Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Osmislili vlastiti pristup španjolskoj glazbi

Autor: Goran Bujić

21.04.2010. 22:00
Osmislili vlastiti pristup španjolskoj glazbi

Foto: Filip BRALA



U utorak, 20.04. u 20h, u HNK Zadar održana je “Večer flamenca”, na kojoj je nastupio ‘Kiko Ruiz Quintet’ (Španjolska, Francuska). Članovi ansambla su ANTONIO “KIKO” RUIZ – gitara; CHRISTOPHE GIRARD – harmonika; ALBERTO GARCIA – vokal; JACKY GRANDJEAN – bas i ANTONIO GOMEZ “KADOU”- cajon.
Antonio “Kiko” Ruiz jedan je od najzanimljivijih predstavnika suvremenog flamenca. U neprestanoj potrazi za novim zvukom, osmislio je vlastiti pristup španjolskoj glazbi. Svira od svoje devete godine, usavršavao se u Sevilji u radionici Manola Sanlucara, koji ga je pored gitarističke tehnike rumberosa uveo u filozofiju ovog glazbenog oblika.
Godine 1992. nadmoćno je pobijedio na međunarodnom gitarističkom natjecanju u Nimesu (Francuska), dobivši mogućnost nastupiti s legendom flamenca, pjevačem Camaronom de la Isla i gitaristom Tomatitom. Karijeru nastavlja u skupini El Duquende in Pele y Los Chicos, u čiji repertoar ugrađuje vlastite skladbe te diskografskim prvijencem “Cuerda y Madera”. Godine 2000. započinje suradnju s virtuozom Renaud Garcia-Fonsom, baskijskim basistom s kojim objavljuje 3 albuma i obilazi sve kontinente. Kiko Ruiz objavljuje 2005. svoj najpoznatiji uradak, “Cachito De Vida”, a nedavno je izdao album “Tandem” sa indijskim pjevačem Ravi Prasadom.
Suvremeni flamenco Kika Ruiza prožet je tradicijom, ali se istovremeno razvija i reagira na vanjske poticaje.
“Velika je to glazba – kaže Ruiz – zadire u srca mnogih širom svijeta te zato prevazilazi granice Andaluzije prelijevajući se na druge kulturne sredine, poprimajući univerzalnu dimenziju. Zamišljam da zvukovi moje gitare prodiru kroz zidove geta jer je glazba vatra u srcima slobodnih ljudi”.