Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar ne zna na nulu

Autor: Šime Ćurko

21.04.2009. 22:00
Zadar ne zna na nulu

Foto: Davor KOVAČEVIĆ



Zadar je od prve minute pred malobrojnu zagrebačku publiku iznio svoje adute; gusti raspred u sredini koji je trebao olakšati posao zadnjem redu te Terkeša kao jedinog ozbiljnog napadača. Nije se dakle mogao očekivati efikasni Zadar, ali borben i obrambeno orijeniran svakako da.
Dinamu je trebalo 20-ak minuta za prvi ozbiljniji pokušaj, Mandžukićev efektan udarac u teškoj situaciji, kada je leđima bio okrenut golu s Puljićem na leđima, nije završio daleko od okvira gola. Igralo se stalno na polovici Zadra, što za gostovanja momčadi sa Stanova u Maksimiru i nije neka novost, no dobrim pokrivanjem Zadrani su uspjeli poremetiti Dinamove uobičajene napadačke sheme. Ostalo je tako “modrima” okrenuti se individualnoj kvaliteti. Pokušali su tako solo akcijama Sammir, pa Slepička, povremeno se javljao i Mandžukić, bez prave prijetnje prema Vukoviću. Zebić sigurno nije bio oduševljen brojnim prekršajima njegovih igrača u zoni koju nazivamo potencijalno opasnom, ali Dinamovi igrači u tri navrata iz dobrih pozicija na slobodnom udarcu nisu bili precizni. Prvo je pokušao Hrgović, pa Sammir, potom i Badelj. Lopta je svaki put pogodila zadarski obrambeni zid.
Tako pritisnut na svoju polovicu travnjaka Zadar se rijetko odlučivao za izlete prema Butini. No, kad je to konačno učinio u 44. minuti bio je vrlo opasno po Butinu. Ćurjuriću su domaći ostavili puno prostora na 20-ak metara, a zadarski veznjak, koji je zapravo zamišljen kao povučeni napadač, gađao je desnu stranu Dinamovog gola i nije bilo daleko. Iako je prvih 45 minuta bilo obećavajuće za Zadar bilo je jasno da će Zebićeva momčad teško izdržati svih 90 minuta s istom taktikom – bunker pred Vukovićem.
Na poluvremenu Jurčić je u svlačionici ostavio Kovača, a na teren poslao Sivonjića, u tom trenutku trećeg napadača. Nastavilo se u istom ritmu kao i u prvom poluvremenu s iznimkom što je i Zadar znao navratiti na dio terena na kojem se domaćini brane. U 52. minuti tako bilježimo zanimljiv pokušaj Terkeša iz slobodnog udarca. Tamam kad je Zebić još više od svojih igrača tražio angažiraniju igru prema naprijed, svjestan da se jedino tako može do pozitivnog ishoda, Dinamo je poveo. Bio je to praktički kraj svih zadarskih nadanja, iako u nogometu zaostatak od jednog gola, i to kad pred sobom imate još pola sata utakmice, nije nenadoknadiv. No, za zabiti gol treba se najprije naći u pravoj prilici, a Zadar tu pravu priliku sinoć nije dočekao. Štoviše, nakon promašaja Sivonjića u 87. minuti, kada je Mandžukić prošao Puljića i Skočibušića, domaći su stigli i povećati pobjedu.


 GOLOVI


1:0 (57′) – Sammir je ubacio loptu s lijeve strane, Skočibušić je u skoku bio prekratak, no lopta je pala ravno na glavu Jozinovića koji kao da ju nije očekivao. Umjesto jednostavnog izbijanja lopte Jozinović je pogriješio, spustio je loptu na nogu Bišćanu koji je u padu uspio uputiti udarac prema Vukoviću s ruba peterca. Zadarski vratar u ovoj situaciji bio je nemoćan i mogao je jedino vikati na Jozinovića na velikom kiksu.
2:0 (90′) – Tomečak je iz slobodnog udarca našao Mandžukića u šesnaestercu domaćin. Dinamov napadač nasamario je Puljića i iz nimalo jednostavne pozicije pogodio Vukovićevu mrežu.




 DINAMO – ZADAR 2:0


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 2.000. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 6,5. Pomoćnici: Mergeduš (Nova Gradiška), Galović (Slavonski Brod). Strijelci: 1:0 Bišćan (57′), Mandžukić (90′). Žuti kartoni: Župan, Terkeš (Zadar).
DINAMO: Butina 6, Lovren 6, Bišćan 6,5, Kovač 5,5 (od 46′ Sivonjić 6), Hrgović 6, Calello 6, Tomečak 6, Badelj 6,5, Sammir 6 (od 82′ Chago -), Mandžukić 6, Slepička 5,5 (od 73′ Vrdoljak -).
ZADAR: Vuković 6, Puljić 5, Milin 5,5, Skočibušić 5, Batkoski 5 (od 72′ Mitrović -), Ljubičić 5, Bećiri 5,5, Jozinović 5 (od 66′ Pletikosić 5,5), Surać 5 (od 72′ Župan -), Ćurjurić 5,5, Terkeš 5,5.


 ZEBIĆEVA KEMIJA


Štošta je izmijenjao Dalibor Zebić u svojoj momčadi u odnosu na početnu jedanaestoricu koja je prošle nedjelje protiv Slaven Belupa “napravila pogrešaka za dvije utakmice”, kako je to Zebić prokomenirao nakon dvoboja s Koprivničanima. Skočibušić i Puljić prvi put su se ovog proljeća našli u prvih jedanaest, a Bećiri i Batkoski zauzeli su mjesta na zadnjem veznom, raspored koji je po mnogočemu podjetio na onaj s kojim je Zadar izbukao bod protiv Šibenika u 25. kolu. Istina, i s podosta izmijenjim akterima.