Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dario Paravinja pušten iz pritvora zbog predugog suđenja

Autor: Suzana Bandić

21.04.2010. 22:00
Dario Paravinja pušten iz pritvora zbog predugog suđenja


Vijeće je zaključilo da je četvorka, među kojima i Paravinja, već predugo u pritvoru te da je završetak suđenja krajnje neizvjestan s obzirom da Vrhovni sud razmatra žalbu na izdvajanje snimki prikupljenih tajnim mjerama nadzora
Skupini dilera koje USKOK tereti za preprodaju kokaina i heroina na šibenskom, zadarskom i zagrebačkom području, a među kojima je i Zadranin Dario Paravinja (46), izvanraspravno je vijeće splitskog Županijskog suda u srijedu ukinulo pritvor.
Vijeće je, naime, zaključilo da je četvorka na čijem je čelu Splićanin Ante Barin već predugo u pritvoru te da je završetak suđenja krajnje neizvjestan s obzirom da Vrhovni sud razmatra žalbu na izdvajanje snimki prikupljenih tajnim mjerama nadzora, odnosno sudskim nalogom.
Barin i ekipa tako su nakon dvije godine i četiri mjeseca pušteni na slobodu uz izrečenu sudsku mjeru opreza, odnosno da se ubuduće moraju dvaput tjedno javljati policiji. Prepreku takvoj odluci Vijeća nije predstavljalo ni to što je skupina početkom 2008. godine uhvaćena sa 100 grama heroina, kao ni detalj da su optuženici Milan Medić i Darijo Paravinja već osuđivani zbog droge i imovinskih delikata.
Svoju odluku vijeće je obrazložilo činjenicom da se kontrola ponašanja optuženika i prevencija da se ponovno ne upuste u nezakonite aktivnosti može ostvariti i navedenom mjerom opreza. Tim više što zbog žalbe Vrhovnom sudu nije poznat termin zakazivanja glavne rasprave, a ni kada bi se mogla okončati.
Iako je Paravinja gotovo dvije i pol godine proveo u pritvoru, njegovo se ime prošli tjedan ponovno pojavilo u rubrici crne kronike. Riječ je, naime, o prijevari kojom je on svoju rodbinu prevario za iznos od oko pola milijuna kuna te tako zaradio kaznenu prijavu.
Njega zadarska policija sumnjiči da je 2005. godine lažnim prikazivanjem činjenica i krivotvorenjem isprava sklopio ugovor o kupoprodaji kuće u Smokoviću te da je te iste godine sklopio još nekoliko ugovora o kupoprodaji zemljišta u Smokoviću i Murvici. Riječ je o ukupno četiri zemljišne parcele od kojih je jednu na području Smokovića, ali i obiteljsku kuću u istom mjestu prodao dvjema fizičkim i jednoj pravnoj osobi, iako je znao da je sve u suvlasničkom udjelu njegova oca i stričeva te da među njima nije provedena dioba. Dobiveni Paravinja je nekretnine prodao za iznos od preko 457 tisuća kuna znajući da je njihova vrijednost veća. Prema tvrdnjama mještana Smokovića Paravinja je od rođaka koji žive u inozemstvu dobio punomoć uz obećanje da će zaradu od prodaje podijeliti s njima. No, nakon što je prodao zemljišta i kuću dogovor nije ispoštovao, već je novac zadržao za sebe.