ritam kulturizma
Marin GOSPIĆ
Četiri bivše studentice uspješne u turističkom sektoru

Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru organizirao je događanje »Održive karijere za održivi turizam« s ciljem povezivanja i bolje suradnje gospodarstva i akademske zajednice.

Program se održavao jučer na Novom kampusu od 10 do 15 sati.
- Cilj ovog događanja je da studenti što prije nađu posao. Važna nam je dobra suradnja s tvrtkama koje mogu ovdje potražiti dobar radni kadar. Cilj nam je studentima približiti i olakšati izbor diplomskog studija te, ono najvažnije, da odmah nakon diplome idu na tržište rada, rekla je dr. sc. Ljiljana Zekanović-Korona s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti te dodala kako se nada kako će druženje biti na obostrano zadovoljstvo, kako za studente tako i poslodavce.

Karijera nakon diplome

Jučerašnji program započeo je razgovorom s alumnijima, »Karijera nakon diplome« na kojem su sudjelovale četiri bivše studentice, uspješne u svojim karijerama iz turističkog sektora. Tako su u raspravi sudjelovale Tamara Milković, direktorica TZ-a Grada Knina koja je na Sveučilištu diplomirala 2011. godine, članica udruge Argonauta Sanja Kovačev, Irena Dominiković iz Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija te Margarita koja vodi obiteljski hotel u Splitu. Studenti su imali prilike iz prve ruke čuti kako je tim uspješnim ženama pomoglo studiranje na Svučilištu u Zadru, koje su sve vještine dobile i kako su im one pomogle u poslovima koje trenutačno obavljaju.
Dominiković je tako naglasila kako joj je uvelike pomoglo sve znanje i iskustvo što je stekla od profesora, od znanja stranog jezika do pisanja dopisa, komuniciranja sa strankama i slično.
- Tijekom faksa sam se susrela s pisanjem dopisa i projekata, sudjelovanja u raznim aktivnostima osposobila su me za poslove koje danas obavljam, rekla je Dominiković.
Margarita kaže kako je imala neku sigurnu luku u koju se mogla vratiti, ali spoj znanja s fakulteta i iskustvo stečeno u obiteljskom poslu dovelo ju je do uspješne pozicije.
- Tek kad sam stvarno počela raditi u hotelu, shvatila sam koliko je to posla, a moja stečena znanja donijela su nove poslovne ideje i napredak obiteljskom poslu, kazala je Margarita.
Direktorica TZ-a Grada Knina istaknula je kako su mnogi projekti na kojima je tijekom fakulteta sudjelovala bili izvrstan vjetar u leđa za napredak u poslu.
- Tijekom studija sam stekla vještine koje su mi odmah pomogle u poslu i omogućile napredovanje, rekla je Milković koja je u tom poslu već deset godina.

Manjak kadra

I Kovačev je istaknula kako je na fakultetu stekla mnoga znanja.
- Tek kad sam počela raditi uvidjela sam da već imam znanja potrebna za pisanje projekata, možda su mi neki predmeti na fakultetu bili dosadni, ali svakako su se isplatili, rekla je Kovačev.

Sve su sudionice istaknule kako im je organizacija raznih aktivnosti, prezentacija, putovanja, bila odlična odskočna daska, a kao veliki projekt koji im je pomogao i u daljnjim poslovima istaknule su organizaciju Ritam kulturizma.
U programu obilježavanja Dana Sveučilišta sudjelovale su i tvrtke Turisthotel, Falkensteiner Hotels & Residences, Amadria Park - Šibenik, EVN Croatia, Camping Ugljan Resort, Pine Beach Pakoštane, Stella Croatica i Gospodarstvo Roca koje su studentima predstavili svoje poslovanje te im kroz radionice i raspravu dati praktične savjete o ulasku na tržište rada. Studenti su tako imali priliku za izravan razgovor s potencijalnim poslodavcima.
Ivana Galić, asistentica direktora ljudskih potencijala iz Amadria Park - Šibenik istaknula je kako im ovakva događanja mnogo znače jer tu mogu skautirati mlade ljude s puno znanja koji odmah mogu i žele početi raditi u struci.
- Došli smo vidjeti mladi kadar koji je trenutno najbolji na tržištu. Jedan od programa kojih imamo u Armadria Parku je i pripravnički program na kojem želimo kroz tri mjeseca rad pripremiti mlade ljude na posao i da jednom postanu i rukovodeći kadar u našoj kompaniji. Tijekom tri mjeseca mogu naučiti što se kod nas radi i kako se radi, kazala je Galić istaknuvši kako su ovakvi programi korisni jer općenito nedostaje kadra pa nerijetko moraju tražiti i ljude izvana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno