U Prirodoslovnom odjelu postavljene »Mahovine«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U povodu 190. obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar
Autor: 
Možda djeluje bizarno zašto bi se netko bavio nekim malim zelenim biljkama, ali one su vrlo posebne. Imamo ih gotovo 800 vrsta, one su najstarije kopnene biljke i prisutne su u gotovo svakom ekosustavu gdje su vrlo bitna komponenta, objasnio je Alegro
Marin GOSPIĆ
Vrlo posebna i zanimljiva izložba mahovina moći će se pogledati narednih godinu dana

Nakon više od tri godine izložbeni prostor Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2 ponovno je otvorio vrata i to zanimljivom i posebnom izložbom »Mahovine«. Ova je izložba postavljena kao dio obilježavanja 190. obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar čiji je Prirodoslovni odjel dio od samog početka. Kroz veliki broj živih vrsta mahovina, mahovinama iz fundusa skupljenim pred gotovo dvjesto godina koje se čuvaju u herbariju Domenica Pappafave, fotografija i mini diorama njihovih staništa, ova izložba prikazuje raznolikost, građu i zanimljivosti o mahovinama.

Suradnja Muzeja i srednjih škola

U postavljanju izložne Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja pomogli su profesorice i učenici Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Izložbu su jučer otvorili ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, kustosica Prirodoslovnog odjela Snježana Vujčić-Karlo, profesorica biologija iz Gimnazije Vladimira Nazora te profesor s PMF-a.
- Čestitam i zahvaljujem svima na ovoj nadasve zanimljivoj izložbi. Ova izložba rezultirala je suradnjom više strana i ponosni smo na nju, rekla je Peroš istaknuvši kako Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja ima veliki broj doniranih eksponata i zahvaljujući ljudima koji aktivno sudjeluju u stvaranju muzejskih izložaka, muzej zapravo i živi.
- Darovani predmeti postali su dijelom fundusa, a tako i predmeti izučavanja i sastavni dio brojnih izložbi, rekla je Peroš potaknuvši i druge ljubitelje i kolekcionare na donacije, ujedno zahvalivši svim donatorima.
Snježana Vujčić-Karlo istaknula je kako je izložba ostvarena suradnjom i potporom Zadarske županije, donacijom Instituta za ekološka istraživanja kao i donacijom jednog anonimnog donatora.
- Ovo je prva od izložbi iz fundusa koja je organizirana povodom 190. godišnjice osnutka NMZ-a, čiji je Prirodoslovni odjel jedan od prvih. Na izložbi se mogu vidjeti primjeri koje su skupili učenici zadarskih srednjih škola, ali i predmeti koji su skupljeni u periodu od 1802. do 1830. godine. Nadam se da će svima svidjeti naš rad, rad naših učenika i profesorica. Profesor Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako je vrlo hrabra izložba jer takvih u svijetu gotovo pa i nema.

Vrlo posebne biljke

- Stoga moram kolegici Snježani čestitati na hrabrosti za ulazak u ovakvu izložbu. Također, ovo je izložba za koju je trebalo sve skupiti od početka što nije nimalo lagan zadatak, istaknuo je Alegro i dodao kako su mahovine vrlo neobične biljke. Njihova životna strategija drugačija je nego kod ostalih, viših biljaka, ali se pokazuje jako uspješnom jer su se uspjele raširiti po svim kontinentima i to na različitim staništima.
- Možda djeluje bizarno zašto bi se netko bavio nekim malim zelenim biljkama, ali one su vrlo posebne. Imamo ih gotovo 800 vrsta, one su najstarije kopnene biljke i prisutne su u gotovo svakom ekosustavu gdje su vrlo bitna komponenta, objasnio je Alegro.
U ime škola nazočnima se obratila profesorica Sanja Fabac iz Gimnazije Vladimira Nazora, a izložbu je otvorio Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport.
Osim rada s profesoricama i učenicima za vrijeme postavljanja izložbe, nakon izložbe bit će niz radionica prilagođenih različitim dobnim skupinama od osnovne škole do odraslih na kojima će se učiti o mahovinama i njihovom uzgoju u vlastitom domu, a svi zainteresirani izložbu će moći pogledati u narednih godinu dana, koliko će biti otvorena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno