Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Misečina” u Sukošanu

Autor: Velimir Brkić

21.04.2010. 22:00


Na prošlogodišnjoj “Zlatnoj školjci” u Pakoštanima osvajaju Zlatnu školjku, dok na festivalu “Mitra zonata” nastupaju zajedno sa Sukošankom Natali Dizdar
Ženska klapa “Uzorita” iz Sukošana u petak u sukošanskom Domu mladeži s početkom u 20 sati promovira svoj debitantski album naslovljen “Misečina”. Na albumu, snimljenom za izdavačku kuću “Scardona”, nalazi se 12 pjesama. Nakon albuma muške klape Sukošan “Pisme stare vale” i albuma prerano ugasle ženske klape “Sukošanke” s “Božićnim pjesmama” s ovim nosačem zvuka “Uzorita”, uz nesebičnu pomoć Općine Sukošan, Turističke zajednice i KUD-a Zlatna luka, nastavlja uspješnu tradiciju klapskog izričaja u Sukošanu.
Uzorita svojim nastupima na festivalima klapa, na prvu je osvojila zavidne kritike vrsnih znalaca klapske pisme. Godine 2006. na Debitantskim večerima u Omišu osvajaju 2. mjesto stručnog žirija. Organizatorice su tradicionalnih koncerata u Sukošanu “Ispod kampanela” i “Zapivajmo Kasijanu”. Na prošlogodišnjoj “Zlatnoj školjci” u Pakoštanima osvajaju Zlatnu školjku, dok na festivalu “Mitra zonata” nastupaju zajedno sa Sukošankom Natali Dizdar. Njihove obrade i izvođenje potaknule su i velika imena u svijetu klapske glazbe, kao što su Mojmir Čačija, Ivo Nižetić, Joško Čaleta i Ljubo Stipišić Delmata da istaknu izuzetnu sugestivnost interpretacije, savršenu dikciju i harmoniju glasova koja opija slušatelja, uz pohvale voditeljici klape dip. muzikologinji i prof. povijesti glazbe Katici Burić. Klapa teži da svojim radom postane – uzorita – sinonim svoga imena. Na albumu koji je snimio Zoran Gugić, nalaze se pjesme koje je klapa izabrala iz svog bogatog opusa, a koje su dobile izvrsne kritike na festivalima klapskog pjevanja. Prvi sopran je Marta Musap, drugi soprani Mirjana Veleslavić Nadinić, Silvija Delija i Darja Ročak, prvi alt Nikolina Dražović, Helena Pavić i Katica Burić te drugi alti Maja Knežević, Dubravka Drača i Lucijana Zrilić. Treba spomenuti da su u gotovo šestogodišnjem djelovanju klape nadasve uspješno pjevale Nevija Pavić, Maja Dragović, Anamarija Smolić, Martina Grginović, Tina Rašo i Angela Vanjak.