Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dječaci mučili mačka paleći ga petardama

Autor: Anamarija Bilan

21.04.2010. 22:00
Dječaci mučili mačka paleći ga petardama

Foto: A. SITNICA



Mačku su obje stražnje noge raznesene petardama, otpala mu je lijeva uška jer mu je petarda pukla uz glavu, a izgleda da mu je jedna eksplodirala i u blizini njuške, jer mu je nos bio spaljen, a izgubio je gornju i donju njušku te nekoliko zuba
Da ljudskoj izopačenosti, sadizmu i bolesti nema granica svjedoči priča o mačku Crnom iz Božave kojeg je, kako njegov vlasnik vjeruje, pet dječaka u dobi od 12 do 16 godina nekoliko dana prije Uskrsa bjesomučno i divlje mučila paleći ga i privezavši mu za stražnje noge petarde koje su potom eksplodirale.
Dječaci su, sumnja Vinko Katanić, nekoliko sati mučili i iživljavali se na jadnom mačku koji je jedva preživio torturu. Vinko Katanić nam je pokazao mačka Crnog koji se ovih dana zahvaljujući brižnom vlasniku i veterinarskoj skrbi polako oporavlja.
Višesatno mučenje petardama
– Mačak mi je nestao četiri dana prije Uskrsa i na sam Uskrs se pojavio pred kućom u Božavi. Kad sam ga vidio mislio sam da je upao kroz dimnjak u vatru jer mu je stražnji dio tijela bio u potpunosti spaljen, a stražnje noge su mu bile kao faširano meso. Ne mogu vam opisati kako je izgledao, priča potreseno Vinko Katanić. On je mačka odmah odveo u veterinarsku ambulantu na uspavljivanje. Bio je u tako lošem stanju da je Vinko mislio kako mu nema spasa. Međutim, veterinari su mu rekli da bi se mačak, unatoč teškim ozljedama, mogao spasiti.
Obje stražnje noge su mu bile raznesene petardama, a otpala mu je i lijeva uška jer mu je petarda pukla uz glavu. Izgleda da je jedna petarda eksplodirala i u blizini njuške jer mu je nos bio spaljen, a izgubio je gornju i donju njušku te nekoliko zuba.
– Veterinari su pregledali Crnog i rekli su kako on nije upao u vatru već da su ozljede na nogama nastale od petardi kojima ga je netko mučio. Nakon toga sam se malo raspitao po selu i saznao sam tko su djeca koja su ga uhvatila i mučila. Najviše me pogodilo što mi se nitko od djece i njihovih roditelja nije došao ispričati, nego se prave kao da ništa ne znaju. To su djeca koja preko tjedna žive u Zadru, a vikendom dođu u Božavu i ovo im je izgleda bila vikend zabava, ogorčen je Katanić.
Dodao je kako je ovo što su djeca napravila čisti sadizam i iživljavanje. Strah ga je da bi mogli i nekom drugom djetetu isto tako nauditi. Rekao je kako su mu mještani rekli da o slučaju ne govori novinarima jer mi moglo naškoditi turizmu, ali on se ipak odlučio upozoriti javnost na ovaj događaj.
– Još uvijek ne mogu vjerovati što se dogodilo i da su djeca kadra učiniti tako nešto. Mačku su raznesene obje noge iz kojih mu se tjednima cijedi gnoj i najvjerojatnije će morati u Austriju na transplantaciju kože kako bi mu se noge mogle spasiti. Sad mačak i dobro izgleda, ali pod kožom se osjete rane i ožiljci, a još uvijek ima otvorenih rana koje polako prolaze, kazao je Katanić dodajući kako je Crni oko vrata imao ozljede od žice kojima su ga djeca vezala. Rekao je kako mu je sljedeći korak daljnja briga o mačku i vođenje na svakodnevna previjanja, a potom i odlazak u Austriju na transplantaciju kože čime bi mu se donekle omogućio normalan život.
Katanić je sve prijavio policiji i nada se da će uskoro otkriti počinitelje te će ih sankcionirati kako sljedeći put ne bi ozlijedili neko dijete.
Mačak se polako oporavlja, počeo je jesti, čak se trudi i šetati. Prema nepoznatim ljudima je nepovjerljiv i boji se, što i nije čudno nakon svega što je prošao. Ipak, umiljat je i u rukama svoga vlasnika zadovoljno prede. Katanić se nada da će uskoro naći neki dobar dom za mačka jer se boji da bi ga na Božavi netko opet mogao ozlijediti ili otrovati.
Mačak borac
Iz veterinarske ambulante Puntamika, u koju je mačak primljen i gdje se liječi, doznali smo kako su mačkove ozljede bile jako teške i da je pravo čudo kako se oporavlja.
– Kad je gospodin Katanić doveo mačka prepoznali smo ozljede kao one koje su nastale nakon eksplozije petardi. Naime, i u vrijeme oko Nove godine imali smo slučaj u kojem je netko mački na prednje noge koje su u potpunosti bile raznešene od eksplozije. Ta mačka nije preživjela. Mačak Crni je na prvom pregledu imao teško oštećene obje stražnje noge, oko mu je bilo zatvoreno, ostao je bez lijeve uške, morali smo mu apmutirati sve prste na jednoj šapi, nema gornje ni donje usne i nekoliko zuba, ispričali su veterinari koji već tjednima svakodnevno premataju mačkove rane.
Dodali su kako su vlasniku ponudili tri opcije, eutanaziju, liječenje prematanjem rana ili odlazak u Austriju na transplantaciju kože. On se odlučio na liječenje i odlazak u Austriju kako bi mačku omogućio što bolji i kvalitetniji život. Veterinari su objasnili kako nisu eutanizirali mačka jer se mačke brzo regeneriraju i zarastaju, a ovaj mačak je pravi borac jer je samo nekoliko dana nakon mučenja počeo jesti i piti. Istaknuli su kako je ovo zaista užasan slučaj i kako im nije jasno da djeca mogu ovako mučiti nedužnu životinju.
U Policijskoj upravi zadarskoj su nam rekli kako su zaprimili prijavu te je slučaj u obradi. Čekaju veterinarsku dokumentaciju, a do sada su razgovarali s dvoje maloljetnika, dok im je u planu razgovarati s još nekolicinom.