Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Malo prostora za veletržnicu

Autor: Anita Ćustić

21.04.2010. 22:00
Malo prostora za veletržnicu

Foto: Zvonko KUCELIN



Najam ovog prostora je skuplji, a uvjeti nikakvi. Na raspolaganju nemamo ništa osim “golog” parkinga, koji je uz to i premalen. Prava slika će se vidjeti na ljeto kad nastane gužva i kad se ovdje počnu gurati kombiji i kamioni. Puno je prodavača već odustalo, kaže prodavačica na veletržnici
Zadarska veletržnica već je desetak dana na svojoj novoj, iako privremenoj, lokaciji, odnosno na parkiralištu kod Bille. Razlog tome jest izgradnja trgovačkog centra Supernova na uglu Zagrebačke ulice i Ulice Hrvatskog sabora gdje je veletržnica bila godinama stacionirana.
Zamjenska lokacija
Kako se na sadašnjem prostoru veletržnice prema DPU gradi trgovački centar Supernova, tako je obaveza investitora bila da osigura zamjensku lokaciju i izgradi veletržnicu, a Grad Zadar je imao obvezu izgraditi pristupnu cestu koja će voditi od Suprenove do buduće veletržnice, zbog čega je do sad bilo nemoguće izvršiti njeno preseljenje na stalnu lokaciju. Nedavno je tako veletržnica preseljena na svoju privremenu lokaciju, a na ovom će prostoru biti smještena najkasnije do kraja godine, do kada će se sigurno smjestiti na stalno odredište, odnosno područje bivšeg kamenoloma “Put”, koje je još uvijek u pripremi koju vrše investitori, odnosno tvrtka Granit kamenolom Zadar.
Pa iako preseljenje na parkiralište kod bivšeg trgovačkog centra Billa nije izvršeno sve dok nije ishodovano rješenje iz Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave Zadarske županije da prostor udovoljava minimalnim tehničkim uvjetima za rad veletržnice, tamošnji prodavači ipak negoduju zbog uvjeta nove lokacije.
– Najam ovog prostora je skuplji, a uvjeti nikakvi. Na raspolaganju nemamo ništa osim “golog” parkinga, koji je uz to i premalen. Prava slika će se vidjeti na ljeto kad nastane gužva i kad se ovdje počnu gurati kombiji i kamioni. Puno je prodavača već odustalo, a sudeći prema mišljenjima i namjerama nekih, sigurna sam da će mnogi još odustati, kaže prodavačica na veletržnici, naglasivši kako je prostor jako loše organiziran jer ni kupci se ne mogu snaći, ne postoji istaknuta oznaka ulaza, a i malo je mjesta na samom parkiralištu zbog čega je nemoguće izložiti proizvode i tako privući građane.
(Ne)poželjna gužva
No, Vlatko Marušić, direktor Tržnice, navodi kako uprava radi sve da bi prodavači, njihovi komitenti, bili zadovoljni te da dosad nikakve službene primjedbe na sadašnju lokaciju veletržnice do njega nisu stigle. Naglašava također kako su navodi tamošnjih prodavača o poskupljenju najma i lošim uvjetima neistina, jer činjenica je da cjenik godinama nije mijenjan, a bez rješenja o udovoljavanju minimalnim tehničkim uvjetima na ovom prostoru veletržnica nije niti mogla započeti s radom.
– Dobili smo rješenje da prostor parkirališta kod Bille udovoljava minimalnih tehničkim uvjetima koje mora imati veletržnica, kao što su, primjerice, komunalna infrastruktura, uredski prostor, skladišni prostor, sanitarni čvor, kolska vaga i slično. Što se tiče veličine prostora on zasad udovoljava potrebama, a kada je riječ o ljetnim mjesecima za očekivati je da će biti gužva jer ipak se radi o poslu sezonskog karaktera, kaže Marušić, naglasivši kako u ovom trenutku ne može prognozirati kakva će biti sezona i hoće li za koji mjesec novi prostor veletržnice ipak biti pretijesan te da će se o ovom problemu razmišljati ukoliko do njega i dođe.
Osim toga, Marušić navodi kako ne razumije zašto se prodavači pribojavaju gužve koju bi zapravo trebali priželjkivati, jer ona bi u ovoj kriznoj godini značila konačno povećanje prometa i podebljanje njihovih prihoda.
– Ne vjerujem ni u to da se kupci ne mogu snaći, jer na ulazu se nalazi tabla s natpisom i jasno označenim radnim vremenom. Rekao bih da je to o čemu prodavači govore zapravo tipični problem uhodavanja nove lokacije, za koju osobno smatram da je na znatno atraktivnijem i građanima lakše uočljivom mjestu, kaže Marušic, podsjetivši kako se ovdje ionako radi o privremenom rješenju te da se vjeruje da će prodavačima i prije kraja godine na raspolaganju biti njihovo konačno i stalno radno mjesto.