Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Klasik suvremene dramaturgije

Autor: Goran Bujić

21.04.2009. 22:00
Klasik suvremene dramaturgije

Foto: Filip BRALA



U ponedjeljak, 20. travnja u 20h, u HKK Zadar je izvan pretplate odigran komad Georga Büchnera “Woyzeck” Kazališta Koprivnica. Redatelj je Samo M. Strelec, dramaturg Jasen Boko, kostimograf Leo Kulaš, prevoditeljica drame s njemačkog je Truda Stamač, a igrali su Blanka Bart, Biserka Vrbenski, Snježana Lančić-Prpić, Vlasta Golub, Igor Golub, Petra Cicvarić, Draško Zidar, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Mladen Kovačić i Goran Koši.
Klasik suvremene dramaturgije i drama koja je anticipirala mnoge moderne trendove, Woyzeck genijalnog i prerano umrlog Georga Büchnera (1813.-1837.) na virovitičku scenu postavlja se prvi put u režiji jednog od najistaknutijih slovenskih redatelja srednje generacije Samo M. Streleca, čiju je predstavu (Glowacki, Četvrta sestra, GDK Gavella) zadarska publika imala priliku vidjeti u prošloj Kazališnoj sezoni. Woyzeck je drama koja je anticipirala ne samo nove scenske trendove, poput fragmentarne dramaturgije ili gubitnika u središtu dramskog interesa, nego i društvenu situaciju suvremenosti u kojoj čovjek kao subjekt postaje sasvim nebitan, transformiran u puki objekt društvenog eksperimenta, marionetu kojom se igraju veliki igrači. Woyzeck, obični, zaljubljeni vojnik, jedan je od prvih anti-junaka koji se pojavio na pozornici u ulozi protagonista, uzevši tako mjesto herojima i povijesnim licima koja su do tada dominirala svjetskim pozornicama.
Na sceni se konačno pojavio običan čovjek, čime nestaje patos i tragična veličina junaka koji patetično strada i umire za više ideale, govoreći nerazumljivim jezikom. Scenu osvaja mali i naizgled sasvim nevažan čovjek, bez ikakve povijesne vrijednosti, zapravo tako sličan nama u publici. Novo kazalište Woyzeckom dobiva suvremenu tragediju i uspostavlja dotad nepoznat, a tako bolan osjećaj suvremenog svijeta i manipuliranog pojedinca u njemu.